Мобільна бригада Чорнобаївського хабу: історія співпраці та підтримки трьох жінок

Мобільна бригада працює як пересувний хаб допомоги по селах Чорнобаївської громади, проводячи навчальні та творчі заняття для дорослих, підлітків і малечі. В мобільній бригаді працює талановита психологиня Анастасія. Її зустрічі з родинами допомагає організовувати директорка Будинку культури Олена Василівна, а 16-річна Наталія бере активну участь в заняттях мобільної бригади, яка стала для неї підтримкою та опорою. Саме про цих трьох героїнь різного віку, але одного творчого духу та спільної долі у Чорнобаївській громаді розповідає ця стаття.  

Олена Василівна – директорка Будинку культури 
Олена Василівна співпрацює з мобільною бригадою вже пів року. Жінка згадує початок війни: «До останнього ми вірили, що воєнні дії скоро припиняться. Ніхто з села не виїжджав, люди ховалися в нашому Будинку культури, адже там є бомбосховище. Але коли 14 березня на наше мирне село скинули дві авіабомби, тоді почалася евакуація місцевих жителів».  
З часом люди почали повертатися додому, одразу вийшла на роботу і Олена Василівна. Будинок культурі був повністю зруйнований, тому роботу проводили спочатку в Пункті незламності, а потім в спеціально побудованому модульному будинку. 
«В село повертались сім’ї з дітьми, і ми почали збирати малечу для творчих занять в гуртках. Потім мені зателефонувала Анастасія, психологиня мобільної бригади від хабу допомоги родинам з дітьми, і запропонувала співпрацю: я добре знаю свою громаду і запросила на  першу зустріч з мобільною бригадою сімʼї, які тільки-но повернулися додому. А надалі вони вже  самі відвідували творчі та навчальні заходи мобільної бригади, кожну зустріч з психологом Анастасією, бо такі заняття виявились необхідними як для дітей, так і батьків», – розповідає Олена Василівна.

Анастасія – психологиня мобільної бригади хабу
Діти, які приходять на заняття з психологинею мобільної бригади, називають її «наша добра фея Настя». Своє освідчення в дитячій любові до Насті вони намалювали на великому яскравому плакаті. 
Директорка Будинку культури передає настрій дітей: «Коли приїжджає Анастасія, я запрошую дітей телефоном, а вони цього тільки й чекають,  радіють та біжать до Будинку культури, тому що буде наша Настя! Вона вміє зацікавити дітей неймовірним феєрверком своєї творчої фантазії».  
Анастасія стала справжнім другом кожної дитини в цьому селі і робить все, щоб покращити їхнє життя. «Це людина, яка випромінює любов до дітей та дорослих. Настя заходить до нас з неймовірною енергією, даром, натхненням,  з таким  багатством ідей та роздаткових матеріалів, що діти перестають звертати увагу на зовнішні умови, на руїни в селі, а поринають у світ казкових перетворень. Настя ретельно готується до кожного заняття. Ми робили ляльки-мотанки, вона розповідала про сакральну символіку кожного елементу дизайну такої мотанки, бо це давня українська традиція», –  так Олена Василівна характеризує Анастасію.

Наталія – відвідувачка творчих зустрічей мобільної бригади 
Наталія, 16-річна дівчина, яка з дитинства займалася в різних гуртках місцевого Будинку культури, вигравала конкурси художньої самодіяльності, танцювала і співала, грала  в оркестрі на барабанах, поки не почалася повномасштабна війна. 
Разом з іншими мешканцями села Наталя виїхала з Херсонщини, але з часом повернулася. Життєві випробування не зламали її творчу наснагу та бажання навчатися та розвиватися. Невдовзі Наталія познайомилась з Анастасією та почала відвідувати заняття мобільної бригади. Мама Наталії наразі в лікарні, брат і тато на війні, але завдяки хабу Наталія не почувається самотньою. Анастасія стала для неї не лише психологом та наставником, але і справжньою подругою. Тепер Наталія має можливості для реалізації свого творчого потенціалу. 
Зараз дівчина навчається в медичному коледжі, проходить практику в лікарні Миколаєва, але все одно іноді приїжджає в рідне село на заняття до Анастасії. Нещодавно Наталія брала участь в конкурсі на найкращий купальський вінок. Сама Наталія з подякою говорить про мобільну бригаду та Анастасію: «Ви замінили мені сім’ю та повернули щасливе життя».  

Громадська організація “Успішна жінка” у співпраці з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та за підтримки Міністерства закордонних справ і міжнародної торгівлі Канади реалізують проєкт “Надання психосоціальної підтримки та кейс-менеджмент родин з дітьми у Херсонській області, які постраждали внаслідок війни” у форматі хабів, впроваджуючи інтегровану модель психосоціальних послуг

Галина Бахматова