Тягинська громада працює над Програмою громадської безпеки разом з експертами Причорноморського центру

 

В липні відбулося чергове засідання Громадської ради з відновлення (ГРВ) Тягинської громади в Херсонській області, темою обговорення став проєкт цільової Програми громадської безпеки. Експерти ГО «Причорноморський центр політичних і соціальних досліджень» (ПЦПСД) підготували цей проєкт "Цільової програми захисту населення і територій Тягинської сільської територіальної громади від злочинних впливів російської федерації військового та техногенного характерів, мародерства, домашнього насильства, стихійних лих, інших природніх і техногенних аварій і катастроф  на 2024-2026 роки". Програму представив експерт ПЦПСД Володимир Молчанов. 

Під час обговорення представники громади  висловили декілька зауважень. Оскільки резервний фонд в бюджеті громади існує, то недоцільно створювати ще один для забезпечення підтримки комплектності матеріального резерву. Влада вже запланувала встановлення систем сповіщення щодо зовнішньої небезпеки, однак ці системи базуються не на місцевих, а на національних даних про пуски ракет чи зліт носіїв гіперзвукових ракет, які не містять користі для прифронтових громад, що страждають від артилерійських обстрілів, авіа бомбардувань тп атак дронів. Тому нова Програма громадської безпеки концентрується саме на потребі місцевої безпеки і не може бути замінена спрощеною і в принципі безглуздою системою загальноукраїнських сирен.

Людмила Баєва, голова Громадської ради,  підвела підсумки  засідання:  «Програма громадської безпеки разом з низкою інших програм стане основою Плану відновлення Тягинської громади. Учасники поставили запитання, висловили низку пропозицій і зауважень, частина з яких була прийнята, узгоджена і відпрацьована. ГРВ схвалила доопрацьований текст проєкту Програми і рекомендувала голові сільської ВА прийняти її».

Надамо основні положення цього важливого документу. 

Цільова програма захисту населення і територій Тягинської  сільської територіальної громади від злочинних впливів російської федерації військового та техногенного характерів, мародерства, домашнього насильства, стихійних лих, інших природніх і техногенних аварій і катастроф (Громадської безпеки) на 2024-2026 роки

Цільова програма розроблена відповідно до вимог Конституції України, Кодексу цивільного захисту України, Бюджетного кодексу України, Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про протимінну діяльність в Україні», постанов Кабінету Міністрів України: від 27.09.2017 р. № 733 «Про затвердження Положення про організацію оповіщення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій та організації зв’язку у сфері цивільного захисту», від 30.09.2015 р. № 775 «Про затвердження Порядку створення та використання матеріальних резервів для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій»; від 19.08.2002 р. № 1200 «Про затвердження Порядку забезпечення населення і працівників формувань та спеціалізованих служб цивільного захисту засобами індивідуального захисту, приладами радіаційної та хімічної розвідки, дозиметричного і хімічного контролю»; від 10.03.2017 р. № 138 «Деякі питання використання захисних споруд цивільного захисту».

Цільова програма є складовою частиною Плану відновлення Тягинської громади на 2024-2026 роки, і створена на підставі здійсненого Громадською радою з відновлення анкетного опитування громадян. 

Безпекове питання розмінування є найбільш актуальним для прийняття рішення ВПО про повернення додому, крім того, 18,5% громадян вважають пріоритетними інші безпекові питання, а саме: облаштування укриттів у місцях масового скупчення людей (пункти видачі гуманітарної допомоги, зупинки громадського транспорту, будівель і споруд соціальної інфраструктури); модернізація системи сповіщення (автономне електроживлення, безперебійний інтернет, реагування не лише на повітряні і ракетні атаки, але й на артилерійські обстріли); запобігання мародерству і іншим злочинам включно з побутовим насильством в поточних умовах відсутності поліції в селах громади на постійній основі.

Мета Цільової програми: Реалізація державної політики України в галузі забезпечення цивільного захисту, зокрема захисту населення і територій Тягинської сільської територіальної громади від надзвичайних ситуацій воєнного, техногенного, соціального, природного характеру, послідовного зниження ризику їх виникнення, підвищення рівня безпеки населення і захищеності територій від наслідків таких ситуацій, забезпечення індивідуального і колективного захисту населення, навколишнього природного середовища, небезпечних об’єктів, об’єктів підвищеної небезпеки, об’єктів з масовим перебуванням людей та населених пунктів від наслідків обстрілів, бомбардувань, пожеж, підвищення рівня протипожежного захисту, запобігання проявам мародерства, насильницьких та інших злочинів і правопорушень, та створення сприятливих умов для реалізації державної політики у сфері цивільного захисту.

Основні завдання Цільової програми:

1) Щоквартальне визначення задіяного для реалізації заходів програми безпекового сценарію на наступний квартал, з використанням статистичних даних.  
2) Облаштування системи укриттів. 
3) Влаштування системи оповіщення, що працює незалежно від наявності електроенергії за допомогою отримання і накопичування сонячної енергії для роботи оповіщувачів. 
4) Влаштування та підтримання системи відеоспостереження в населених пунктах громади. 
5) Сприяння розмінуванню сільськогосподарських земель і земель загального користування. 
6) Створення та поповнення місцевого матеріального резерву для ліквідації критичних наслідків обстрілів та надзвичайних ситуацій згідно з номенклатурою.
7) Організація аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт, робіт з ліквідації наслідків обстрілів та надзвичайних ситуацій, забезпечення оперативного реагування на надзвичайні події та ситуації.
8) Формування резервного фонду бюджету для здійснення непередбачених видатків, що не мають постійного характеру і не могли бути передбачені під час складання проєкту бюджету. 
9) Організація навчання населення безпечної життєдіяльності та діям у надзвичайних ситуаціях.

Фінансове забезпечення Цільової програми: Для реалізації Цільової програми передбачається фінансування основної її частини з коштів міжнародної донорської допомоги шляхом написання і спрямування на конкурси проєктів інститутами громадянського суспільства за співфінансування з бюджету громади. Можлива також фінансова підтримка реалізації Цільової програми коштами Державного бюджету, позабюджетних фондів, підприємств, організацій, громадських організацій, рекламодавців, спонсорів, зацікавлених в соціально-економічному розвитку громади, кошти з інших джерел. 

Контроль за виконанням Цільової програми: контроль за виконанням Цільової програми покласти на Тягинську військову адміністрацію, додатково громадський контроль покласти на Громадську раду з відновлення при Тягинській сільській військовій адміністрації (за згодою). Контроль за використанням коштів, спрямованих на забезпечення виконання Цільової програми, здійснюються у порядку, встановленому законодавством.

Матеріал підготовлено в рамках проекту ПЦПСД «Сприяння залученню жителів Тягинської громади до процесів відбудови»   за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження».

Галина Бахматова