Сприяння залученню жителів Тягинської громади до процесів відбудови: обговорення анкети

Ініціатива Тягинської громади щодо спільного обговорення Плану відновлення  за допомогою експертів Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень сприятиме прозорому відновленню та розвитку із забезпеченням активної участі громадськості, одночасно з підвищенням фахового рівня посадовців місцевої влади  та активістів в рамках проекту «Сприяння залученню жителів Тягинської громади до процесів відбудови».

Незважаючи на  постійні бомбардування рашистами Херсону та області,  в звільнених від окупації територіальних громадах активно йде процес відновлення та переосмислення стратегічних документів, залучення фінансування від міжнародних донорів, використання різних  форм співпраці з громадськістю. 

На шляху до швидкого та якісного відновлення  стоїть багато проблем, серед яких поки що  низький рівень залучення громадян до прийняття рішень, особливо тих, що виїхали як ВПО. Для подолання цієї проблеми  та розвитку демократії участі створена група у Vaber, в який наразі розпочато обговорення  двох різних Анкети  щодо бачення мешканців Тягинської громади актуальних напрямків відновлення громади: в групі акумулюються всі  зауваження, критика  та пропозиції  щодо питань анкети. За результатами анкетування буде завершена   діагностика Тягинськгої громади,  обрані пріоритетні програми, закладені в Плані відновлення,  та підготовлені проекти їхнього виконання. 

В обговорення  анкети наразі беруть участь не лише експерти ПЦПСД – Дементій Білий, Володимир Молчанов, Олег Дядюн, але і представники Тягинської влади та активісти громади. 
  
Автор  Анкет  - соціолог ПЦПСД Дементій Білий,  запропоновав  переконливу  мотивацію: 
«Шановні учасники обговорення! В Тягинській територіальній громаді проводиться збір пропозицій щодо змісту програм комплексного відновлення. На першому етапі визначаються найбільш актуальні загальні напрямки програм та першочергові заходи. Ця робота спрямована на подолання наслідків повномасштабної російської збройної агресії проти України та є основою для планування просторового розвитку нашої громади. За допомогою Програми відновлення  ми зможемо спрогнозувати свій розвиток, збалансувати побажання різних груп населення громади, проаналізувати наявні ресурси та обмеження (у тому числі – безпекового характеру). 
Якісна Програма відновлення  – це підстава для швидкого залучення інвестицій, отримання міжнародної та державної допомоги, планування конкретних заходів нашого подальшого відновлення та розвитку. 
Сьогодні кожний з вас має можливість не просто висловитись про те, як краще здійснити точкові ремонти та «підлатати» існуючу забудову. Ви можете долучитись до формування бачення нашої громади у майбутньому, виходячи з особливостей нашої місцевості, структури забудови, характеристик бізнесу, нашої культури та історії».

Наразі для обговорення запропоновані  дві Анкети: 1)  для пересічних громадян - мешканців громади, 2) для представників влади, експертів, фахівців. 

Перша Анкета складається з п’яти розділів, в яких зібрані питання певних напрямків відновлення. Представляємо зміст Анкети в скороченому варіанті. 

Розділ перший: Перші кроки для відновлення та повернення ВПО:
- Що треба зробити в першу чергу для відновлення нормального життя громади? 
- Які заходи, на Вашу думку, сприяли би поверненню мешканців, що виїхали за межі громади? 
- Запитання для тих, хто знаходиться поза межами громади: Чи плануєте Ви повернетесь Ви додому, якщо ситуація буде безпечною? Якщо Ви точно не плануєте повертатися, то назвіть причину. Відзначте, що саме заважатиме Вам повернутися.  

Розділ 2. Розвиток яких сфер в громаді є першочерговим для Вас: 
- Оберіть три найбільш важливих сфер, які потребують відновлення в першу чергу

Розділ 3. Конкретні заходи по кожній із сфер: 
- Назвіть першочергові заходи в сфері безпеки 
- Назвіть першочергові заходи в сфері освіти
- Назвіть першочергові заходи в сфері охорони здоров’я
- Назвіть першочергові заходи в сфері культури
- Назвіть першочергові заходи в сфері туризму
- Назвіть першочергові заходи в сфері благоустрою
- Назвіть першочергові заходи в сфері комунальних послуг
- Назвіть першочергові заходи в сфері розвитку транспорту та перевезень
- Назвіть заходи з розвитку публічного простору
- Впровадження енергоефективних рішень
- Назвіть,  які роботи є найбільш актуальними

Розділ 4. Пріоритет конкретних економічних проєктів: 
- Конкретні напрямки проєктів комерційних об’єктів 
- Конкретні напрямки проєктів зон розваг та відпочинку

Розділ 5. Які об’єкти треба збудувати/відновити: 
- Впишіть конкретні назви та призначення

Друга Анкета (експертна) заповнюється окремо – представниками влади, бізнесу, фермерами, працівниками комунальних установ тощо, і стосується питання, які об’єкти треба відновити або побудувати замість знищених.  Від фахівців очікується, що вони запропонують розширений опис об’єктів відновлення. 

Для заповнення соціолог пропонує   написати власні ідеї/пропозиції:  
- щодо відновлення об’єктів шляхом нового будівництва або пропозиції щодо будівництва нових об’єктів замість тих, що зазнали пошкоджень або зруйновані
-  щодо заходів інженерної підготовки та інженерного захисту території 
- щодо доцільності пропозиції зміни функціонального призначення територій територіальної громади (її частини) з урахуванням існуючої забудови
- щодо пріоритетних та стратегічних цілей розвитку громади
- щодо внесення пропозицій до існуючої містобудівної документації на місцевому рівні або розроблення нової
- щодо розташування (перенесення) об’єктів виробничої сфери
- щодо перепрофілювання пошкоджених об’єктів/територій територіальної громади, відновлення яких є неможливим або недоцільним (економічно необґрунтованим) 

Сподіваємось, що до активного обговорення обох анкет долучать всі представники влади та більшість активістів громади, тому що від цього залежатиме майбутнє Тягинки та її людей. 

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу чи Міжнародного фонду «Відродження».

Галина Бахматова