Чорнобаївська громада має свій хаб допомоги родинам з дітьми та працює на п’ять сіл навкруги

Хаб в Чорнобаївській громаді працює вже два місяці і за цей час допомогу отримали понад 420 відвідувачів – як в стаціонарному приміщенні, так і під час виїздів мобільних бригад. 

Серед мешканців громади багато дітей та дорослих, які постійно відвідують різні заняття з психологом, логопедом та соціальним працівником у хабі. Діти різного віку можуть отримати підтримку, середній вік малечі, яка відвідує хаб – 5-7 років. В березні  хаб почав працювати на повну силу. 
Окрім трьох фахівців та адміністратора  до роботи залучили вчительку початкових класів на волонтерських засадах.  Галина Анатоліївна - вчителька вищої категорії. Вона запропонувала раз на тиждень проводити в хабі заняття для дошкільнят, які на наступний навчальний рік  підуть до школи. Так, майбутні першокласники заздалегідь можуть підготуватися до  навчання.
Співробітники хабу задоволені роботою, адже вони радіють за кожну дитину, якій допомогли  у соціалізації. «Ми плідно працюємо з дітьми різного віку та з дорослими. Ми надали багато  індивідуальних консультацій з різних тем: мінна безпека, як піклуватися про здоров’я, як правильно спілкуватися, як знайомитися, як розвивати просторове мислення, розвиток комунікативних якостей, арт-терапія та ще дуже багато цікавого», – розповідає адміністраторка хабу Тетяна. 

У  березні психолог Марина хабу провела майже 50 індивідуальних та  групових занять. Маленькі успішні історії є показовими для роботи психолога. 12-річна Дар’я була трохи замкнутою, на заняттях сиділа в сторонці, ні з ким не хотіла спілкуватися. Але саме в групових заняттях з арт-терапії з молодшими дітьми вона пішла на контакт. 
17-річний Олександр займається з психологом у хабі: відчуття самотності, сформоване за два роки, брак друзів-однолітків, які майже всі покинули село – всі ці труднощі вони поступово долають на індивідуальних заняттях.
10-річний Владислав вже двічі залишався в школі на других рік через незадовільні оцінки з більшості предметів. Зараз з хлопцем займається соціальний працівник хабу, і з’явились перші успіхи в навчанні. Мета цих занять – підтягнути успішність Владислава так, щоб він міг перейти до третього класу. 

Виїзди мобільної бригади
Мобільна група працює по території Чорнобаївської громади та двічі на тиждень відвідує села Чорнобаївка, Клапая, Киселівка, Посад-Покровське та Зелений гай, надаючи психосоціальну підтримку. 
В мобільній бригаді працюють Вікторія та Анастасія – соціальна працівниця та психологиня. «Діти раді, коли ми приїжджаємо та привозимо іграшки, діти та батьки нас вже знають та чекають з нетерпінням. Особливо діти полюбляють практичні частини тренінгів», – розповідає Вікторія.
В селі Кисилівка команда проводила для дітей 1-3 класів тренінг «Моя сім’я – моя фортеця».  Вікторія розповідає: «Ми розвивали бажання бути ввічливими, виховували почуття любові та шанобливе ставлення до своїх батьків, культуру поведінки з однолітками. Захід проходив з крутезними іграми, а в кінці кожен виготовив листівку «Моя родина найкраща».
Напередодні Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом в селі Киселівка пройшов інформаційно- освітній захід задля стимулювання у молоді прагнення до здорового способу життя. Поінформований – значить попереджений, попереджений – значить захищений. В селі Посад-Покровське діти та батьки взяли участь в тренінгу «Дихай вільно», виготовили плакат «НІ туберкульозу», який залишили в місцевому Пункті Незламності на згадку про захід. 
Вікторія розповіла, що вони не оминули в своїй роботі і  Всесвітній день людей із синдромом Дауна. «В українському суспільстві важливо утверджувати думку про те, що діти з особливими потребами мають право сповна скористатися можливостями суспільства і повинні перебувати разом із своїми однолітками. Діти взяли участь у флешмобі «Lots of Socks», під час якого усі присутні виготовляли різнокольорові шкарпетки, щоб приколоти їх до одягу чи сумки. Шкарпетки підкреслили індивідуальність і свою унікальність, а також підтримку людей із СД». Виховання толерантного ставлення до людей із синдромом Дауна знижує прояви неприйняття глузування та насмішок.  Діти брали активну участь у цих заходах та висловлювали власну думку. Заняття з цієї теми пройшли в селах Киселівка та Зелений гай. 
На весняних канікулах відбулась зустріч в с. Клапая  для інформування дітей про вибухонебезпечні предмети, про їх загрозу  життю та здоров'ю.  Внаслідок війни в Україні зросла кількість людей, які отримали інвалідність. Інші можуть розгубитися при спілкуванні з ними, оскільки не знають, як правильно себе поводити та як не образити співрозмовника, тому діти отримали декілька порад з цієї теми. 
Вікторія наприкінці нашої бесіди  ділиться особистими емоціями: «Я пережила окупацію, і знаю, як страшно бути в неволі, тому зараз, коли діти і дорослі перестали жити в підвалах,  трошки посміхаються на це дуже приємно дивитись. Зараз дітки щасливі грати та спілкуватися разом і не в онлайні, і це відрізняє наше життя від окупації.  Батьки теж задоволені, що діти після школи прибігають на зустрічі до мобільної бригади. Всі хочуть миру, щоб скоріше відбудували їх школу і діти почали нормально ходити на заняття». 
Таким чином, мобільні бригади допомагають родинам з дітьми в різних селах Чорнобаївської громади. 

Контактна особа: Тетяна – адміністратор, тел. +38 095 812 07 90

Громадська організація “Успішна жінка” у співпраці з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) в Україні  за підтримки Міністерства закордонних справ і міжнародної торгівлі Канади реалізує проєкт “Надання психосоціальної підтримки та кейс-менеджмент родин з дітьми у Херсонській області, які постраждали внаслідок війни” у форматі хабів в Херсоні та Дар'ївський, Білозерській та  Чорнобаївській громадах, впроваджуючи інтегровану модель психосоціальних послуг.  

Галина Бахматова