Дерусифікація топонімів в Херсоні як внесок до Перемоги

 

У Херсоні дерусифікують близько 100 вулиць. 

У Херсоні дерусифікації підлягає близько 100 вулиць, які мають радянське або російське походження. Наразі відповідна комісія вже розпочала свою роботу. Згодом усі варіанти назв винесуть на громадське обговорення. Як до перейменування ставляться херсонці та як скоро вулиці отримають нові назви дізнавалось Суспільне.

Процес перейменування вулиць і парків почали через місяць після звільнення Херсона. Зараз тривають дискусії, поновила роботу група фахівців. Почали надходити пропозиції й від херсонців, розповідає начальниця міського управління культури Світлана Думинська.

"Саме зараз робоча група експертів визначається, які вулиці можна запропонувати для перейменування. Це ми надаємо тим людям, які знають історичну складову. Неможливо просто перейменувати. Це потрібно, щоб це було значимо для нашого міста, для наших жителів", – каже Думинська.

Позбутися назв, що пов’язані з радянським минулим та тих, які мають російські походження – треба, говорять жителі міста. Одні вважають за необхідне робити це зараз, інші – після перемоги.

"Треба починати зараз. Ми вже так затягнули, що вже далі нікуди. І чекати перемогу, яку ми чекаємо кожну секунду", – каже херсонка Тетяна.

Ще одна жителька Херсона Ірина погоджується, все російське треба поміняти: "Я вважаю, що все потрібно поміняти московське. Зараз тільки українське. Але давайте трохи пізніше. У Херсоні таке зараз відбувається".

Краєзнавець міської комісії з перейменування Дементій Білий розповідає про дерусифікацію вулиць, 3 квітня 2023 року Фото: Суспільне Херсон

Таких вулиць у Херсоні близько сотні, каже краєзнавець міської комісії з перейменування Дементій Білий. Дерусифікація, на його думку, це збереження національної пам‘яті — у Херсоні вистачає своїх героїв, художників і письменників ім‘ям яких можна назвати вулиці.

"На жаль, ми можемо побачити те, що Херсон зі своїми назвами вулиць він трохи подібний до середнього міста Російської Федерації. Але Херсон — це Україна і тому треба позбавити цього "руського насліддя", щоб і в назвах було українське місто. Бо багато херсонців, які пережили окупацію, хочуть позбутися оцього російського минулого. На сьогодні наша влада отримала багато звернень від херсонців, які пропонують перейменовувати вулиці", — каже Дементій.

За словами його словами над новими назвами вулиць у Херсоні вже працюють фахівці — це історики та краєзнавці. Напрацювання винесуть на громадське обговорення. Люди зможуть проголосувати за будь-який варіант або запропонувати свій. Процес буде проходити онлайн.

Матеріал взято з сайту Суспільне.Медіа