Сільський хаб в Білозерській громаді став для братів Максима та Іллі другою родиною, місцем творчості та розвитку

Попри складну безпекову ситуацію на Херсонщині, хаб допомоги родинам з дітьми Білозерської громади активно працює як в укритті в стаціонарному режимі, так і на виїздах мобільної бригади. Брати Максим та Ілля стали постійними відвідувачами хабу, бо саме завдяки його працівникам та різноманітним заняттям діти можуть творчо розвиватися та самовиражатися. «Відвідувачі хабу зігріли наше серце», – так каже адміністратор хабу. 
Максим, хлопчик 9 років, та Ілля, його молодший трирічний брат, прийшли до хабу допомоги родинам з дітьми в квітні цього року. Їх привела бабуся Олена. Ця багатодітна родина переїхала жити в Білозерську громаду напередодні повномасштабної війни. Мама знайшла роботу, у вільний час активно займається з дітьми вдома,  і на допомогу дочці приїхала бабуся. І тут сім’ю застала війна. Зараз родина продовжує жити під постійними обстрілами. Бабуся Олена залишилась з онуками, щоб їхня мама могла працювати та забезпечувати родину. 
Максим та Ілля завжди нерозлучні і в хаб вони також приходять разом. Останні три роки діти провели вдома, майже не спілкуючись з однолітками: спочатку через пандемію коронавірусу, а потім через війну. Старший Максим навчався в школі онлайн, а молодший Ілля не міг ходити до дитячого садка. Постійне перебування вдома позбавило дітей живого спілкування з однолітками та вчителями, тож необхідної в такому віці соціалізації не відбувалося. 

Саме бабуся Олена привела онуків вперше до хабу і сама стала активною учасницею його роботи. “Коли в якийсь день я не можу відвести дітей, вони дуже засмучуються і все  продовжують просити і чекати, поки я їх поведу до хабу,” – каже Олена.

Соціальна працівниця хабу з самого початку його відкриття працювала з різними родинами Білозерської громади, запрошуючи їх відвідувати заняття в просторі та отримати спілкування для дітей. Відвідала вона і родину Максима та Іллі і зрозуміла, що діти вже давно  потребують соціалізації, підтримки та занять з фахівцями. 

Хаб має гарне приміщення в укритті, зі свіжим ремонтом.  Працівники хабу організували затишну та комфортну атмосферу, сприятливу для родин з дітьми. Громада дуже тепло сприйняла відкриття такого простору в селі,  а мешканці були вдячні та  відкриті до нових форм роботи гуманітарних центрів. 
В перші дні відвідування хабу брати Максим та Ілля були трошки мовчазними, сором’язливими, складно йшли на контакт з дорослими та однолітками. Але буквально після декількох занять з психологинею Юлією діти стали більш комунікабельними та проявили себе творчими особистостями, яким саме і потрібні можливості хабу для  розвитку їхніх здібностей.  Процес  соціалізації дітей  відбувався швидко завдяки роботі фахівців хабу та активній участі бабусі Олени. 

Психологиня Юлія активно проводить різні форми творчих занять з розвитку комунікації між дітьми, серед яких арттерапія та казкотерапія. “Брати активно беруть участь у всіх творчих формах роботи: вони люблять малювати, ліпити, створювати щось руками. І при цьому діти відкриті до щирого спілкування, якого їм так довго не вистачало. І ось саме завдяки хабу їхня комунікабельність нарешті знайшла достойні форми виразу,” – розповідає Юлія. 

Юлія також каже, що у дітей дуже розвинена творча уява. Наприклад, на  запитання до старшого Максима, що він хоче сьогодні зображувати, він відповів, що на цей раз буде море і чайки над морем. Далі він дуже жваво малює цю картину у своїй уяві, потім описує її словами, а вже потім втілює її в малюванні. 

На заняттях  з казкотерапії
Юлія створює умови для розвитку мовлення та діалогів,  літературної творчості, образного мислення – і саме такі заняття подобаються дітям найбільше. Завдяки казкотерапії збагачується лексикон дітей, ще жвавішим стає спілкування. 

Діти активно проявляють зворотний зв'язок як з однолітками, так і з фахівцями хабу. Старший Максим завжди відкритий та готовий до комунікації та швидкої зміни форм діяльності.  Діти  себе прекрасно почувають в різних формах роботи хабу, як на групових, так і на індивідуальних заняттях. Психологиня Юлія підкреслює особливу щирість та відкритість дітей: «Коли брати приходять до хабу, всіх працівників вони обнімають, і на прощання після завершення занять теж. Така щирість є проявом того, що весь колектив хабу – і працівники, і відвідувачі поступово стають однією великою родиною в нашій громаді». 
Діти тягнуться до хабу як до місця цікавого творчого життя. Бабуся Олена радіє успіхам онуків:  «З початку відвідування хабу мовлення дітей покращилось, діти стали більш відкриті. Я з задоволенням їх приводжу до хабу, сама дивлюся на їхню активність під час занять з такою ж радістю, як і самі діти, беру участь у творчих видах роботи разом з онуками». 

Громадська організація “Успішна жінка” у співпраці з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) в Україні реалізує проєкт “Надання психосоціальної підтримки та кейс-менеджмент родин з дітьми у Херсонській області, які постраждали внаслідок війни” у форматі хабів.  Ми дякуємо за співпрацю Дитячому фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні,  який  працює над розширенням програм із порятунку життів дітей і їхніх родин в Україні,  та Міністерству закордонних справ і міжнародної торгівлі Канади. 


Галина Бахматова