Влада та громада Берислава разом звернулись по допомогу до Великої Британії

Звернення жителів Бериславської громади щодо розмінування. Ми, жителі Бериславської громади Херсонської області, через міську військову адміністрацію, міську раду та її виконавчий комітет, за підсумками проведених ГО “Причорноморський центр політичних і соціальних досліджень” засідань “круглого столу”, онлайн зустрічей депутатів з виборцями, використовуючи синергію проєктів Міжнародного фонду «Відродження» з вирішення екологічних проблем та ГО «Доброчин» за підтримки посольства Сполученого Королівства із залучення громадян до відновлення, звертаємось до світового співтовариства через посольство Великої Британії і Північної Ірландії, Президента, Кабінету міністрів і Верховної ради України.

Шановні пані і панове. Наша громада, як і 10 сусідніх, розташованих вздовж правого берега Дніпра, жорстоко страждають від російського вторгнення: наслідків окупації, суцільного мінування територій, щоденних безперервних артилерійських обстрілів і бомбардувань авіацією, а віднедавна, ще й від підриву окупантами греблі Каховської ГЕС. 

У прибережних населених пунктах громади, зокрема в місті Бериславі, залишилося не більше 20% довоєнного населення. Ці люди щосекунди ризикують життям. А решта, ставши біженцями, здалеку спостерігають за методичним знищенням російським агресором свого міста. 

Та навіть вглиб від Дніпра, у сільській місцевості, де інтенсивність обстрілів є меншою, жити і працювати неможливо – заміновані поля, ліси, лісосмуги, пасовиська, ґрунтові дороги, цвинтарі.  

За рік розміновано 1095 га., що становить 2,3% від загальної площі земель громади і 2,8% від площі земель сільськогосподарського призначення. Такими темпами розмінування триватиме понад 10 років, цей термін є нереальним для продовження фермерами товарного і навіть елементарного присадибного сільськогосподарського виробництва. 

На нашу думку, проблемою є обмежена кількість фахівців, задіяних в розмінуванні. На разі, це працівники і службовці чотирьох українських відомств: ЗСУ, МВС (НГУ та Нацполіція), ДСНС та ДССТ (Державна спеціальна служба транспорту), які діють в умовах обмеженого фінансування і обмеженого людського ресурсу. 

Фіксуються факти самовільного нефахового розмінування жителями громади, аграріями та фермерами власних земельних ділянок, що за відсутності необхідного обладнання, становить загрозу їхньому життю та здофров’ю. Проведення такого розмінування супроводжується сумними наслідками у вигляді підірваних як «саперів»-аматорів, так і тих, хто починає орати і сіяти по неякісно розмінованих полях. 

Нам відомо, що Україна - не єдина у світі замінована держава. Інші країни, які мають таку саму проблему, як і українці, вже мають велику кількість фахівців, задіяних в розмінуваннях. Просимо розглянути питання їх залучення до розмінування звільнених територій на півдні і сході України. Навіть зараз, коли звільнено меншу їх частину, необхідно збільшити кількість задіяного персоналу і темпів робіт щонайменше вчетверо.

Після звільнення лівого берега Херсонщини та решти тимчасово окупованих територій України ситуація з мінуванням території нашої країни тільки погіршиться.

Тому просимо державну владу України переглянути та спростити умови доступу до роботи в Україні іноземних і міжнародних фахівців з розмінування. А світове співтовариство – сформувати та профінансувати додаткові довготривалі місії                               з розмінування. Крім вирішення гуманітарних проблем України, розмінування дозволить покращити забезпечення продовольством найбідніші країни світу. 

Звернення підписали Начальник Бериславської міської військової адміністрації Олександр Шаповалов та перший заступник Бериславського міського голови Тетяна Борисенко , а також громадські активісти, депутати, посадові особи.

Проєкт екологічного моніторингу  виконується в межах Ініціативи з розвитку екологічної політики й адвокації в Україні, що здійснюється Міжнародним фондом “Відродження” за фінансової підтримки Швеції. Думки, висновки чи  рекомендації належать авторам/авторкам цього прес-релізу  і не обов’язково відображають погляди Уряду Швеції.