Робоче засідання Громадської ради з відновлення (Тягинка)

Робоче засідання Громадської ради з експертами ГО "Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень"  (ПЦПСД) щодо затвердження анкети для опитування громадян з теми пріоритетних напрямків відновлення громади  відбулося 21 лютого 2024 р.  Для написання комплексної програми відновлення необхідно зрозуміти бачення мешканців Тягинської територіальної громади першочерговості напрямків розбудови після відсунення від Херсонської області зони бойових дій. Робота Громадської ради сприятиме активній участі громадськості в рамках проекту ПЦПСД «Сприяння залученню жителів Тягинської громади до процесів відбудови». 

Незважаючи на  постійні бомбардування рашистами Херсону та області,  в звільнених від окупації територіальних громадах активно йде процес планування відновлення та переосмислення стратегічних документів, залучення фінансування від міжнародних донорів, використання різних  форм співпраці з громадськістю.  Наші люди працюють над завтрашнім днем так, начебто вже завтра настане наша перемога, і це правильно. 

Конструктивне обговорення членами Громадської ради  запропонованої експертами анкети дозволило соціологу уточнити або доповнити її основні розділи. 

На початку засідання до складу Громадської ради з відновлення було введено двох  нових членів: це  Наталія Бімбірайте, Директорка у ІРЦ «Правовий простір», та Раїса Пономаренко, голова Тягинської сільської ради. Пані Наталія запропонувала доповнити анкету ще одним  важливим історико-культурним напрямком відновлення: це історико-культурний парк «Тягинь». Пані Раїса  підкреслила, що сподівається продовжити роботу як демократично обраний сільський голова  після завершення військового стану, і займатись  відбудовою громади разом зі своїми виборцями. 
Автор  Анкет  - соціолог Дементій Білий,  запропоновав  переконливу  мотивацію для мешканців громади активно заповнювати анкети: «В Тягинській територіальній громаді проводиться збір пропозицій щодо змісту програм комплексного відновлення. На першому етапі визначаються найбільш актуальні загальні напрямки програм та першочергові заходи. За допомогою Програми відновлення  ми зможемо спрогнозувати свій розвиток та  збалансувати побажання різних груп населення громади. Якісна Програма відновлення  – це підстава для швидкого залучення інвестицій, отримання міжнародної та державної допомоги. Сьогодні кожний з вас має можливість не просто висловитись про те, як краще «підлатати» існуючу забудову, але і що потрібно збудувати повністю наново». 

Наразі для обговорення запропоновані  дві Анкети: 1)  для пересічних громадян - мешканців громади, 2) для представників фахівців. 

В обговорення анкети взяли активну участь члени Громадської ради  Володимир Молчанова, Олег Дядюн, Людмила Баєва, Микола Яценко, Раїса Пономаренко, Наталія Бімбірайте, Ірина Тішакова, Олена  Зубкова,  Тетяна Котій. 

Перша Анкета складається з п’яти розділів, в яких зібрані питання певних напрямків відновлення. Представляємо зміст Анкети в скороченому варіанті. 

Розділ перший: Перші кроки для відновлення та повернення ВПО:
- Що треба зробити в першу чергу для відновлення нормального життя громади? 
- Які заходи, на Вашу думку, сприяли би поверненню мешканців, що виїхали за межі громади? 
- Запитання для тих, хто знаходиться поза межами громади: Чи плануєте Ви повернетесь Ви додому, якщо ситуація буде безпечною? Якщо Ви точно не плануєте повертатися, то назвіть причину. Відзначте, що саме заважатиме Вам повернутися.  

Розділ 2. Розвиток яких сфер в громаді є першочерговим для Вас: 
- Оберіть три найбільш важливих сфер, які потребують відновлення в першу чергу. 
Запропоновано 14 варіантів відповідей, серед яких кожен респондент має обрати три найважливіших. 
Члени Громадської ради під час обговорення ще додали такі варіанти: 
- так як всі  прибережні біля Тягинки майже зруйновані,  тому їм  потрібно   повне відновлення,  а не просто ремонтні роботи, а далі - модернізація всіх  комунальних систем; 
- активне залучення міжнародних інвестицій, технічної допомоги  та грантів;  
- потрібно комплексне відновлення як житла для людей, так і робочих місць, а для цього треба  підготувати актуальний перелік  необхідних робітничих спеціальностей  для потреб громади, тоді буде повернення і  ВПО; 
- питання щодо відновлення елеватору в селі Львово як бюджетоутворюючого підприємства, яке надає багато робочих місць;  так само необхідно відновлювати всі  бюджетоутворюючі  підприємства в усіх 11 селах Тягинської громади; 
- необхідність будівництва нових доріг, логістики, яка б з’єднувала всі села громади з центральною усадьбою в Тягинці;  
- розвиток малого та середнього бізнесу; 
- в кожному нашому селі  обов’язково мати хоч невеличкий дитячий  садочок. 
Розділ 3. Конкретні заходи по кожній із сфер. 
- Пропонується назвати першочергові заходи в сфері безпеки, освіти, охорони здоров’я, культури, туризму, благоустрою, комунальних послуг, розвитку транспорту та перевезень, розвитку публічного простору. 
Члени Громадської ради при обговоренні додали до цього розділу наступні питання:
- відновлення всієї освітянської школи треба робити одночасно з підготовкою укриттів – безпекових приміщень, це вже у нас треба робити апріорі; 
- забезпечення  паліативної  допомога та  стаціонарного лікування  для людей похилого віку 
- розвиток локальної історії Тягинської громади, в тому числі -  розбудова туристичного об’єкту «Тягинська фортеця» як  частини історико-культурного парку   «Тягинь», а також   використання інших  великих історичних та природних пам’яток  в різних селах громади; 
- автомобільний туризм та авто-мотогоночна траса; 
- зелений туризм; 
- сміттєпереробне підприємство;  
- будівництво нових дитячих  майданчиків; 
- в селі  Ольгіно відновленню підлягає лодочна станція для веслувальн6ого спорту: 
Розділ 4. Пріоритет конкретних економічних проєктів: 
- Конкретні напрямки проєктів комерційних об’єктів 
- Конкретні напрямки проєктів зон розваг та відпочинку
Розділ 5. Які об’єкти треба збудувати/відновити: 
- Впишіть конкретні назви та призначення

Після обговорення  текст анкети було затверджено одноголосно,  далі вона буде запропонована  для заповнення всім мешканцям громади в  електронній у Гугл-формі, а також у паперовому вигляді для певних груп громадян. 

Друга анкета (експертна) заповнюється окремо представниками влади, бізнесу, фермерами, працівниками комунальних установ тощо, і стосується питання, які об’єкти треба відновити або побудувати замість знищених.  Від фахівців очікується, що вони запропонують розширений опис об’єктів відновлення. 

Для заповнення  другої анкети соціолог пропонує   фахівцям  написати власні ідеї/пропозиції:  
- щодо відновлення об’єктів шляхом нового будівництва або пропозиції щодо будівництва нових об’єктів замість тих, що зазнали пошкоджень або зруйновані
-  щодо заходів інженерної підготовки та інженерного захисту території 
- щодо доцільності пропозиції зміни функціонального призначення територій територіальної громади (її частини) з урахуванням існуючої забудови
- щодо пріоритетних та стратегічних цілей розвитку громади
- щодо внесення пропозицій до існуючої містобудівної документації на місцевому рівні або розроблення нової
- щодо розташування (перенесення) об’єктів виробничої сфери
- щодо перепрофілювання пошкоджених об’єктів/територій територіальної громади, відновлення яких є неможливим або недоцільним (економічно необґрунтованим) 

Сподіваємось, що до активного заповнення  обох анкет долучаються всі представники влади та  та громади,  адже це  наш вагомий внесок  у своє майбутнє. 
Наприкінці засідання члени Громадської ради обговорили пропозицію експерта ПЦПСД  Олега Дядюна  підтримати проект щодо створення хабу  для розвитку громадського сектору в Тягинці, для постійного діалогу влади та громади, для роботи різних ініціативних груп щодо спільних корисних для громади справ. Наша громадська організація зможе підготувати проект щодо наповнення цього хабу необхідним комп’ютерним обладнанням та допоможе на початку розвивати діалогові платформи на базі цього хабу. Але потрібна допомога влади у вигляді виділеного  для  цієї роботи комунального приміщення. 

Олег Дядюн також підкреслив, що такі проекти, як відбудова елеватору,  зрошувальної системи тощо  можна включити в спільну Програму відновлення прифронтових громад, яку запропонувала для України Велика Британія. Згідно попередніх домовленостей, малий бізнес буде отримувати безповорню допомогу  для свого відновлення, а середній та великий бізнес – пільгові кредити. Можна також підписати Меморандум з бериславською ТГ щодо спільного відновлення суміжних територій. Основна вимога міжнародних донорів – це відкритість та прозорість  влади, активність громадських  ініціатив, діалог та співпраця влади та громади.  
Усі бажаючі жителі громади можуть долучитися до заповнення анкети, яку буде розміщено у електронному вигляді на офіційних інтернет сторінках громади, на сторінках та в групах  у Facebook, в групах  Viber, WhatsApp тощо. Дуже важливо, щоб як можна більше мешканців Тягинської  громади  висловили свої думки та побажання. 

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу чи Міжнародного фонду «Відродження».

Галина Бахматова