Підсумки та результати проекту партнерства влади та громади заради відновлення на звільнених територіях Херсонщини

Прес-реліз
31 липня 2024 року  відбулася прес-конференція (онлайн) з  теми «Результати та перспективи проєкту «Партнерство влади і громади заради відновлення «Діємо разом!»  в Бериславській та Високопільській громадах». Під час звітування про досягнення проекту експерти ГО Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень (ПЦПСД)  розповіли про все, що було зроблено, про підсумки та продукти проекту, про його користь для обох громад, про розроблені проекти важливих документів, про важливі причини необхідності раннього відновлення, нагадали про головні ознаки процесу відродження на звільнених територіях України. 

Бериславська міська та Високопільська селищна громади працювали разом з експертами  ПЦПСД над процесами раннього відновлення при потужному посиленні громадської участі, а без цього громадам неможливо буде  отримати в майбутньому грантову допомогу.  

Метою  проєкту
 було створити і підвищити спроможність діалогових груп з відновлення в двох громадах, допомогти облаштувати громадські простори (хаби) для забезпечення як діяльності діалогових груп, так і всіх можливих проявів громадської активності. 
Експерти проекту Володимир Молчанов, Дементій Білий , Олег Дядюн, а також прес-секретар проекту Галина Бахматова відповіли на запитання, навіщо потрібні плани відновлення прифронтових територій, які знаходяться під постійними обстрілами? Для цього є три головних причини: 
1) Духовно-моральна причина: люди, які  продовжують жити або повертаються в свої рідні громади, планують своє майбутнє так, начебто Перемога настане вже завтра, але сьогодні вони живуть повноцінне життя і  саме сьогодні готують наступні дні і роки для своїх громад, своїх сімей, своєї Херсонщини та України. Люди не можуть жити повноцінно без надії та без віри в майбутнє. 
2) Матеріальна причина: міжнародні фонди допомоги готові фінансувати всі процеси відновлення громад після припинення обстрілів цих територій, але за умови наявності вже  готового комплексного плану дій разом з  кошторисом. Тому наші громади будуть мати цей готовий документ для першої хвилі  міжнародної допомоги на відбудову звільнених територій. 
3) Соціальна причина: справжнє відновлення  та модернізацію (зробити краще, ніж було раніше) спроможна зробити лише ефективна громада, а основою такої ефективності є чесна і предметна комунікація влади  з громадянами. Саме  плідна співпраця влади та громади в розробленні планів відновлення є другою вимогою для отримання міжнародної допомоги в цих процесах. 

Володимир Молчанов узагальнив всі напрямки відновлення,  в яких були досягнуті  важливі результати проекту:  
1) Відновлення демократії участі в обох обраних для проекту громадах: діалогові групи згідно прийнятими військовими адміністраціями Положеннями отримали  статус дорадчо-консультативних органів, які мають  великі законні права на  участь громадян у прийнятті рішень та громадський супровід дій влади; 
2) Розробка низки нових Цільових програм або Дорожній карт  у вигляді проекті НПА – нормативно-правових актів; 
3) Нові умови для громадської активності: облаштовані приміщення для Громадських просторів (хабів), де працюватимуть діалогові групи в майбутньому, а також відбуватимуться різні форми співпраці влади та громади та активності громадян; 
4) Перспективи проекту після його завершення – коуч-підтримка експертами ПЦПСД всіх ініціатив  діалогових груп. 

Дементій Білий 
 підкреслив гостру необхідність вдосконалення процедур демократії участі в територіальних громадах області. Самі під час воєнного стану, коли влада місцевого самоврядування та  взаємодія  виборців і обранців – громадян і  депутатів – тимчасово замінена роботою призначених  військових адміністрацій, роль безпосереднього самоврядування та народовладдя  можуть взяти на себе  такі діалогові групи з відновлення, які стали  результатом нашого проекту. Таким чином ми не допустимо знищення місцевої демократії і закладемо процедури демократії участі на майбутній час після нашої Перемоги. 
Олег Дядюн, голова ПЦПСД, розповів про поступові  зміни свідомості влади  та громадян щодо взаємодії та співпраці в житті громади на звільнених територіях Херсонської області. Особливо приємно було стежити за зміною ментальності  щодо необхідності діалогу військових адміністрацій з мешканцями  громад та  з ВПО, коли під час нашої роботи скепсис та зневіра поступово перетворювались у плідні обговорення та прийняття спільних рішень, які впливають на життя людей. Головною перемогою у зміні ставлення влади до наших ініціатив  став запит  від Бериславської військової адміністрації на допомогу у створення  Статуту громади: еволюція  поглядів  тривала від повного заперечення  необхідності Статуту громади  як зайвого папірця до розуміння Статуту як основного документу місцевої демократії, безпосереднього самоврядування та народовладдя. 
Високопільский селищний голова Ганна Шостак-Кучмяк висловила під час прес-конференції велику подяку експертам проекту від усієї своєї громади, підкреслила важливість кожного етапу та результату проекту для покращення життя людей, для активізації та підтримки мешканців, для відбудови території Високопільської громади. Вона також вислови  надію та запит громади на подальшу роботу таких проектів. 

Коротка інформаційна довідка щодо результатів проєкту
 – лише 7 дієвих дієслів (що зроблено)  та  7 предметних іменників (що отримали): 
1) Дослідили – Діагностика громад; 
2) Створили – Діалогові групи відновлення; 
3) Обговорили – Проблеми  громад в процесі відновлення; 
4) Напрацювали – Проекти НПА; 
5) Навчили – Громадських експертів; 
6) Облаштували – Громадські простори (хаби) 
7) Підписали – Меморандуми та Положення. 

Коротка інформаційна довідка про головні ознаки відновлення громад: 

1) Громадське коло формує архітекторів відновлення в процесі співпраці влади та громади; 
2) Перемога,  Відновлення та Модернізація починаються одночасно; 
3) Свідомість, відповідальність та впевненість влади та громади повинні буди обоюдними; 
4) Скоординований внесок всіх і кожного; 
5) Єдність Слова і Діла; 
6) Комплексне відновлення завжди людиноцентричне; 
7)  Сила духу людей, яка не дозволить ніяким бомбардуванням зупинити політ їхнього стратегічного планування. 

Проєкт «Партнерство влади і громади заради відновлення «Діємо разом!» впроваджується в межах грантового конкурсу «Посилення громадської участі в процесах раннього відновлення на звільнених територіях», який адмініструється ІСАР Єднання за підтримки Фонду «Партнерство за сильну Україну», що фінансується країнами партнерами.

Галина Бахматова