Херсонський вимір резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки. Мир. Безпека» на період до 2025 року

ПРЕС РЕЛІЗ

21 серпня 2023 року в місті Херсоні відбулась прес конференція, присвячена  обласному локальному плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки. Мир. Безпека» на період до 2025 року. 

В прес-конференції взяли участь керівники Херсонської обласної та Херсонської міської військових адміністрацій, представники правоохоронних органів,  громадських організацій - членів Коаліції 1325 Херсонщина, представники місцевих ЗМІ. 

Резолюція Ради Безпеки ООН 1325 “Жінки, мир, безпека”, ухвалена Радою Безпеки ООН 31.10.2000, є однією з найбільш важливих резолюцій РБ ООН. 

Анжела Литвиненко, голова ГО ХОЦ «Успішна жінка»: Жіноче лідерство наближує українську перемогу та процес повоєнного відновлення. Залучення жінок до прийняття рішень на всіх рівнях – державному, регіональному, місцевому -  щодо реінтеграції,  відновлення, вирішення безпекових питань, є фундаментальним. Робота над створенням Коаліції 1325 почалась влітку 2022 року, напередодні деокупації громад Херсонщини. Вже в 2023 році було  створено Коаліцію 1325 Херсонщина, до складу якої увійшли представники Херсонської обласної і міської військових адміністрацій, громадських організацій і правоохоронних органів. Наразі 14 організацій-учасниць коаліції підписали меморандум про співпрацю, що визначає напрямки діяльності робочих груп, методи комунікації та план роботи. Члени Коаліції проходили навчання та активно співпрацювали над локалізацією обласного плану дій 1325. Діяльність Коаліції  підтримується в рамках всеукраїнського проєкту «Жінки, мир, безпека: створюємо місцеві рішення разом» завдяки підтримці Уряду Канади. Громадські організації завдяки міжсекторальній співпраці швидко реагують на виклики, розробляють і реалізують проєкти, що відповідають актуальним потребам людей в громадах. ГО ХОЦ «Успішна жінка» в коаліційній діяльності реалізує Проєкт «Міжсекторальна взаємодія між виконавцями обласного плану дій 1325 в Херсонській області» та грант швидкого реагування «Очищення та дезінфекція приміщень після підтоплення внаслідок підриву Каховської ГЕС» - видача наборів для дезінфекції, прибирання та набори інструментів – 50 наборів.  Коаліція 1325 Херсонщина розвивається, відкрита до співпраці з іншими суб’єктами взаємодії і готова до прийняття нових членів, які розділятимуть цінності Коаліції. 

Олександр Прокудін начальник Херсонської обласної військової адміністрації: З метою реалізації в області Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2025 року», затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16.12.2022 №1150-р, розпорядженням начальника Херсонської обласної військової адміністрації від 31.03.2023 № 138 затверджено план заходів з реалізації Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2025 року в Херсонській області. 

Роман Мрочко, начальник Херсонської міської військової адміністрації висвітлив  Порядок денний «Жінки, мир, безпека» як важливий принцип для врахування потреб та роботи з новими викликами, які несуть з собою наслідки війни для жінок і чоловіків, дівчат та хлопців у різних сферах життя, в деокупованій Херсонській громаді. Херсонська міська територіальна громада відкрита до впровадження різних проєктів. 

Інна Іванова, Директор Департаменту соціального розвитку ХОДА розповіла  про взаємодію, залученість організацій громадянського суспільства та сектору безпеки і оборони над розробкою проєкту локального обласного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2025 року в Херсонській області. 

Антон Єфанов, заступник начальника Херсонської міської військової адміністрації:  "На сьогодні вже функціонує багато спеціалізованих центрів та безпечних просторів, де цілі команди надають психологічну допомогу, реабілітацію жінкам, дітям та чоловікам, які постраждали від насильства, в тому числі під час повномасштабної війни".

Олена Волкодав, експертка з протидії гендерно зумовленому насильству, начальник сектору протидії домашнього насильства Херсонської поліції зазначила важливість співпраці представників сектору безпеки з громадськими організаціями та місцевою владою. 

Наталья Краска, експертка з протидії гендерно зумовленому насильству, директорка Притулку для постраждалих від гендерно зумовленому насильства розповіла про розбудову системи послуг в Херсонській територіальній громаді, актуальність і важливість своєчасної допомоги постраждалим від війни. Наразі триває підготовка дорожньої карти по відкриттю сервісів з надання психологічної допомоги та реабілітації постраждалих жінок, дівчат, чоловіків та хлопців.

Ігор Цуркан, Виконавчий директор ГО «Відокремлений підрозділ «Херсонська регіональна ліга соціальних працівників України» разом з Наталья Шатілова, голова  ГО «Громада УА», розповів про реалізацію і розвиток Проєкту «Втративши домівку – збережи людську гідність». Це облаштування прального комплексу для гуртожитку, що є прихистком постраждалим після підриву Каховської ГЕС та затоплення будинків в Херсонській громаді. Під час реалізації проєкту було відремонтовано три приміщення(пральня, сушарка  та кімната для прасування), закуплене та вже частково встановлено сантехнічне обладнання( унітази, душові кабіни, раковини, бойлери), придбана та підготовлена для підключення побутова техніка (пральні машинки,  сушильні машини, праски, прасувальні дошки). Фінансується проект Українським Жіночим Фондом за підтримки Уряду Канади.

Станіслав Коваленко: Центр ВДОМА (Центр відновлення, допомоги, оцінювання, моніторингу, адвокації). Основна мета проєкту: захист прав і врахування потреб цивільних осіб, постраждалих в умовах збройного конфлікту в наслідок окупації, обстрілів полону, катування тощо. Інтеграція сервісу в систему надання послуг постраждалим особам. 149 осіб отримали допомогу.  Фінансується: Українським Жіночим Фондом за підтримки Уряду Канади та ГО «Елеос Україна».

Катерина Білоконь, голова  БО «БТ «Центр суспільних програм» розповіла про проєкт швидкого реагування «Очищення та дезінфекція приміщень після підтоплення внаслідок підриву Каховської ГЕС». 

Цей проєкт направлений на допомогу постраждалим, чиї домогосподарства зазнали часткового або повного руйнування після підриву Каховської ГЕС- видача наборів для дезінфекції, прибирання та набори інструментів для легкого демонтажу та ремонту – 50 шт. (35). Фінансується: Українським Жіночим Фондом, за підтримки Уряду Канади.

Контактна особа: Анжела Литвиненко, +38 099 349 36 47, alytvynenko.sw@gmail.com