Діалогова група в Бериславській громаді обговорює проблеми безпеки та відновлення доріг

                                       
На третьому  робочому засіданні діалогової групи з відновлення (ДГВ) Бериславської  міської територіальної  громади (в середині червня) активісти громади та представники влади  обговорили проблеми безпеки  та відновлення доріг загального користування і дорожньої інфраструктури.  Діалогова група з відновлення діє як дорадчо-консультативний орган та базі  громадського простору (хабу) згідно Розпорядженню начальника  міської військової адміністрації та працює за експертної підтримки від ГО Причорноморський центр політичних та соціальних  досліджень (ПЦПСД). 

Експерт ПЦПСД Володимир Молчанов  презентував проекти Програми безпеки в прифронтовій Бериславській громаді та проекту Програми відновлення доріг.  

Експерт  ПЦПСД Дементій Білий модерував активне обговорення цих проектів Програм. Крім членів ДГВ, в засіданні взяли участь ВПО, які евакуювалися з Бериславської громади у Велику Олександрівку. 
Під час опитування мешканців Бериславської громади, найвищу пріоритетність отримали проблеми розмінування;  середній рівень пріоритетності отримали безпекові питання у формі протидії запобіганню зовнішнім загрозам від російських окупантів – обстрілам, бомбардуванням і атакам БПЛА; нижчий пріоритет отримали внутрішні безпекові загрози – мародерство. 
Обговорення прохордило навіть у дворі будівлі, де знаходиться громаджський простір (хаб), тому що в ньому не вистачило місць для всіх бажаючих. Дискусію проводить експерт проекту Олег Дядюн. 
Всі ці три теми  були об’єднані в проєкт Комплексної програми громадської безпеки на 2024-206 роки, в якому були передбачені наступні зхаходи:
- Сприяння розмінуванню через написання звернень до міжнародних інстанцій для залучення додаткових спеціалістів і служб, отримання міжнародної матеріально-технічної допомоги з подальшим її «обміном» на прискорення процесу очищення територій від вибухонебезпечних предметів через меморандуми із службами, уповноваженими державою на здійснення розмінування. 
Зниження негативних наслідків життю і здоров’ю громадян  від російських обстрілів, бомбардувань і скидів вибухівки з БПЛА  через облаштування в громадських місцях населених пунктів та на зупинках громадського транспорту бомбосховищ, встановлення системи сповіщення про загрози з голосовим сповіщенням про характер і локацію загроз та час їх настання, автономним енергоживленням від сонячних елементів та акумуляторів, інформаційним зв’язком із місцевим командуванням ППО, артилерії і підрозділами УБАК. 
Зниження негативних наслідків від мародерства через встановлення в населених пунктах в громадських місцях та в житлових кварталах камер відеоспостереження з круговим оглядом, автономним живленням,  з передачею сигналу на пульти поліції.  
 Створення матеріального резерву для оперативної ліквідації пошкоджень житла та інфраструктури.
-  Навчання громадян основам мінної безпеки і домедичної допомоги та стабілізації стану потерпілих від вибухових, осколкових, вогнепальних та опікових ушкоджень.  
Відновлення місцевої пожежної охорони через створення ОСН з бюджетним фінансуванням діяльності. 

Всі заходи програми розраховані у трьох варіантах, залежно від поточного безпекового сценарію: 1) негативного (збереження існуючої інтенсивності ворожого вогневого впливу), 2) поміркованого (зменшення бомбового, артилерійського та ракетного впливу вдвічі, а активності ворожих БПЛА – на 90%),  3) оптимістичного (відсунення лінії фронту чи присутності ворожої артилерії і розрахунків БПЛА понад ніж на 20 км від русла Дніпра). 

Вирішили передати проекти обох  Програм з додатками, створеними в процесі обговорення, на розгляд міській військовій адміністрації. 
Засідання діалогової групи з відновлення проходило в приміщенні громадського простору (хабу), який був облаштований за кошти проекту. 
Проєкт «Партнерство влади і громади заради відновлення «Діємо разом!» впроваджується в межах грантового конкурсу «Посилення громадської участі в процесах раннього відновлення на звільнених територіях», який адмініструється ІСАР Єднання за підтримки Фонду «Партнерство за сильну Україну», що фінансується країнами партнерами.

Галина Бахматова