Хаб у Білозерській громаді підтримує соціалізацію та надає психосоціальну підтримку родинам: мама 11 дітей ділиться досвідом

Лілія – мама 11 дітей. Більшість з них вже живе окремо, а трьох молодших Ліля виховує самостійно: це 14-річний Коля, 13-річний Назар та 7-річна Єлизавета. Всі труднощі та виклики війни сім’я переживала в рідному селі на Херсонщині. Дитинство малечі проходить під звуки обстрілів, але тимчасовий спокій родина віднайшла у місцевому хабі, де надають психосоціальну підтримку та який діє завдяки співпраці ЮНІСЕФ та ХОЦ “Успішна жінка”.
Мама Лілія, син Назар та соціальна працівниця хабу Ірина (зліва направо)  
“Мої діти готові вдома перемити весь посуд на кухні, прибрати всі кімнати та на подвірʼї, аби тільки скоріше звільнитись та піти на заняття до хабу”, – каже мама Лілія.
Молодша дочка Єлізавєта 
Соціальна працівниця хабу Ірина розповідає, що спочатку мама постійно вмовляла дітей відвідати простір, але з часом вони самі почали висловлювати таке бажання. “З початку роботи в хабі Єлизавета у свої 7 років стала більш самостійною. Раніше вона не відходила від мами, а зараз залюбки бере участь у дитячих групових заняттях”, – каже Ірина.
Рухливі ігри в хабі 
Для роботи з дітьми у хабі є окремий простір з різноманітними наборами. Ліза понад усе любить ліпити з пластиліну, а брати Коля та Назар полюбляють рухливі ігри, футбол та настільний теніс. Нещодавно в хабі провели майстер-клас з ліплення вареників з картоплею – участь взяла уся родина.
Ірина каже: “Наш хаб – це місце сили, мені та родинам він надає енергію та натхнення”. 
Громадська організація “Успішна жінка” у співпраці з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) в Україні реалізує проєкт “Надання психосоціальної підтримки та кейс-менеджмент родин з дітьми у Херсонській області, які постраждали внаслідок війни” у форматі хабів в Херсонській області, впроваджуючи інтегровану модель психосоціальних послуг. Ми дякуємо за співпрацю ЮНІСЕФ та Міністерству закордонних справ і міжнародної торгівлі Канади.  

Галина Бахматова