Анжела Литвиненко про херсонський спротив: «Вистоїмо разом!»

Як розповісти про Херсонський вимір резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки. Мир. Безпека» так, щоб було близько і зрозуміло кожному херсонцю - і активісту, і тому, хто слабший та потребує нашої допомоги? 21 серпня 2023 року в місті Херсоні відбулась прес конференція, присвячена виконанню обласного локального плану дій з виконання  даної резолюції.   Спробую підвищити обізнаність нашої громадськості простою просвітницькою розповіддю. 

Для початку хочу порекомендувати всім бажаючим дізнатися більше щодо теоретичних основ  проблеми : це посібник ОБСЄ «ЖІНКИ. МИР. БЕЗПЕКА: Інформаційно-навчальний посібник для фахівців соціальної сфери»,  Київ, 2017,  ось тут: https://www.osce.org/files/f/documents/3/3/386408.pdf 

З 2014 року в Україні йде війна, війна під різними назвами, але агресор лише один – це російська федерація. Прагнення миру вимагає  боротьби та будівництва.  Для цього необхідна участь усього громадянського суспільства.  Будь-яке соціальне явище по-різному випливає на чоловіків та жінок, особливо війна. 

Саме проблема різного впливу війн та конфліктів на жінок і чоловіків знайшла відбиття в резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки. Мир. Безпека» (прийнята в жовтні 2000 р.) Необхідно звертати увагу на особливі потреби та проблеми жінок в конфлікті, оскільки конфлікти непропорційно впливають на різних людей. Основний зміст усіх резолюцій – це увага до прав жінок, участь жінок в процесах прийняття рішень та вирішенні конфліктів,  допомога жінкам, які постраждали від конфліктів. 

Глобальні документи, документи великих міжнародних організацій, які здаються далекими й  дуже абстрактними, іноді лякають простих людей, і  лише тоді працюють, коли з паперів переміщуються в політику та реальну діяльність. 

Структура розуміння та втілення в дії  цієї Резолюції  1325 досить проста та логічна, і вимагає від фахівців знання та виконання наступних пунктів: 

1) Важливість врахування ґендерної складової в процесах реформування системи соціального захисту населення. 

2) Міжнародні документи, які стосуються прав жінок та ґендерної рівності, для розуміння міжнародного дискурсу щодо реформування соціальної політики держави та участі в ній жінок. 

3) Аспекти національного законодавства України, які мають суттєве відношення до питань ґендерної рівності та реформування системи соціального захисту, а також розуміння відповідальності за скоєння злочинів, пов’язаних із ґендерно зумовленим насильством, в тому числі, домашнім. 

4) Попередження та протидія дискримінації за ознакою статі: профілактика, освіта, оскарження. 

5) Допомога постраждалим від насильства, в тому числі, пов’язаного із конфліктом. 

Що пропонують в Херсоні керівники Херсонської обласної та Херсонської міської військових адміністрацій, представники правоохоронних органів,  лідери громадських організацій та волонтери  - члени Коаліції 1325 - Херсонщина? 

Необхідна сталість та взаємодія всіх дій тих, хто надає людям допомогу, при врахуванні довгого періоду окупації, пов’язаного з насильством з боку окупантів. Дуже багато жертв в нашій області не залишені на одинці зі своїм горем: їх чекають, щоб допомогти, і  підтримати, і зрозуміти. Необхідно доносити до кожного, хто постраждав: не боятися звертатись по допомогу.  Особливо ситуація загостриться після звільнення лівобережжя, але ми і до цього готові. 

Особливо важлива ця робота в умовах тимчасового зникнення багатьох сервісів під час повномасштабної війни, але звернутись всім, постраждалим він насильства війни,  є куди і є до кого. 

Куди саме? Це органи влади, поліція, центри допомоги при медичних закладах, громадські організації, Центр допомоги для ремонту будинків; центри психологічної та юридичної допомоги;  Притулок  для постраждалих від гендерно зумовленого насильства;  Центр проекту  «Втративши домівку – збережи людську гідність», в якому облаштовано соціальну пральню для гуртожитку, що є прихистком постраждалим після підриву Каховської ГЕС та затоплення будинків в Херсонській громаді;  Центр «ВДОМА» ((Центр відновлення, допомоги, оцінювання, моніторингу, адвокації, мета -  захист прав і врахування потреб цивільних осіб, постраждалих в умовах збройного конфлікту); офіс «Безпечний простір для жінок та дівчат»; Центр суспільних програм з проектом «Очищення та дезінфекція приміщень після підтоплення внаслідок підриву Каховської ГЕС»  – скрізь  чекають тих, хто постраждав від війни та будь-якого насильства, хто потребує підтримки. Триває підготовка дорожньої карти по відкриттю сервісів з надання психологічної допомоги та реабілітації постраждалих жінок, дівчат, чоловіків та хлопців.

Анжела Литвиненко, голова  громадської організації «Успішна жінка»,  вже багато років доводить на практиці свої переконання про те, що  жіноче лідерство наближує українську перемогу та процес повоєнного відновлення, що залучення жінок до прийняття рішень на всіх рівнях щодо реінтеграції,  відновлення, вирішення питань безпеки є фундаментальним. Унікальна роль громадських організацій має потужний ресурс у майбутньому відновленні, тому важливо набратися сміливості і переосмислити роль і внесок громадських організацій в перемогу, в міжнародне партнерство і економічну складову не лише гуманітарних процесів.  Тому саме пані Анжела була обрана з великою повагою координаторкою міжсекторальної взаємодії всіх  виконавців обласного плану дій 1325 в Херсонській області. Саме Анжела як лідерка   координує та надихає  розробку  комплексної системи надання соціально-психологічних, спеціалізованих і інших послуг для жителів міста Херсону і Херсонської області. 

Меморандум про співпрацю у межах локалізації у Херсонській області Резолюції Ради безпеки ООН 1325 «Жінки. Мир. Безпека» та Національного плану дій з її виконання підписали та увійшли до Коаліції: ХОЦ «Успішна жінка», ЦСП «Перспектива», БТ «Центр суспільних програм», ХОО «Сонячні діти Херсонщини, «Громада «ЮА», «Позитивні жінки Херсон», ГЦ «Нова генерація», ВП «Херсонська регіональна ліга соціальних працівників України», ВМГО «Студентська республіка», «Рух сучасних жінок», БО «Інша», БФ «Мистецтво життя», ХОО КВУ, Інтернет-видання «Громадський простір Херсонщини». 

Контактна особа: Анжела Литвиненко, +38 099 349 36 47, alytvynenko.sw@gmail.com

Галина Бахматова