Поранена Херсонська природа не виживе без нас, а ми - без неї

Ми повинні загоїти рани життєдайної природи - нам не жити окремо.

Спотворена та замордована херсонська Природа  потребує  допомоги Людини. Криваві землі. Токсичне повітря. Понівечена земля.  Херсонська земля волає про нашу розумну та ніжну турботу,  сподівається лише на наші надзусилля при лікуванні страшних ран від тортур, які вона пережила, перебуваючи в полоні  рашитських окупантів. Херсонські поля, ліси, ріки, плавні  повинні бути врятовані нами, херсонцями та мешканцями Херсонської області – більш немає кому завзято взятися за порятунок довкілля, яке створювало магію нашого південноукраїнського  життя ще з часів давньої Гілеї. Понівечені кручі і Дніпро, вільний  таврійський степ  сповнені такою ж  жагою до життя та волі, як і люди, що одвічно радіють буттю завдяки магії нашої  природи. І нам не вижити один без одного, ми не зможемо просто дихати інакше… 

Великий опік островів в дельті Дніпра, скалічені флора та фауна, спустошені землі, поранені водойми - все це не оминає  нашого розуміння навіть на тлі немислимих людських страждань, і ми поєднуємо наші слабкі зусилля. Ініціатор – громадська організація Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень (ПЦПСД). 

Круглий стіл 25 серпня 2023 р з обговорення екологічних проблем Херсонщини, що виникли наслідок збройної агресією російської федерації, об’єднав Херсонську обласну раду, обласну адміністрацію, Бериславьску міську раду та представників громадянського суспільства. Під час короткої, 50-ти хвилинної плідної дискусії, всі разом домовились про створення Координаційної робочої групи з екології  (це приблизна назва) для продуктивного  об’єднання зусиль обласної та районних гілок влади, громадських активістів/експертів та територіальних громад по всій області для створення реєстру злочинів окупантів по відношенню до природи.

Нам потрібно спочатку точно обрахувати всі збитки, нанесені з початку повномасштабного вторгнення нашому довкіллю. Саме реєстр та розрахунки необхідні для   вирішення екологічних проблем кожної територіальної громади окремо та всієї нашої області в цілому. Для відродження природи Україні пропонують допомогу всі  демократичні, високо розвинуті  країни світу,  багато міжнародних благодійних фондів. Але для отримання такої грантової допомоги треба її правильно, за нормативами аплікаційних форм, при спільній синергіїї та підтримці мешканців громад, місцевої влади (сільської/міської), обласної ради та адміністрації, обґрунтовано попросити, з точними розрахунками ціни нанесених збитків та  витрат по  відновленню, відбудові, відродженню природи.  І саме тут, як підкреслила заступник керівника Департаменту захисту довкілля Херсонської ОДА Ольга Філіна, допомога громадських експертів ПЦПСД, як і інших досвідчених НУО Херсонщини, стане абсолютно незамінною та вкрай необхідною. 

Участь громадських організацій в Координаційній робочий групі дозволить посилити міць синергії наших пильних зусиль та турботи щодо  майже смертельних ран, нанесених довкіллю, щодо розбудови ієрархії першочергових  природоохоронних заходів та розробки стратегічних планів на найближчі роки. 

Коли загояться рани природи? Лише від людини залежить. Від нас з вами.

Далі буде Пост-реліз з викладенням основних тез учасників обговорення екологічних проблем Херсонщини. 

Організатор заходу: Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень, який  проводить постійний моніторинг стану довкілля області, в тому числі, проблем, які виникли в результаті підриву Каховської ГЕС, інформує про результати своїх досліджень громадськість та готує рекомендації для громад області стосовно можливих природоохоронних заходів.  

Галина Бахматова

Проєкт екологічного моніторингу  виконується в межах Ініціативи з розвитку екологічної політики й адвокації в Україні, що здійснюється Міжнародним фондом “Відродження” за фінансової підтримки Швеції. Думки, висновки чи  рекомендації належать авторам/авторкам статті  і не обов’язково відображають погляди Уряду Швеції.