Допомога та підтримка ВПО на Херсонщині реалізуються в різних фомах

В Милівській сільській територіальній громаді турбуються про ВПО. Допомога, підтримка, інтеграція, активізація внутрішньо переміщених осіб на Херсонщині розвиваються в різних формах.  

22 серпня 2023 р. відбулося перше засідання Ради ВПО Милівської громади Бериславського району Херсонської області. Голова Ради - Антоніна Миколаївна Андрющенко, заступник Копил Алла Юріївна, секретар Шпитальна Юлія Володимирівна вирішили у всіх членів Ради  пропозиції по роботі  та затвердити на наступному засіданні комплексну програму адаптації ВПО в своїй громаді.  Після дискусії колеги прийшли до загального висновку, що  програма повернення ВПО  додому фактично  стане і програмою післявоєнного відновлення громади. Саме осмислена та цілеспрямована робота в різних сферах життя для розбудови нових, навіть кращих, ніж знищені старі умови життя людей, може привернути інтерес жителів, особливо молоді, які вимушені були окинути рідні місця  через окупацію та бомбардування. 

В Милівській сільській територіальній громаді Рада внутрішньо переміщених осіб була створена 15 серпня 2023 року. Цей дорадчо-консультативний орган буде діяти при сільській раді. Головна мета: сприяння інтеграції внутрішньо переміщених осіб, надання методичної, організаційної та консультативної підтримки як органам влади, так й ВПО в питаннях соціальної адаптації та інтеграції. Рада буде захищати права ВПО, надавати міському голові для розгляду пропозиції, висновки, аналітичні матеріали та проєкти НПА щодо вирішення питань у сфері захисту прав внутрішньо переміщених осіб. Поступово буде розроблена Комплексна програма для сприяння вирішення потреб та проблем ВПО. 

Методичну допомогу Раді буде надавати Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень в рамках проекту «Сприяння соціальній інтеграції ВПО в громадах Херсонської області» (за підтримки Міжнародного фонду Відродження). Буде проведено  всебічну діагностику стану ВПО,  а потім навчання влади та громади з демократії участі.  

Додаткова інформація: Милівська сільська об'єднана територіальна громада — об'єднана територіальна громада в Україні, в Бериславському районі Херсонської області, утворена 15.07.2019 року шляхом  об'єднання Качкарівської сільської та Милівської сільської ради. Адміністративний центр - село Милове. Населення громади - 3283 осіб, площа громади - 267,71 км². До складу громади входять 10 сіл: Дудчани, Качкарівка, Милове, Нова Кам'янка, Новогригорівка, Новокаїри,  Республіканець, Саблуківка, Суханове та Червоний Яр.

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety. Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу.

Галина Бахматова