Результати, продукти та перспективи проекту партнерства влади та громади щодо відновлення Бериславської та Високопільської громад

             

26 липня 2024 року  відбувся підсумковий круглий стіл з теми «Результати та перспективи проєкту  «Партнерство влади і громади заради відновлення «Діємо разом!»  в Бериславській та Високопільській громадах».  Експерти проекту звітували перед народом, що було зроблено для наближення майбутнього відновлення та як було покращено життя громад вже сьогодні, яка користь була від нашого проекту? 
Бериславська міська та Високопільська селищна громади  працювали разом з експертами  Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень (ПЦПСД) над процесами раннього відновлення на звільнених територіях України  при потужному посиленні громадської участі.  Фонд «Партнерство за сильну Україну» надає підтримку з посилення стійкості громадянському суспільству та всім гілкам влади в  України, його діяльність націлена на відродження країни, стійку соціальну згуртованість і громадянський оптимізм. Ефективна участь громади та волонтерів  при цьому у всіх заходах з відновлення  є необхідною умовою  отримання міжнародної  допомоги. 
Експерти  ПЦПСД презентували  результати та продукти  проєкту: 
1. Дослідження. Діагностика  громад -  аналіз стану громадянського суспільства та прозорості влади на підставі моніторингу місцевих ЗМІ, офіційних сайтів та соціальних мереж.
2. Організація. Створення Діалогових груп влади та громади з питань відновлення. 
3. Вибір. Визначені на засіданнях діалогових груп шість основних проблем відновлення в кожній громаді; напрацьовані шляхів вирішення проблем та проєкти Програм або Дорожніх карт. 
4. Просвіта. Проведено навчання громадських експертів з обох громад. 
5. Підтримка. Узгодження і адвокація напрацьованих пропозицій діалогової групи; коучінг діяльності громадських експертів.
6. Розбудова. Допомога в облаштуванні та  комплектації громадських просторів (хабів).
7. Угода. Підписані  Меморандуми з  військовими  адміністраціями   про співпрацю з діалоговими групами. Інформаційно-просвітницька кампанія. 
Місцева влада. Активне сприяння в реалізації проекту надавали Бериславська та Високопільська військові адміністрації, з якими були підписані Меморандуми про співпрацю. 

Метою спільної діяльності громад та експертів ПЦПСД   було залучення жителів обраних громад до процесів відновлення шляхом створення постійно діючих діалогових груп як платформ співпраці влади та громадськості,  а також підняття їхнього фахового рівня.  Дві  обрані громади в результаті плідної співпраці з громадськими експертами ПЦПСД  в рамках проекту  отримали майданчики для налагодження діалогу та співпраці громадян, органів місцевого самоврядування та бізнесу задля посилення громадської участі у процесах відновлення. Громадські  простори (хаби) в окремих приміщеннях. які були виділені владою та облаштовані меблями і необхідною комп’ютерною технікою  за кошти проекту. 
Процес відновлювання розпочався разом з початком проекту: експерти разом з громадою почали активізувати місцеве самоврядування  як  пріоритет громад, ефективну участь громади та  підсилення громадських організацій,  зміцнення  соціальної  згуртованості  між громадянами та місцевою і районною владою. Початкові умови роботи проекту об’єктивно були складні: створені військові адміністрації   мають невеликий досвід комунікації з громадськістю; з відомих причин війни зникли важливі ланки, які поєднували владу і громадськість: це депутатський корпус та дорадчо-консультативні органи;  багато активних громадян виїхало  за межі громад; суттєво погіршилась прозорість та відкритість в діяльності влади. Але всі ці проблеми ефективно вирішувались під час  реалізації проекту. 
Мешканці  обох обраних громад  (і влада, і жителі)  разом  вирішували нагальні проблеми.   Берислав та Високопілля, як і всі громади звільненої Правобережної Херсонщини,  суттєво постраждали від окупації та жорстоких обстрілів. Багато об’єктів критичної інфраструктури, соціальної сфери, житлових будинків зруйновані, тому громади  потребують відновлення заради збереження життя в них. Причорноморський центр (ПЦПСД)  має успішний досвід співпраці з громадами Херсонської області: це і експертна допомога в розвитку громад (розробка стратегічних документів, програм розвитку та відновлення),  і залучення громадян до прийняття рішень задля побудови діалогу між владою та громадськістю,  і розв’язання конфліктів. 
Подальші плани роботи. Після звітування експертів проекту, активісти  діалогових груп Берислаавської та Високопільської громади разом з представниками місцевої влади  обговорили майбутні плани  роботи громадських просторів (хабів), створених в рамках проекту. Було названо багато форм та методів роботи, які націлені на те, щоб задовільнити потреби інститутів громадянського суспільства на здійснення своїх місій, на розвиток громадянського суспільства та демократії участі. 

Проєкт «Партнерство влади і громади заради відновлення «Діємо разом!» впроваджується в межах грантового конкурсу «Посилення громадської участі в процесах раннього відновлення на звільнених територіях», який адмініструється ІСАР Єднання за підтримки Фонду «Партнерство за сильну Україну», що фінансується країнами партнерами.

Галина Бахматова