Якщо хтось буде у Львові 12 вересня: запрошують на подіумну дискусію з політичної культури та європейської історії в книгарню "Є"

Запрошуємо в рамках проекту “Київський діалог” на подіумну дискусію "Політична культура та Європейська історія: Як соціальні мережі та сучасні засоби комунікації впливають на формування нової політичної культури?", яка відбудеться 12 вересня 2013 року о 18.00 год. у Львові.


Місце проведення: Книгарня “Є”, проспект Свободи, 7. Організатори: Міжнародний Фонд “Відродження”, Книгарня “Є”, Віденська міська рада та Інститут “Належне врядування” (м. Відень)
 
Тло для обговорення:
Політична культура включає в себе поведінку та настрої, громадянську позицію широких верств населення та еліти відповідної нації, які формуються і закріплюються у відповідній країні на протязі років, десятиліть або й століть. Цей тривалий процес часто-густо залежить від того, в який історичний контекст Європейського розвитку ці країни були включені. Як приклад можна навести країни Центральної та Східної Європи, у яких після краху комунізму значну роль при політичній трансформації та ревіталізації громадянського суспільства відіграв саме до-комуністичний, демократичний досвід.

Якщо Східна Україна була сильніше включена у російський культурно-історичний розвиток, то Західна Україна мала значно інтенсивніші відносини із країнами Центральної та Східної Європи. У галичан був певний демократичний досвід, оскільки на сучасній території Західної України плекалися певні традиції громадянського суспільства ще під час приналежності до Польщі (1919-1939), або й ще за часів Австро-Угорської імперії.

Якщо ставлення, позиція громадян (інтерес до політики, політичні преференції) не мають на увазі певну активну діяльність, то види поведінки (виборча поведінка, громадянська активність, політичний протест) являють собою видимі та статистично вимірювані форми демократичної співучасті громадян. Останні поділяються, як правило, у конвенційні та неконвенційні форми політичної участі, спостерігаються як в інституціоналізованій, так і в неінституціоналізованій сфері громадянського суспільства. Попри відносно відомі форми демократичної співучасті громадян, широкого поширення набувають соціальні практики, що відбуваються у віртуальних об’єднаннях, наприклад через Інтернет. Соціальні мережі і сучасні засоби комунікації використовуються дедалі частіше при мобілізації широких мас населення, як це спостерігалося під час хвилі демократичних революцій у країнах Близького Сходу і Північної Африки - так званої “арабської весни”. Соціальні медіа мають без сумніву значний вплив на виникнення нових форм громадянської активності і на становлення політичної демократичної культури.

Саме тому 12 вересня 2013 року у Львові відбудеться подіумна дискусія, в рамках якої обговорюватимуться вищезазначені теми з огляду на становлення демократичної політичної культури в Україні. Особлива увага приділятиметься при цьому історично-культурним передумовам, які суттєво впливають на посткомуністичне сьогодення і розвиткові сучасних медій, які часто випереджають звичний хід та розвиток подій.

Під час дискусії обговорюватимуться такі питання:

 Зв’язок політичної культури та Європейської історії на прикладі європейських країн (Австрія, Німеччина та Великобританія)
 Яку роль відіграє до-комуністичний, демократичний досвід західноукраїнських областей на становлення демократичної політичної культури в Україні?
 Що було визначальним для становлення політичної культури в Україні?
 Чи відбувається перенесення форм громадянської активності у глобальну мережу? Яку роль відіграють при цьому соціальні медіа та сучасні засоби комунікації?
 Чи можна прирівняти активність у віртуальних об’єднаннях і групах із реальними формами демократичної співучасті громадян?

Програма
18.00 Реєстрація учасників
18.30 Вітальне слово. Вольф Дітріх Гайм, Посол Республіки Австрія в Україні

18.35 Подіумна дискусія

Мелані Суллі, директор інституту “Належне врядування”, колишня професор політичних наук Віденської дипломатичної академії
Йозеф Мантл, д-р, підприємець у сфері комунікацій, публіцист і заступник директора інституту “Належне врядування”, м. Відень
Тарас Возняк, головний редактор та засновник незалежного журналу „Ї”, член Правління „Київського діалогу”, м. Львів
Ігор Семиволос, директор Центру Близькосхідних досліджень НАНУ, м. Київ

Модерація: Юрій Дуркот, журналіст, перекладач та публіцист, член Правління “Київського діалогу”, м. Львів

Робочими мовами дискусії будуть українська та німецька із синхронним перекладом. Для участі, прохання зареєструватися до 11 вересня 2013 р. за адресою: banakh@irf.kiev.ua.

"Київський діалог" є надпартійною, незалежною ініціативою, яка виникла на основі діалогу та співпраці німецького та українського громадянського суспільства. Своїм виникненням проект "Київський діалог" зобов’язаний ідеї неподільної, відкритої, демократичної та вільної Європи.

Метою “Київського діалогу” є поширення інформації про європейські процеси в Україні та сприяння таким чином формуванню ґрунтовних знань про Європу та кращої обізнаності громадян про особливості процесу євроінтеграції.


Джерело: "Громадський простір"