Перше засідання ради ВПО в Бериславі

 

16 серпня відбулося перше робоче засідання ради внутрішньо переміщених осіб (ВПО) при Бериславському міськвиконкомі - як повідомляє сторінка ПЦПСД на facebook http://surl.li/kdvnq Рада є тимчасовим консультативно-дорадчим органом, метою якого є вирішення проблемних питань, пов’язаних із реалізацією державної та місцевої політики у сфері захисту внутрішньо переміщених осіб, сприяння їхній інтеграції на території Бериславської міської територіальної громади, підтримка з боку громади в процесі інтеграції ВПО та залучення їх до процесів прийняття рішень. 

Інформація про створення ради ВПО викликала загальну увагу  як місцевих активістів, так і  тих, хто тимчасово отримав  прихисток в  Бериславі.  Було продовження термін подачі заявок для всіх бажаючих  стати членами ради ВПО  до кінця серпня. В вересні буде обрано голову та секретаря ради для постійної роботи. 

На першому засіданні ради ВПО експерт  Дементій Білий ознайомив членів ради з її цілями та завданнями, презентував бачення роботи ради в Бериславі та методи діяльності задля реалізації прав ВПО: лише у співпраці влади та громади можна зробити ефективні дії для покращення життя. На засіданні ради  більше години тривала жвава дискусія та обговорювались різні пропозиції. 



На допомогу у вирішенні цих завдань до місцевої влади прийшла громадська організація  Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень (ПЦПСД)  з проектом «Сприяння соціальній інтеграції ВПО в громадах Херсонської області» (за підтримки Міжнародного фонду Відродження). Експерти ПЦПСД зроблять діагностику стану ВПО, їхніх проблем та активності в Бериславській громаді методами анкетування, фокус-груп, моніторингу ЗМІ та соціальних мереж, через інформаційні запити до місцевої влади.   Потім  експертами ПЦПСД буде проведено  навчання  для активізації співробітництва влади та громади та надаватиметься Інституційна підтримка.  

На першому засіданні ради ВПО після обговорення подальших планів діяльності  було вирішено почати з широкого та відкритого збору пропозицій від самих внутрішньо переміщених осіб, які наразі перебувають в Бериславі. Збір нагальних проблем буде проводитись  не тільки онлайн   через сайт міської ради, але і  при відвідуванні відділу соціального забезпечення.  

На наступному засіданні ради ВПО у вересні буде представлено план роботи на найближчі місяці та Комплексна програма щодо  інтеграції ВПО та повернення додому тих, хто тимчасово покину Берислав. 

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety .  Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу».

Галина Бахматова