Високопільська діалогова група: дорожні карти відновлення публічних консультацій, проблеми безпеки та створення робочих місць

                                     

Друге   засідання Діалогової групи  влади та громади  з питань відновлення Високопільської  територіальної  громади за участю експертів Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень (ПЦПСД) відбулося на початку липня. Діалогова група –  це тимчасовий дорадчо-консультативний орган, який забезпечує постійну комунікацію влади та громади, забезпечує громадський супровід  процесів відновлення громади, бюджетний процес та нормотворчість. 

                                              
Демократія участі в дії
За попередньою домовленістю в діалогових групах, першою темою для обговорення і базовим документом, розробленим діалоговою групою, була саме регламентація взаємовідносин влади з громадою. Експерти ПЦПСД Володимир Молчанов та Дементій Білий  зробили презентацію та провели обговорення Дорожньої карти громадської участі в управлінні, я
ка включає в себе: Положення про консультації з громадськістю; проєкт Плану публічних консультацій;  пропозиції до Статуту громади. 
Основні засади цього  Положення були ухвалені після обговорення:  
- План консультацій поєднує дві форми роботи: 1) оголошення на сайті і на офіційній сторінці громади у Фейсбук  із збиранням пропозицій та зауважень та публічними відповідями на них, 2) очні обговорення в старостинських округах у форматі круглих столів; 
- Зобов’язання вести статистику зауважень і пропозицій  від громадян та звітувати про неї; 
- Найважливіші теми публічних консультацій, а саме: місцевий бюджет на наступний рік, внесення змін до регуляторних актів щодо місцевих податків і зборів, публічні звіти головних розпорядників бюджетних коштів про виконання бюджетних програм за попередній рік, річний публічний звіт голови СВА (після завершення воєнного стану - селищного голови)  необхідно   додатково проводити у форматі громадських слухань із відео трансляцією і відповідями на питання громадян через чат.
Вирішення проблем громадської безпеки
Найвищу пріоритетність учасники опитування в Високопільській громаді надали проблемі розмінування, яка є складовою безпекової проблеми (хоча інші безпекові питання не настільки цікавлять громаду, яка внаслідок дій ЗСУ опинилася на відстані понад 30 км від лінії фронту). Ця тема повинна була розглядатися першочергово. Однак питання визначення об’єктів і виділення ресурсів під їх розмінування перебуває поза компетенцією як місцевої влади, так громадян. Тому базовим документом для діалогової групи стала Дорожня карта сприяння розмінуванню територій у стислому викладенні.  
В дорожній карті зазначено мету діяльності – це сприяння розмінуванню земель громади.  Заплановані заходи: написання і розповсюдження листів про сприяння розмінуванню на адреси міжнародних організацій та іноземних посольств; підписання меморандумів; закупівля обладнання для розмінування для передачі державним установам (їх структурним підрозділам), які мають повноваження на здійснення розмінування і з якими укладено меморандуми.   
Створення робочий місць
Більшість учасників діалогової групи  запропонували створити багатопрофільне переробне підприємство, яке матиме  завдяки відновленню роботи залізниці можливість збуту готової продукції. Експерти ПЦПСД,  проаналізували  проблему з точки зору можливих джерел фінансування та можливостей громади у сприянні пріоритетним галузям, запропонували Дорожню карту  сприяння розвитку переробно-збутових кооперативів у населених пунктах громади у формі неприбуткових організацій. Серед запланованих підготовчих заходів  стали пошук мешканців,  бажаючих створити кооператив, проведення установчих та подальших зборів, допомога в здійсненні реєстрації, подальше сприяння інституційному розвитку зареєстрованих кооперативів.  

Проєкт «Партнерство влади і громади заради відновлення «Діємо разом!» впроваджується в межах грантового конкурсу «Посилення громадської участі в процесах раннього відновлення на звільнених територіях», який адмініструється ІСАР Єднання за підтримки Фонду «Партнерство за сильну Україну», що фінансується країнами партнерами.

Галина Бахматова