І лани широкополі, і Дніпро, і кручі: екологічна війна на Херсонщині

Обговорення  екологічної проблематики на визволеній Херсонщині.  Херсонська земля після визволення: рани, голод, спрага. Інтерактивна карта та реєстр  екологічних злочинів окупантів - експертне дослідження

В кінці березня 2023 року завершена друга частина великого дослідження  херсонських громадських  активістів   з теми «Пошук шляхів вирішення екологічних проблем на Херсонщині». 

В  обговоренні результатів взяли участь експерти  ГО Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень (ПЦПСД), представники Херсонської обласної військової адміністрації, обласної ради, військових адміністрацій громад, представників громадських організацій, бізнесу, який постраждав від екологічних наслідків, та журналістів.

Результатом обговорення мають стати практичні напрацювання, які будуть використані під час підготовки та впровадження заходів по відновленню територій громад Херсонської області.  

Керівник Причорноморського центру Олександр Мошнягул представив  методику дослідження: це моніторинг ЗМІ та  соціальних мереж, глибинні інтерв’ю з експертами та опитування  жителів громад, живих свідки злочинів окупантів. «Місцева влада та  місцеві громади   ідуть на співпрацю з громадськістю незважаючи на війну – демократичні механізми, які ми розвивало протягом останніх десятиліть – не згинули».  

На підставі зібраної інформації була розроблена інтерактивна карта еко злочинів. Паралельно, експерти починають формувати «Реєстр екологічних злочинів окупантів в Херсонській області», в якому будуть зазначатись обсяги нанесених громадам збитків.

Для громад, які не можуть обрахувати збитки самостійно, експерти  розробляють методику,  на підставі якої планується проводити навчальні тренінги для посадовців та еко активістів з різних громад області.

Артем Чайковський: «За часів окупації, не маючи фізичної змоги оцінити шкоду, а інколи і достовірність інформації, експерти Причорноморського центру використовували оцінку так званих "сигналів" — фіксували та каталогізували всі згадки в засобах масової комунікації, а також корегували це з результатами глибинних інтер'ю». 

Створення  реєстру та картографування екологічних проблем та злочинів в регіоні дає можливість постійно оновлювати дані, і з часом відображатиме більш детальні факти на рівні кожного населеного пункту. 

Володимир Молчанов  розробив  методику обрахування збитків, і буде  проводитись навчання з цієї теми для громад.  

Світлана Кушнір, політична експертка: «Розмінування та очищення грунтів від ракетного палива та іншого забруднення в результаті бойових дій є проблемою держави на роки. Україна входить в п’ятірку лідерів країн по мінному забрудненню. Національний орган з питань протимінної діяльності нарешті затвердив план розмінування сільськогосподарських земель для сівби, але Херсонщина, на жаль,  в цьому плані не є пріоритетною. Тому власники угідь, не дочекавшись сертифікованих операторів з розмінування звертаються до «чорних саперів», а це вже має корупційну складову. 

Асоціація саперів включає в себе лише  10 організацій  - 10 операторів,  сертифікованих з розмінування,  саперів у нас було  600 чоловік до війни,  теперь 1000 – 1500, але цього дуже  мало. Тому місцеві фермери самі починають сівбу,  бо  чекати  державну службу ніхто не хоче. Нарешті  через рік дійшло  до держави, що треба створити певний окремий державний орган для розмінування  при  Мінекономіки, але поки  є  лише ініціатива. 

Ольга Філіна, заступник керівника Департаменту захисту довкілля Херсонської ОДА, розповіла про багатогранну діяльність влади в цьому напрямку. 

В області вже створена комісія із визначення шкоди, завданої довкіллю внаслідок надзвичайних ситуацій, затверджені відповідні методики обрахування. На сьогодні розраховано збитків на 50 мільярдів.  

Департамент готовий до співпраці, якщо у експертів є конкретна інформація про нанесені збитки довкіллю. 

В області діє порядок очищення від вибухонебезпечних предметів. Дійсно, розмінованих угідь поки мало, але роботи проводяться. Вже розміновано більше 16 тисяч гектарів, і ця робота набирає швидкості».

Розпорядження «Про тимчасовий порядок організації робіт  по зачищенню Херсонської області від вибухонебезпечних предметів». Робота згідно цього проводиться, але недостатньо. Роботу проводять сапери та інші працівники. На сьогодні розміновано та очищено лише 16500 га сільськогосподарських земель. 

Робота з побутовими відходами вимагає допомоги громадськості. Сільські, селищні, районні адміністраціі тих громад, де тривають бамбардування та обстріли, не виконують свою роботу по очищенню пунків збору сміття. 

Потібна  також грантова допомога в утилізації заборонених,  не придатних до використання засобів хімічного захисту рослин, бо бюджетних коштів на це у цьому році не буде. Мінприроди цього року не має такої програми. Це процедура дуже коштовна, і потрібна ваша домомга  від НУО. У нас більше тисячі тон таких шкідливих хімічних відходів. 

Зниження рівня води в Каховському водосховищі – це проблема, яка сьогодні не має шляхів вирішення через окупацію. Рівень води дуже знижено наразі. 

І ще одна проблема у місцевої обласної влади - це кадровий голод. З 24-х співробітників Департаменту наразі залишилось лише 8. Шукаємо людей, які хочуть та вміють працювати. Залюбки взяли б Артема Чайковського, його моніторинг просто непересічний! 

Методика,  яку розробили громадські експерти,  не перетинається з методикою міністерства екології, але фактично її доповнює, і допоможе робити обрахунки збитків більш ефективно і швидше.

З приводу розмінування  очевидно, що  зараз воно  зосереджено на сільгосп угіддях, а яка доля земель загального користування, лісосмуг? Адже там переважно гинуть наші громадяни. Щодо цього питання є чіткий порядок, є форма заявки, голова дачного кооперативу повинен заповнити цю  заявку та подати до Департаменту. Є списки пріоритетного розмінування, і відповідь на заявку буде офіційна. 

Експерти запропонували Департаменту екології оприлюднити чіткий та прозорий графік розмінування, як наприклад, роблять енергетики з графіком підключенням населених пунктів.

Окремо  постала проблема втрат води. Через пошкодження греблі Каховської ГЕС відключились системи водопостачання Нововоронцовки, не наповнюється з Дніпра канал на Кривий Ріг, Інгулець залишається маловодним, відтак є ризик не відновлення зрошення в селах Білозерської, Музиківської та Чорнобаївської громад. Крім того, через пошкодження насосів каховської зрошувальної системи не отримають воду для побутових потреб наші громадяни на лівому березі.

Олександр Максименко, голова громадської ради при обласному управлінні податкової служби:  «Треба створити дієві механізми громадського контролю над діями держави в сфері розмінування з метою зниження корупційних ризиків та знищення небезпечної практики «сірих саперів». 

Ірина Зоря, керівник ГО "Берегиня":  «Поблема розмінування дачних ділянок і островів дніпровської дельти дуже важлива, так само, як і питання заповідників та національних парків». 

Зі підсумками обговорення експерти наголосили, що екологічні злочини окупантів нанесли великої шкоди як безпосередньо жителям громад, їхньому здоров’ю та безпеці, так і  економіці регіону, адже зазначені проблеми вже сьогодні вкрай негативно вплинули на сільське господарство. Наприклад, зараз можна констатувати частковий зрив на звільненій території посівної ярих культур через замінювання полів.

Від початку вторгнення російські окупанти запровадили по всій окупованій територій антиекологічну поведінку, і, на жаль, примушують до неї жителів окупованих громад. Тому відновлення Херсонщини потрібно починати саме з вирішення екологічних проблем. 

Була озвучена пропозиція до місцевої влади: вважати екологічні проблеми пріоритетними, і для їхнього вирішення створити постійно діючий дорадчий орган із залученням активних представників громадськості. Адже  в нинішніх умовах неможливо буде обмежитись несистемними природоохоронними заходами окремих громад (як це було до війни). Влада та громадськість мають зосередитись на комплексному вирішення проблем, наприклад  у форматі Стратегії подолання екологічних викликів.

Хоч експерти проводили моніторинг окремо  по громадам Херсонської області, але повітря і вода не мають районних меж!  Корінь проблеми може бути в одному місті,  а страждають всі області навкруги. Тому це наш загальний важкий тягар - врятувати українську землю та очистити  природу. 

Подивитись ефір повністю можна за посиланням: https://bit.ly/40PNK86
Карта екологічних проблем та злочинів: https://bit.ly/40B0SOU
Проєкт виконується в межах Ініціативи з розвитку екологічної політики й адвокації в Україні, що здійснюється Міжнародним фондом “Відродження” за фінансової підтримки Швеції.

Галина Бахматова