Агенція регіонального розвитку: через співпрацю і діалог до відновлення Херсонщини

 

21-22 лютого у Херсоні відбулася стратегічна сесія установи «Агенція регіонального розвитку «Офіс євроінтеграції» Херсонської області». Цей захід став майданчиком, на якому представники влади, бізнесу і громадського сектору змогли поділитися наболілим, обмінятися планами та загальним баченням щодо діяльності АРР і визначити її місце у відновленні Херсонщини. 

Аліна Кузьміна, директорка Агенції, у вступному слові до учасників зазначила: «Перезапуск Агенції ми розпочинаємо із налагодження діалогу. Саме тому до розробки стратегії, яка стане нашою дорожньою картою, ми залучили представників громадського і державного сектору, а також бізнесу Херсонщини. Нам важливо розуміти, якою ви бачите Агенцію. Сподіваємось, що напрацювання цієї стратегічної сесії стануть відправною точкою для початку співпраці та реалізації спільних проєктів задля відновлення і розвитку Херсонщини».

Організувала стратегічну сесію команда ГО «АРР Таврійського ОТГ» на чолі з Павлом Ярмієм. До проведення заходу була залучена досвідчена експертка зі стратегічного розвитку Валерія Гончаренко, яка очолює Агенцію регіонального розвитку Волинської області, та модератор Микола Полінкевич - проєктний менеджер АРР Волинської області.

«Для нас дуже важливо поділитися своїм досвідом, удачами і невдачами, ідеями і напрацюваннями, щоб відновлення Херсонської області було швидшим, якіснішим», - відзначила Валерія, яка минулого року перезапускала Агенцію регіонального розвитку на Волині.

Сесія пройшла у три етапи. 21 лютого організатори та члени Агенції зустрілись із представниками громадських і благодійних організацій, таких як: «Право на захист», «Справа громад», «Десяте квітня», «Обʼєднані любовʼю до дітей», «Project hope», «Центр суспільних програм» та іншими громадськими діячами.

22 лютого на сесію були запрошені представники державного сектору, серед них: Михайло Лемак - заступник голови ХОДА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO), Юрій Соболевський - перший заступник голови - керівник виконавчого апарату Херсонської обласної ради, депутат облради VIII скликання, Артем Мішин - заступник директора Департаменту розвитку економіки ХОДА та інші. 

Бізнес представили переважно будівельні компанії та організації: «Спілка будівельників півдня України», «Аскона-Південь, «Святобуд», «Таврія бетон», «Інтербілд Груп», «Стройінвест Херсон», «Міськбуд», «Планета РС».

Дуже активно й емоційно учасники сесії обговорювали проблеми і виклики регіону: безпекову ситуацію, руйнування інфраструктури і житлового фонду, розмінування територій, відтік людей, кадровий голод, психологічне виснаження населення, корупцію, складнощі в комунікації між владою та громадою. 

Деякі учасники сесії висловили обʼєктивне побоювання щодо доцільності будь-яких стратегічних планувань в умовах окупації значної частини території та постійних обстрілів у звільнених громадах. Але в той же час багато хто зауважив, що думати про відновлення потрібно вже зараз, щоб мати готовий план дій після звільнення області.

Наступне питання, яке обговорили учасники сесії: «Що таке Агенція регіонального розвитку і її місце у процесі відновлення Херсонщини». Ольга Карташова, представниця громадської організації «10 квітня», зазначила: «Агенція регіонального розвитку має бути посередницьким органом комунікації між місцевими організаціями, владою і міжнародними донорами».

   Серед інших функцій, які на думку учасників має виконувати Агенція:
·            залучення зовнішніх інвестицій;
·      консультування бізнесу, громадських організацій, ОТГ з питань проєктної і грантової діяльності;
·            розробка спільних проєктів і масштабування локальних. 

   Також у межах заходу учасники вже напрацювали певні ідеї для співробітництва, передпроєктні пропозиції. Результатом цієї сесії стане розробка документу стратегії Агенції на два роки із зазначенням візії, напрямків програмної роботи, ключових показників успіху діяльності. 

    Проєкт «Інституційна підтримка Агенції Регіонального Розвитку «Офіс євроінтеграції» Херсонської області» імплементує ГО «Агенція регіонального розвитку Таврійського об’єднання територіальних громад» за фінансової підтримки уряду Німеччини в межах проєкту «Сприяння економічній участі вразливих груп населення, включно з внутрішньо-переміщеними особами, в Україні», який виконує німецька федеральна компанія Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.