Діалогова група у Високопіллі обговорює проблеми відновлення доріг та водопостачання

                              

Третє    засідання Діалогової групи  влади та громади  з питань відновлення Високопільської  територіальної  громади за участю експертів Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень (ПЦПСД) відбулося на початку липня і було присвячене вирішенню проблеми відновлення доріг  та водопостачання. 
Третьою темою, яка отримала середню пріоритетність під час опитування мешканців Високопільської громади,  стало відновлення доріг. Ця проблема завжди була гострою для громади, яка зустріла революційне підвищення урожайності і обсягу перевезень сільгосппродукції з переважно побудованими під автомобілі «полуторки», а то й під ломові вози  дорогами з місцевого матеріалу – вапнякового білого щебня. Експерти ПЦПСД розробили проєкт Цільової програми сприяння відновленню доріг, який пройшов обговорення на  засіданні, були внесені пропозиції щодо заміни пропонованого експертами створення нового комунального підприємства з поточних ремонтів комунальної дорожньої мережі на розширення можливостей (КВЕД) вже  існуючих комунальних підприємств.  Було визначено необхідну для виконання нового виду діяльності матеріально-технічну базу. 
Четвертою темою за пріоритетністю мало стати відновлення водопостачання. Якщо проєкти відновлення водогонів і свердловин питної води наразі реалізуються коштом державного бюджету і не потребують місцевої допомоги, то тема відновлення систем зрошення є для громади абсолютно новою, востаннє подібні проєкти реалізовувались у вкрай обмежених обсягах німецькими колоністами в 19му столітті. Глобальне потепління суттєво збільшило ризики традиційного для громади богарного землеробства. Знищення Каховського водосховища позбавило зрошення аграрні підприємства Херсонської і Дніпропетровської областей, які використовували канал Дніпро-Кривий Ріг і локальні системи зрошення. Водночас, через високу мінералізацію, підземні води з приповерхневих водоносних шарів не можуть використовуватись для поливу. Таким чином, єдиним наразі доступним джерелом технічної води є річка Інгулець, яка підживлюється водогоном з Дніпра через Карачунівське водосховище, а першими претендентами на облаштування систем технічного водопостачання з водозабором на річці та енергоживленням з відновлювальних джерел, є прилеглі до неї населені пункти Зарічнянського, Архангельського та Іванівського старостинських округів. Учасники вирішили повернутись до розгляду теми відновлення водопостачання  на наступному, четвертому засіданні ДГВ. 
Короткий огляд 
Цільової програми сприяння відновленню автомобільних доріг загального користування 
та супутньої інфраструктури на території  
Високопільської селищної територіальної громади на 2025-2027 роки
1) Паспорт Цільової програми, в якому вказані:   Ініціатор розроблення Цільової програми, Розпорядчі документи, Розробник  Цільової програми, Відповідальні виконавці, Учасники, Термін реалізації та Перелік бюджетів, які беруть участь у виконанні Цільової програми. 
2) Загальні положення: Цільова програма сприяння відновленню автомобільних доріг загального користування та супутньої інфраструктури на території  Високопільської селищної територіальної громади на 2025-2027 роки (далі - Цільова програма) розроблена відповідно до вимог Конституції України, Законів України «Про автомобільні дороги» №2862-ІV, «Про автомобільний транспорт» №2344-ІІІ, Бюджетного кодексу України, Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про протимінну діяльність в Україні», постанов Кабінету Міністрів України: від 27.09.2017 р. № 733 «Про затвердження Положення про організацію оповіщення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій та організації зв’язку у сфері цивільного захисту», від 30.09.2015 р. № 775 «Про затвердження Порядку створення та використання матеріальних резервів для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій»; від 19.08.2002 р. № 1200 «Про затвердження Порядку забезпечення населення і працівників формувань та спеціалізованих служб цивільного захисту засобами індивідуального захисту, приладами радіаційної та хімічної розвідки, дозиметричного і хімічного контролю»; від 10.03.2017 р. № 138 «Деякі питання використання захисних споруд цивільного захисту». Цільова програма розроблена в розвиток і доповнення  Плану відновлення і розвитку (ПВР)  Високопільської громади на 2023-2027 роки, і створена на підставі здійсненої Діалоговою групою з відновлення пріоритезації основних проблеми відновлення та пропозицій до плану відновлення, де питання відновлення доріг визнано одними з найактуальніших (розділило 3-6 місця). 
3) Результати пріоритизації проблем відновлення громади, які були отримані під час  опитування мешканців Високопільської громади.  
4) Історична довідка і обґрунтування необхідності Цільової програми. Російська окупація, підрив мостів, критична безпекова ситуація в районах проходження доріг Р47, Т0403, перерізання навігації Дніпром і залізничного сполучення з Миколаєвом і Херсоном спричинить додаткове зростання навантажень на існуючі дороги громади, яке буде зростати з прогресом у розмінуванні полів і відновленням великотоварного виробництва зерна і соняшника як у Високопільській, так і сусідніх з півдня громадах області.  Надано Поточний стан і  опис дефектування більше ніж двох десятків автомобільних доріг загального користування державної і комунальної форм власності, а також окремих необлікованих польових доріг  на території Високопільської селищної громади. 
5) Мета Цільової програми: Цільова програма розроблена з метою досягти визначених широкими верствами громадськості умов відновлення господарської діяльності суб’єктами господарювання та повернення ВПО в громаду  через сприяння повному відновленню і розширенню мережі автомобільних доріг загального користування громади.
6) Основні завдання Цільової програми
7)  Очікувані результати заходів Цільової програми: Повне виконання завдань Цільової програми дасть змогу жителям відчути інтегрованість в оточуючий світ, підвищить комфорт і привабливість громади для прийняття рішень про повернення особами ВПО, забезпечить превентивне запобігання ризикам остаточного руйнування дорожньої мережі внаслідок відновлення сільгоспвиробництва в довоєнних обсягах. 
8) Фінансове забезпечення Цільової програми: передбачається фінансування основної  частини з місцевого бюджету Високопільської громади із максимально можливим залученням у вигляді співфінансування коштів міжнародної донорської допомоги шляхом написання і спрямування на конкурси проєктів інститутами громадянського суспільства. Можлива також фінансова підтримка реалізації Цільової програми коштами Державного бюджету шляхом субвенцій до місцевого бюджету чи шляхом прямого фінансування передбачених цією програмою робіт реконструкції і нового будівництва, позабюджетних фондів, підприємств, організацій, громадських організацій, рекламодавців, спонсорів, зацікавлених в соціально-економічному розвитку громади, кошти з інших джерел, не заборонених чинним законодавством.
9) Контроль за виконанням Цільової програми покладається  на Високопільську селищну військову адміністрацію, додатково громадський контроль покласти на Діалогову групу  з відновлення при Високопільській селищній військовій адміністрації (за згодою). Контроль за використанням коштів,  спрямованих на забезпечення виконання Цільової програми, здійснюються у порядку встановленому законодавством.

Проєкт «Партнерство влади і громади заради відновлення «Діємо разом!» впроваджується в межах грантового конкурсу «Посилення громадської участі в процесах раннього відновлення на звільнених територіях», який адмініструється ІСАР Єднання за підтримки Фонду «Партнерство за сильну Україну», що фінансується країнами партнерами.

Галина Бахматова