СТЕП – ЖІНКА – І ВОЛЯ! Безпечний простір Херсона

 

Команда Жіночого консорціуму у партнерстві з херсонською громадською організацією «Успішна жінка»  відкрила Безпечний простір для жінок і дівчат у Херсоні. І назву йому дали у звільненом у Херсоні, в наших вільних херсонських степах   – «ВІЛЬНА»! 

Мета – підтримати і допомогти жінкам та дівчатам, які опинилися у складних життєвих обставинах, особливо під час окупації та під обстрілами, але вони  самі забувають про себе, тримаючи на своїх плечах всю родину. Особливістю  Безпечного простору буде насамперед те, що працюватимуть і надаватимуть допомогу у ньому жінки, які свого часу були у схожих ситуаціях, тож проблематика їм неабияк близька і знайома. Творчість проти стресу завжди була і буде ефективною в таких центрах. Ідеї лідерства будуть підтримувати всі напрямки роботи та підсилювати кожну учасницю. Можна буде отримати соціальну допомогу, правові консультації та психологічну підтримку,  цікаве дозвілля, активну соціалізацію, майстер-класи, арт-терапію.  

Простір спрямований на надання різних видів допомоги:  навчання для професійного розвитку, психологічна та юридична допомога; допомога постраждалим від гендерно зумовленого насильства. Працюватиме і система перенаправлень. 

Тут можна отримати також важливу гуманітарну допомогу для тих, у кого були розбиті або підтоплені будинки внаслідок агресії рашистських окупантів. За останні місяці таких наборів було роздано багато тисяч. 

В офісі Безпечного простору часто проводить цікаві та важливі  зустрічі Наталія Краска, керівниця притулку для жертв насильства,  з темою протидії домашньому насильства. Її мрія – відродження Херсона як території, вільної від насильства, особливо після найстрашнішої рашистської окупації за всю історію міста. 

P.S.
І мені – дійсно пощастило! – випадково опинитись в приміщенні Безпечного простору в Херсоні, на запрошення Анжели Литвиненко. Ці мій друг, моя колежанка, мівй партнер по різним проектам маленького, але гордого громадянського суспільства в Херсоні протягом останніх 23-х років.  Повинні були вперше з початку війни зустрітись и про все-все-все поговорити по душам. 
Але я за три години опинилась в магічному часі танцювального майданчика, коли дві  яскраві хореографині закружили мене в танцювальних па під улюблені українські пісні, під Червону калину. Це були сучасні танці, і аеробіка, і силові вправи, і ульот в  вільну  радісну тілесність, свободу рухів та крил… 

Не встигла я ще передохнути, як мене зачарувала дівчина-косметолог своїми простими правилами догляду за шкірою обличчя, але не це в ній було головним. Вона мимоходом сказала, що її приватний косметичний салон з усім устаткуванням та косметичними засобами розірвався на шматки від бомби, а її  будинок, в якому вона жила все життя, затопило повністю. І ось вона все починає спочатку… І як вона трималась – гідно, достойно, красиво, з бездоганним макіяжем, уважно продуманою зовнішністю, виваженою пластикою… Що ще більше може надихнути на життя всіх, кому зараз важно? І кому ще важче, ніж їй? 

Лише випила трошки води, і хотіла вже іти додому, як мене разом з іншими гостями простору запросили дві надзвичайні жінки, які розповіли про державну і громадську допомогу жертвам будь-якого насильства, а також про засоби його попередження. Вони обидві були схожі на амазонок, хоча одна була в сукні, а інша в формі поліцейського з бронежилетом. Сила, надійність, вправність, розум та ніжність - ось це все вони випромінювали. 

Після зацікавленої бесіди-діалогу хазяйка цього офісу подарувала мені велику коробку гуманітарної допомоги – першої в моєму житті, після повернення в Україну 22 червня 2023р. 
І тут я зовсім поплила… Куди ж це я потрапила? Що ж це за такий чарівний магічний казковий насичений та соковитий простір? І хто створив це чудо своїми руками? Дивись вище. 

Безпечний простір для жінок та дівчат спрямований на посилення безпеки, захисту жінок та дівчат від гендерно зумовленого насильства шляхом трансформації соціальних норм, що виправдовують гендерно зумовлене насильство, спрощення доступності до спеціалізованих послуг з протидії ГЗН, до якісної допомоги та відповідних спеціалізованих сервісів,  розвитку механізмів координації і підзвітності на національному та місцевому рівнях; пом’якшення ризиків та проявів нестабільних психоемоційних станів у жінок та дівчат; збільшення обізнаності жінок та дівчат щодо їх прав і можливостей у випадку ГЗН на рівні громади.

Контактна сторінка - Сторінка Фб

Галина Бахматова