Сільський хаб в Дар’ївській громаді зігріває дітей та радує батьків

 
Навесні хаб в Дар’ївській територіальній громаді не лише надає інтегровану психосоціальну підтримку, але і мотивує дітей після шкільних уроків онлайн приходити до хабу заради живого спілкування, рухомих ігор та художніх майстер-класів. 
Березень показав рекордні цифри відвідувань сільського хабу – понад 1200 дітей та батьків  отримали у просторі підтримку, розвиток та спілкування. Ремонт та обладнання хабу повністю завершили, тож складнощі першого місяця роботи працівники хабу успішно подолали. Сергій,  адміністратор хабу, каже: «Березень пройшов для нас дуже плідно. З кожним відвідувачем ми спочатку проводимо перші бесіди довіри, а далі відпрацьовуємо напрям роботи індивідуально – як з дорослими, так і з дітьми. За ці два роки люди багато пережили, через обстріли не часто не виходять з дому, тому їм треба інколи виговоритись». 
Окрім Сергія, в хабі працюють соціальні фахівчині Надія та Ольга, психологині Олена та Людмила та логопед Наталя. Кожен працівник хабу, окрім своїх професійних занять, проводить різні майстер-класи для арттерапії, наприклад, малювання ложками. Співробітники хабу разом творять магію повернення дітей та батьків до реального життя хоча б на кілька годин на тиждень. «Спостерігаю за нашими спеціалістами і не знаю, кому більше подобається в хабі – дітям чи нашим фахівцям, які під час такої роботи радіють життю по-дитячому», – каже Сергій. 
Завдяки роботі мобільної бригади хабу двічі на тиждень до простору привозять дітей з інших сіл громади, наприклад, Чайкіно, Ингуловка, Галаганівка та Федорівка. Покращення життя малечі співробітники хабу спостерігають щоденно, адже діти стають менш замкнутими та поступово відкриваються для живого спілкування. 
Нещодавно у Тетяни був день народження, дівчинці виповнилось 10 років, вона попросила маму відсвяткувати цей день саме в хабі. Діти  раділи, грали з однолітками, тож свято пройшло весело.  
Мобільна бригада розширює коло родин з дітьми задля допомоги 
В селі Чайкіно мобільна бригада організувала  виїзну зустріч для дітей, аби навчити малечу головним правил мінної безпеки. Одночасно з навчанням  фахівці організували для дітей рухливі ігри на свіжому повітрі, подарували м’ячі. В цьому селі проживають також  внутрішньо переміщені сім'ї , які переїхали з інших сіл, що перебувають під постійними бомбардуваннями. 
Люди різні та майже не знайомі, батьки  спочатку переживали за дітей і боялися їх відвозити до стаціонарного хабу,  але цю проблему вирішили: під час ігор просто неба відбулося перше успішне знайомство дітей та батьків з різних родин – місцевих та внутрішньо переміщених. Практичні заняття з мінної безпеки об'єднали всіх корисною інформацією, одночасно підсиливши  соціальну інтеграцію та комунікації між новими мешканцями громади.   
Завдяки анкетам зворотного зв’язку, працівники хабу отримують відгуки про успіхи в роботі з родинами. «Все класно, наші діти щасливі, радіють, усміхаються, вже треба додому, а вони не хочуть уходити», «Привітний персонал, було дуже весело», «Було приємно спілкуватись». Команда хабу зазначає, що можливість офлайн спілкування зараз на вагу золота, тому хаб постійно притягує нових місцевих мешканців. На фото постійна відвідувачка хабу – Тетяна, мама двох діток Софії та Павла, яка приходить разом з дітьми на різноманітні заняття з першого дня відкриття простору.  

Контактна особа хабу в Дар’ївській громаді: Сергій, адміністратор хабу, тел. +380 99 984 82 83 

Громадська організація “Успішна жінка” у співпраці з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) в Україні  за підтримки Міністерства закордонних справ і міжнародної торгівлі Канади реалізує проєкт “Надання психосоціальної підтримки та кейс-менеджмент родин з дітьми у Херсонській області, які постраждали внаслідок війни” у форматі хабів в Херсоні та Дар'ївський, Білозерській та  Чорнобаївській громадах, впроваджуючи інтегровану модель психосоціальних послуг.  

Галина Бахматова