Діалогова група з відновлення Високопільської громади вирішує проблеми технічного водопостачання, культури та спорту

Наприкінці  липня  2024 року  відбулося  четверте засідання Діалогової групи  влади та громади  з питань відновлення Високопільської  територіальної  громади за участю експертів Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень (ПЦПСД). Продовжили обговорення проблем, визначених як особливо пріоритетні під час опитування мешканців громади. На основі всіх зібраних на діалоговій групі пропозицій та зауважень  будуть створені експертні документи (Цільові програми або Дорожні карти)  для відновлення цих сфер в житті громади. 
Три головних проблеми стали темою  обговорення діалогової групи: «Облаштування технічного водопостачання у Високопільській громаді. Реорганізація сфери культури. Відновлення спортивних майданчиків».   

В дискусії взяли участь представники місцевої влади, які є фахівцями  з питань, що обговорювались:  селищний голова  Ганна Шостак-Кучмяк, секретар селищної ради Вікторія Коперко, начальник відділу ЦНАП Марина Дукальтетенко, директор КЗ «Високопільський краєзнавчий Музей» Яна Гергель, директор КЗ "Центр культури та дозвілля"Оксана Пасічник,  директор КЗ ДЮСША Юрій  Соколянський,  староста зарічнянського старостинського округу Олександр Тетеря, головний бухгалтер КЗ Високопільська бібліотека Зоя Половінкина. 
Члені діалогової групи спочатку пригадали про  основні  проблеми відновлення громади, які були вже обговорені  на попередніх засіданнях діалогових груп і стали основою для експертних документів: 
1. Регламентація взаємовідносин влади з громадою. Основи народовладдя.  
2. Відновлення мережі  доріг загального  користування Високопільської громади. 
3. Придорожня  комфортна інфраструктура (зупинки  громадського транспорту). 
4. Системи водопостачання: технічна вода з Інгульця для облаштування систем зрошення населених пунктів. 
Інформаційна довідка з теми водопостачання: Якщо проєкти відновлення водогонів і свердловин питної води наразі реалізуються коштом державного бюджету і не потребують місцевої допомоги, то тема відновлення систем зрошення є для громади новою. Глобальне потепління суттєво збільшило ризики традиційного для громади богарного землеробства. Знищення Каховського водосховища позбавило зрошення аграрні підприємства Херсонської області. Але через високу мінералізацію, підземні води з приповерхневих водоносних шарів не можуть використовуватись для поливу. Таким чином, єдиним наразі доступним джерелом технічної води є річка Інгулець, яка підживлюється водогоном з Дніпра через Карачунівське водосховище, а першими претендентами на облаштування систем технічного водопостачання з водозабором на річці та енергоживленням з відновлювальних джерел, є прилеглі до неї населені пункти Зарічнянського, Архангельського та Іванівського старостинських округів. 
З усіх заявлених для обговорення проблем,  які отримали велику пріоритетність під час опитування мешканців громади, спочатку виступили фахівці – співробітники відповідних відділів влади  (економіки, культури та спорту) та старости сіл.  Потім до пропозицій приєдналися і  місцеві громадські  активісти. 
Всі погодились з можливостями технічного водопостачання шляхом облаштування насосних станцій з живленням від сонячної енергії на березі Інгульця з урахуванням обмежень у Водному кодексі. 
Учасники діалогової групи обговорили шляхи реорганізація сфери культури громади шляхом створення центру культури і дозвілля з великими філіями у Високопіллі та Архангельському, а також з невеличкими кімнатами –  культурними просторами в кожному населеному пункті.  
Обговорили можливості відновлення тренажерів та облаштування спортивних майданчиків у кожному селі разом з запровадженням посади спортивного інструктора та передали пропозиції для експертного документу. 

Учасника навчання громадських експертів отримали Сертифікати. 
Проєкт «Партнерство влади і громади заради відновлення «Діємо разом!» впроваджується в межах грантового конкурсу «Посилення громадської участі в процесах раннього відновлення на звільнених територіях», який адмініструється ІСАР Єднання за підтримки Фонду «Партнерство за сильну Україну», що фінансується країнами партнерами.

Галина Бахматова