Діалогова група Бериславської громади обговорює проблеми робочих місць та водопостачання

                   

Наприкінці   липня  2024 року   відбулося   чергове робоче  засідання діалогової групи з питань відновлення Бериславської громади. Діалогова група зареєстрована міською військовою адміністрацією як тимчасовий дорадчо-консультативний орган, який працює за експертної підтримки від ГО Причорноморського центру політичних та соціальних  досліджень (ПЦПСД). Засідання було присвячено обговоренню  актуальних пріоритетних  проблем громади, які можливо вирішувати  за допомогою активності самої  громади. 
Темами обговорення стали  створення нових робочих місць, оновлення старих робочих місць, допомога малому бізнесу, кооперативи, самозайнятість, відновлення системи питного водопостачання, відновлення і створення окремої системи технічного (поливного) водопостачання в населених пунктах громади.  Громадське сприяння процесу відновлення у вигляді цільових програм і дорожніх карт  дуже важливе для розвитку якості громад. 
В обговоренні взяли участь Тетяна Нищенко, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради; Олена Тіхонова, начальник відділу економічного розвитку, розвитку територій, управління проектами та інвестицій;  Маргарита Гришко, в.о. начальника відділу соціального розвитку та захисту населення. 

Учасники діалогової групи на початку засідання пригадали перші чотири з шести пріоритетних  проблем громади, які вже  були  обговорені на попередніх трьох засіданнях та  пропозиції передані експертам:    
1) Регламентація взаємовідносин влади з громадою у вигляді Положення про консультації з громадськістю. 
2) Проблеми розмінування.  
3) Безпекові питання щодо зовнішніх загроз від російських окупантів. 
4) Внутрішні безпекові загрози через мародерство. 
Крайні три теми експертами об’єднані в проєкт Комплексної програми громадської безпеки на 2024-206 роки, в якому прописані всі необхідні  заходи. 
В процесі обговорення проблеми робочих місць учасники обміркували можливості  створення  кооперативів за умов їхнього обладнання необхідним устаткуванням коштом міжнародних донорів, або за умов співфінансування. Люди пенсіонного віку  майже стовідсотково висловили бажання повернутися в рідні міста та власноруч  допомагати вичищати їх від завалів  розбитих будівель, щоб фахівці змогли відбудувати заново  місто Берислав та ближні села. Важлива пропозиція стосувалась необхідності  створити курси перекваліфікація для місцевий мешканців, щоб люди змогли отримати нові професії, необхідні  для відновлення їхніх рідних місць проживання. 
Пропозиція  прокласти  окремі  мережі для питного і технічного водопостачання з окремим комерційним обліком і різними тарифами викликала різні  реакції: більшість учасників її підтримали, але були  висловлені і думки проти. Щодо доцільності відновлення  водосховища була заявлена лише одна спільна думка: однозначно ТАК.  
Учасники діалогової групи протягом майже двох годин мали можливість відкрито та чесно  висловити свою біль через вимушене переселенство, тугу за рідним містом або селом, самотність, трагедію  розбитих рідних будинків і через те розбитих сердець. Деякі представники ВПО  висловили свої сумніви та скепсис щодо будь-яких можливих позитивних змін та допомогу влади і держави. Це було проявом щирості, довіри та надії на громадських експертів ПЦПСД (які модерували цю дискусію) та їхню дієву допомогу місцевій владі змінювати ситуацію на краще.  Але нарешті всі  члени діалогової групи погодились з  думкою про те, що в історії нічого не змінюється до тих пір, поки хтось не починає міняти.  

Одна з учасниць діалогової групи, прослухавши інформацію від експертів ПЦПСД щодо перспектив проекту та майбутні  цільові програми, які будуть передані владі для реалізації, сказала: «Невже? Нарешті  хтось щось для нас зробить?!». 
На цей голос відчаю  модератор обговорення пояснив, що не варто чекати «когось», щоб змінити своє власне життя на краще, для цього достатньо почати щось робити самому – для себе, а значить і для своєї громади, села, міста, області, країни. Всі учасники цього засідання діалогової групи, навіть та жінка, яка сподівалася на «хтось», вже зробили свій  важливий крок в покращення життя самою своєю участю в обговоренні пріоритетних проблем відновлення громади, тому що всі висловлені ними пропозиції ляжуть в основу  дієвих експертних документів.  Себто кожен з присутніх вже почав змінювати історію, в якій ми всі  живемо. 
Проєкт «Партнерство влади і громади заради відновлення «Діємо разом!» впроваджується в межах грантового конкурсу «Посилення громадської участі в процесах раннього відновлення на звільнених територіях», який адмініструється ІСАР Єднання за підтримки Фонду «Партнерство за сильну Україну», що фінансується країнами партнерами.

Галина Бахматова