Херсонський хаб запалює ліхтарики надії: історія Вови

Вові 13 років, він приходить до Херсонського хабу з моменту його відкриття. Хлопець каже, що “хаб дає йому радість”. 
До повномасштабної війни Вова був активним хлопцем, займався в гуртках, полюбляв моделювання, але у лютому 2022 року хлопець замкнувся, ні з ким не хотів спілкуватися. Аби підтримати Вову, його мама почала шукати місця, де хлопець міг би зустрічатися з однолітками.


Довго таких місць не було, але з часом сімʼя відкрила для себе Херсонський хаб допомоги родинам з дітьми, який один із перших розширив можливості для підлітків. 
“На весь наш великий двір залишилася лише одна дитина такого ж віку як Вова. Всі виїхали. Зустрічатись та спілкуватись йому просто немає з ким. А в хабі я бачу, як він радіє, як покращується його настрій, як відходять тривоги”, – ділиться мама Наталія. 
Галина, психологиня хабу підкреслює, що Вова в кожний свій малюнок вносить власний характер. Він добрий та спокійний, і поступово в його роботах з’являються яскраві кольори. 
Ірина, соціальна працівниця хабу, розповідає, що підліткам вкрай важко жити в Херсоні в сьогоднішніх умовах. 
“З самого початку роботи ми звернули увагу саме на підлітків, на їхній психоемоційний стан, розробили різні форми групової роботи. Вова з мамою прийшли до нас три місяці тому. Хлопець ні з ким не хотів спілкуватися, його вмовляли зайти на заняття. Але поступово, з кожним візитом до хабу він стає все більш відкритим, спілкується з однолітками в групі. Вони всі здружилися, домовляються про зустрічі в хабі,  і це  вже позитивний результат”, каже Ірина. 
Ірина також зазначає: “Якщо після довгого періоду мовчання дитина починає сама активно говорити, шуткувати, то для мене це своєрідний ліхтарик – о, щось гарне вже почалося!” 

Громадська організація “Успішна жінка” у співпраці з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та за підтримки Міністерства закордонних справ і міжнародної торгівлі Канади реалізує проєкт “Надання психосоціальної підтримки та кейс-менеджмент родин з дітьми у Херсонській області, які постраждали внаслідок війни” у форматі хабів, впроваджуючи інтегровану модель психосоціальних послуг.           
      
Галина Бахматова, Ірина Костінюк