Творчий центр Каунтерпарт оприлюднив індекс сталості організацій громадянського суспільства за 2012 рік

Близько 61% громадян вважають, що ОГС роблять вагомий внесок у розвиток/поліпшення ситуації в Україні, даний показник зріс порівняно з 2011 роком, повідомляється в Індексі сталості ОГС 2012 року - про це повідомляє "Громадський простір України" із посиланням на аналітичний документ, що був оприлюднений на сайті ТЦК

Ставлення з боку громадськості
Відповідно до дослідження IFES, проведеного у вересні 2012 року, близько 66% українців впевнені, що ОГС працюють у тих сферах та вирішують ті проблеми, які уряд не хоче або не може вирішити. Близько 61% громадян вважають, що ОГС роблять вагомий внесок у розвиток/поліпшення ситуації в Україні, даний показник зріс порівняно з 2011 роком.

Тим не менш, лише 52% опитаних погоджується з тим, що ОГС презентує українське суспільство, але слід зауважити суттєве зменшення даного показника порівняно з 76% у 2011 р. та 62% у 2010 р.

Фінанси

Фінансове забезпечення діяльності ОГС залишається найбільш критичним для організацій України. Опитування ТЦК 2012 року показало зменшення річних надходжень у 66% опитаних ОГС, а у 23% організацій -зростання.

Держава не є найбільшим донором для громадянського суспільства. Лише 2-3% державного бюджету йде на підтримку ОГС, що складає 8% від бюджету ОГС.

Взаємодія з владою

За даними опитування ОГС 2012 року 16% організацій координують свою діяльність з органами влади, 23% займають конфронтаційну позицію, 46% вважають, що їх діяльність доповнює діяльність органів влади, а 12% зазначили, що влада використовує їх діяльність у своїх цілях.


Довідково
Індекс сталості розвитку громадянського суспільства (CSOSI) – ключовий аналітичний інструмент, що вимірює прогрес розвитку громадянського суспільства в Центральній та Східній Європі. Протягом 15 років Індекс відстежує прогрес в розвитку громадянського суспільства в 29 країнах.

Індекс вивчає загальні сприятливі умови для розвитку громадянського суспільства, приділяючи особливу увагу правовому середовищу, організаційній спроможності, фінансовій життєздатності, громадянському представництву, наданню послуг, інфраструктурі та ставленню з боку громадськості. Кожен показник вимірюється за семибальною шкалою, де 1 показує дуже розвинутий рівень та 7 означає низький рівень розвитку. Даний звіт було підготовлено Агентством США з міжнародного розвитку у партнерстві з місцевими організаціями в кожній країні.

З документом можна ознайомитися на сторінці ТЦК