«Оскар» для херсонського краєзнавця: історія подяки від фонду Стівена Спілберга для Августа Вірлича

Фото: Архів Херсонської області, Август Вірлич, 1955 рік

5 квітня 2023 року минає 6 років від дня смерті Августа Вірлича — видатного херсонського краєзнавця, Почесного громадянина Херсона, Праведника України та свідка злочинів нацистів під час Другої світової війни, адже Август Вірлич та його родина перебували у концтаборах. Батько Августа Вірлича — Ернест — до закінчення Другої світової не дожив кілька тижнів. В ГО «Фундація імені Августа Вірлича» зберігається багато документів з архіву херсонця, зокрема — подяка від Фонду «SHOAH», який створив Стівен Спілберг.

«Оскар» для херсонського краєзнавця — це, звісно, більше метафора, але доля правди в ній є. Фонд «SHOAH» Стівен Спілберг — легенда світового кіно — створив після того, як зняв фільм «Список Шиндлера». Станом на 2015-й рік колекція нараховує 53 тисячі відеосвідчень. «Список Шиндлера» отримав 7 «Оскарів».

«USC Shoah Foundation – The Institute for Visual History and Education» — чи не найбільша у світі установа, яка містить візуальні свідчення тих, хто пережив Голокост (власне, він на івриті звучить як «шоа») та інші геноциди.

Свідоцтва фонду зберігаються в Архіві візуальної історії Архів оцифрований, повністю доступний для пошуку за індексованими ключовими словами та гіперпосиланнями, маючи понад 112 000 годин свідчень. Індексування дозволяє студентам, викладачам, викладачам, дослідникам та іншим бажаючим у всьому світі отримувати цілі свідчення або шукати певні розділи в свідченнях за допомогою набору з майже 64 000 ключових слів і фраз, 1,8 мільйона імен і 695 000 зображень. Кожне свідчення індексується носієм мови, а кожна хвилина відео має часовий код англійською мовою. Вони тривали в середньому трохи більше двох годин кожен і проводилися в 63 країнах і 41 мовою.

Одним із тих, хто давав свідчення для «SHOAH», був Август Вірлич, який пережив нацистські концтабори і родина якого врятувала від нацистів єврейську родину.

Якими були ці свідчення, ми розкажемо в окремих матеріалах, адже їх — на пару книжок, не менше. Особливо актуальними ці свідчення стають сьогодні, коли паралелі між звірствами радянської влади, нацистів та фашистів і сьогоднішніх рашистів очевидні.

Тримаймося разом!

Євгенія Вірліч 




Матеріал взято з сайту Кавун-City