Діалогові Платформи в Бериславській громаді: попередні підсумки

 

Про проект  

В рамках проекту «Ефективність процесів відновлення та відбудови в Україні через забезпечення участі громадян», який виконує ГО «Центр Доброчин» у партнерстві з громадськими організаціями «Громадська ініціатива Луганщини», «Фонд розвитку міста Миколаєва», «Чугуївська правозахисна група» та «Причорноморський центр політичних і соціальних досліджень», діяльність якого проходить завдяки фінансовій підтримці Уряду Великої Британії, проведено низку заходів з напрацювання дієвих механізмів відновлення Бахмацької громади Чернігівської області. На засіданнях Платформи громадської участі у співпраці з громадським активом, представниками влади і місцевого самоврядування, представниками місцевого бізнес-середовища і мешканцями Бахмацької громади, виокремлено та детально обговорено елементи таких механізмів, що можуть бути запроваджені як в короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі планування і впровадження, їх ризики та сильні сторони, відповідність потребам і ресурсам. Визначено топ 7 викликів та топ 7 пропозицій для відновлення громади. Акценти ставилися на тому, що порядок денний відновлення має визначатися не лише пропозиціями та досвідом донорів, а перш місцевими потребами та планами, оскільки досвід показує, що швидкі рішення не завжди є сталими й економічно обґрунтованими - тому залучати громадськість потрібно якомога раніше, тоді і програми/плани будуть набагато більш сталими. Для органів місцевого самоврядування важливо визначити, консультуючись із громадянським суспільством і громадянами, які ключові пріоритети та який місцевий досвід, потенціал можна включити в програми і проекти відновлення вже в найближчий час.

Контекст громади 

Знищення громади  під бомбами. І це головний контекст та виклик  для відновлення громади - страшні щоденні бомбардування мирного міста  та с. "Від наших громад вже майже нічого не залишилось, все важливе для життя знищено вщент" - з біллю кажуть мешканці Берислава... 

Демократія участі. Експерти Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень, представники влади та активісти громади, усвідомлюючи важливість партисипації,  започаткували дискурс з планування раннього відновлення Бериславської громади в форматі діалогових Платформ, де обговорювались проблемні для громади  ситуації.  Поступово  долалась недовіра влади та громади, відбувалась активізація мешканців. 

«План відновлення та розвитку» Бериславської міської територіальної громади на період 2023 – 2027 років був прийнятий в липні 2023 року. В Плані були  розроблені три основних напрямки діяльності: сільське господарство як стратегічна ціль;  відновлення інфраструктури на основі зеленої енергетики та всіх соціальних сфер життя;  демократичний розвиток з максимальним залученням та активізацією інститутів громадянського суспільства.  Але на початок 2024 року багато розділів Плану вже застарілі через майже повне знищення інфраструктури громади. 

Евакуація. Влада постійно організовує безкоштовну евакуацію мешканців Берисласької ТГ з територій, які знаходяться під щільними ворожими бомбардуваннями, на більш безпечну територію району або в Кривий Ріг. 

Водопостачання. Важливе питання питної води особливо гостро стало перед громадою після підриву Каховської ГЕС, але влада організувала роботи з поглиблення артезіанських свердловин, придбання нових насосів та обладнання для забезпечення людей водою. 

Громадянська освіта. В перші місяці проекту було створено Школу громади, яка надала  можливість кожному мешканцю Берислава навчитись всім преференціям  громадянського суспільства шляхам створенням та розвитку НУО – неурядових неприбуткових організацій. 
Підрив Каховської ГЕС. Теракт рашистів на гідроелектростанції на фоні екологічних проблем в результаті російської військової агресії став окремим  важким аспектом  контексту громади. Формулювання трагедії: майже Чорнобильська катастрофа,  екоцид, руйнування і збитки на мільярди доларів,  зруйновані життя, домівки, долі людей;  глобальні проблеми з сільським господарством регіону,  з меліорацією та водовідведенням, це  підрив продовольчої безпеки,  це опріснення Чорного моря та його забруднення.   

Обранництво. Посольство Великої Британії  обрало Бериславську громаду для відбудови якоїсь одної великої  будівлі, важливої для життя та розвитку міста, також вони передадуть значущу допомогу в  розмінуванні Бериславських земель за умови активної демократії участі. Для  початку цих робіт було обране село Посад-Покровське як пілотне.  Для отримання фінансової міжнародної допомоги необхідна грантова історія громади, яка зараз активно напрацьовується у співпраці з ПЦПСД, в процесі написання мікро-проектів.  

Високий професіоналізм місцевої влади. Її представники  не лише  готували змістовні інформаційні  виступи на Платформах, але також і  суттєво коментували,  роз’яснювати   та долали всі сумніви  громадського обговорення.   На кожну спробу песимістичного бачення подій типу «все пропало»,  вони надавали конкретні факти щодо великого розмаїття  можливостей, відкритих шляхів, вирішення тупикових проблем,  виходу зі складних ситуацій. Нові,  молоді, перспективні кадри місцевого самоврядування,  саме вони здатні повести за собою громаду, активізувати людей, використовувати всі бюджетні та грантові можливості: це Тетяна Борисенко, Тетяна Нищенко, Людмила Бібік, Маргарита Гришко, а також начальник військової адміністрації   Олександр Алчієв. 

Виклики громади у відновленні 

Розмінування. Особливо актуальною стала необхідність прискореного розмінування сільськогосподарських та інших земель Бериславської громади. Ворог майже дев’ять місяців базувався на всій території громади, тому вона є вся потенційно забруднена мінами та іншими вибухонебезпечними предметами. 

Каховська ГЕС. Підрив Каховської ГЕС, як і війна в цілому,  приносить  повну руйнацію старого  і надає  шанс інноваціям: актуалізуються  альтернативні засоби вирішення проблем водопостачання  та зрошення, а значить і змін в секторах  пануючого сільського господарства. Необхідні новітні науково-технічні розробки, перебудова існуючої традиційної інфраструктури, зміна деяких типів сільського господарства,  а це потребує  певних змін в свідомості та мисленні громадян.  Землі, які отримають відпочинок, зможуть повернутися до свого природнього стану зі штучного положення, в якому вони перебувають вже близько 70 років експлуатації, і це може стати позитивним наслідком. Зникає вода у свердловинах. 
 
Водопостачання. Наразі громада потребує нових джерел водопостачання та реконструкцію існуючих. Для забезпечення прибережних населених пунктів питною водою потрібно встановити 14 свердловин. 

Зима. Виклики в підготовці до зими, проблеми з газом, опаленням, освітленням та тарифами обговорювались на Платформах.  Як пережити зиму, якщо газова труба перебита ворогом, а постійні обстріли не дають її відновити?  Але є світло, тому потрібно змінити тарифи на світлопостачання на цих територіях. 

Соціальна сфера. Під час обговорення з’ясували, що виникає постійна соціальна напруга  в селах та в місті, тому що пільговики отримують дрова та вугілля, а працездатне населення нічого не отримує. Деякі  люди звикають до гуманітарки і не хочуть працювати, не погоджуються на громадські роботи та на  запрошення центру зайнятості. Так з’являється  клас соціальних дармоїдів, яким подобається бути в стані соціально незахищених та жити на дотаціях. 
  
Повернення ВПО. Про необхідність повернення людей, що виїхали  з Берислава (ВПО),  про  руйнівні наслідки окупації  і обстрілів та їхнє подолання говорили на кожній Платформі. З Бериславу виїхало 71% населення громади, і 569 осіб заїхало в Бериславську громаду  як ВПО з інших населених пунктів Херсонської області. Соціальні дослідження показують, що 85% мешканців Бериславської громади  хочуть повернутись додому після війни. Серед умов повернення, на першому місці стоїть можливість отримати  роботу, а на другому – власне житло.  

Сфера охорони здоров’я. Окупація та воєнні дії на території громади спричинили до руйнації закладів охорони здоров’я, пошкодження медичного обладнання, відтоку медичних  кадрів та населення. Поранені два десятки медичних працівників. Безпекова ситуація  загрожує подальшому знищенню медичної інфраструктури. Невизначеність державної політики щодо подолання наслідків бойових дій на деокупованих територіях та відбудова їх цивільної та виробничої інфраструктури породжує невпевненість людей у майбутньому. 

Освіта.  Після повномасштабного російського вторгнення вдалося відновити освітній процес в онлайн-режимі у двох закладах загальної середньої освіти. Заклади дошкільної та позашкільної освіти наразі перебувають у режимі простою. Окупації та воєнні дії на території громади спричинили до руйнації освітньої інфраструктури, пошкодження навчального обладнання, відтоку педагогічних кадрів та дитячого контингенту. Демографічна криза, як у громаді так і в усій області, заважає розвитку сфери освіти. 

Найбільший страх Бериславців. Під час обговорення активісти громади поділились своїм найбільшим страхом: Бериславську громаду можуть внесли в список тих міст і  сіл, що не підлягають відновленню. Учасники обговорення усвідомлюють, що вони зараз займаються віртуальним плануванням, але вони впевнені, що «треба просто зберегти наше місто, його назву, наших людей». Люди приходять регулярно на Платформи, тому що тут всім цікаво планувати майбутнє відновлення.  «Те, про що сьогодні мріємо, завтра збудуємо, і це буде громада найкращого майбутнього»,  - саме так  написано в новому презентаційному буклеті Бериславської територіальної громади для міжнародних партнерів. Акцент  в обговоренні відновлення громади робиться саме на те, що зможе наповнювати місцевий бюджет, на прагматичні аспекти планування.  Але сила духу людей, чиї  будинки, чиє місто, чию природу  щоденно  бомбардують та руйнують криваві і ненажерливі  руссо-фашистські загарбники-окупанти, викликає безмежну повагу та низький уклін. Їх вбивають  - а вони планують  майбутнє відновлення. Платформи влади та громади якраз і роблять вагомий внесок в нашу спільну непереможність, в усвідомлення впевненості та віри в найкраще майбутнє України.  

Пропозиції для ефективного відновлення 

На зустрічах влади та громади були детального обговорені загальні напрямки відновлення громади: необхідність зосередження на відновленні ключових об'єктів інфраструктури, таких як школи, лікарні, дороги, водопостачання та інші важливі об'єкти. Треба забезпечити   соціальну та психологічну підтримку для населення,  прозорість у діяльності ради та враховування думки громадян при прийнятті стратегічних рішень. Необхідно розвивати ефективну систему комунікації з громадянами,  інформаційні кампанії для плекання  довіри влади та громади. 

Заявки на гранти. Влада   вже  написала міні-проект та виграли грант на 150 тисяч для придбання двох  насосів для наших артезіанських свердловин, завдяки яким врятували ситуацію з питною водою. Наразі не вистачає коштів державної субвенції, але  є можливість отримати гранти від різних міжнародних фондів, навіть від  міст-побратимів. Велика Британія  обрала  4 громади для  допомоги в розробці Плану відновлення, навчання з фандрейзінгу,  серед яких була і Бериславська громада

Екологія. Громадська організація ПЦПСД та її експерти  розробили для  абсолютно унікальну Програму з  екології Бериславського району,  вона єдина в Україні, створена для екологічного відновлення громади та стартувала  з 1 січня 2024 року.

ВПО. Громадська Рада  ВПО працює над створенням умов для  повернення всіх ВПО додому, в Бериславську громаду, розробляє Програму повернення ВПО і звертається до всіх мешканців надавати для нього  свої пропозиції. Поверненню ВПО сприятиме зміна в пріоритетах продуктів  сільгосппродукції: якщо відійти від тотального вирощування  однорічних культур, збільшити долю вирощення овочів та фруктів, то це  потребує великої кількості нових робочих  місць, що і необхідно для повернення ВПО. 

Законний бізнес. Обговорили  питання тіньової економіки та необхідності легалізувати всі податки і соціальні пакети для всіх робочих місць; під час війни та після  нашої Перемоги неможливо буде терпіти корупцію та   злочинну несплату податків до  місцевого бюджету. 

Експеримент  «Світового кафе»: залучили бажаючих громадян Бериславської громади долучитися до висловлювання нових ідей, які могли б знайти своє відображення в  проектних картках. Під час 4-ї Платформи в результаті  роботи у форматі «Світового кафе»  учасники напрацювали проектні картки з наступних тем:  створення «Реабілітаційного центру для людей похилого віку «Надія»; побудова консервного заводу на території Бериславської громади;  «Центр соціальних послуг» можна відкрити вже зараз в пустих приміщеннях; створення будинків для людей похилого віку «Соти» в різних мікрорайонах  Берислава; кампанія «Будуй-Мо!» для будівництва, відбудови та створення маленьких підприємств;  «Сади Бериславщини» для переробки садової продукції, в кооперації зі шведською компанією «Чумак». Рекомендація: запропонували в Раду директорів кожного  підприємства ввести мешканців  місцевої громади.  Всі ці проектні картки ляжуть в основу великих проектів розвитку та відбудови Бериславської територіальної громади. 

Владі  дуже не вистачає підтримки та допомоги громади,  є великий кадровий голод, але ніхто не хоче йти на роботу в держані органи. Після війни відновлення можливе буде тільки разом,  коли кожна громадська організація та громадська ініціатива  буде долучатись до загальної справи. Тому застосування процедур демократії участі є дуже важливим для громади.  З метою вивчення громадської думки Бериславська місцева влада  використовує онлайн-платформи для обговорень: офіційний сайт міської ради, сторінка у соціальній мережі Facebook, заповнення гугл-форм. 

Статут  громади дуже необхідний, це загальне рішення Платформ участі громадян,  запит до  експертів  ПЦПСД надати  вже  готовий шаблон такого Статуту.

Висловлюємо величезну повагу та неймовірне захоплення стійкими та мужніми людьми Бериславщини, які  сьогодні сміливо і впевнено працюють над всіма процесами відновлення своєї громади, так, начебто перемога настане вже завтра, вранці нового дня, повного неминучості.  

Висновки та рекомендації 

- Необхідно створити та прийняти Статус громади для легітимізації демократії участі – безпосереднього самоврядування громадян Бериславської ТГ. Голос громади  чути все голосніше – завдяки проведеним діалоговим Платформам. «Ми збиралися,  щоб почути, а не поговорити». 
- Подальша діяльність Платформ буде відіграти важливу роль у формуванні шляху до успішного відновлення громад та розвитку їх потенціалу. 
- Необхідність залучення фахівців з усього світу  для міжнародної коаліції з розмінування. 
- Діалогова Платформа громадської участі у відновленні Бериславської  громади існує, чекає від громадян пропозиції, питання, проблеми. Влада та громада хочуть продовження нашого проекту. 

Контакти       
- Олег Дядюн, експерт ПЦПСД, комунікатор влади та громади, тел.  066 789 50 89
- Бериславська міська рада, 74300, Херсонська область, м. Бериcлав, вул. Героїв України, 244
- Контактна лінія Бериславської міської ради:  +380 (96) 606 91 15
-      Офіційний сайт Берисласької  міської ради: https://berislav-mr.gov.ua/ 
- Електронна пошта: berislav.mtg@gmail.com
-       Сторінка на Facebook: https://www.facebook.com/berislav.mr

Проект реалізован завдяки фінансовій підтримці Уряду Великої Британії в рамках проекту «Ефективність процесів відновлення та відбудови в Україні через забезпечення участі громадян», який виконує ГО «Центр Доброчин» у партнерстві з громадським  організаціями «Громадська ініціатива Луганщини», «Фонд розвитку міста Миколаєва», «Чугуївська правозахисна група» та «Причорноморський центр політичних і соціальних досліджень» (Херсон).

Галина Бахматова