Щоденники війни: українська лють у вируючому мистецтві херсонців

"З надією та люттю": херсонка представила свої щоденники війни під час заходу у столиці України. 

Херсонка Наталя Шушляннікова, авторка щоденників війни "З надією та люттю". 

У Києві відбувся мистецький захід у рамках акції "Герої без зброї". Під час заходу херсонська волонтерка та поетка Наталя Шушляннікова представила свої щоденники війни "З надією та люттю". 

"З надією і люттю" - щоденник війни, який вела поетеса Наталя Шушляннікова в окупації. Щодня на своїй сторінці в соцмережах публікувала новий вірш. Це був сигнал для друзів, що з нею все добре. Також жінка допомагала херсонцям і жителям передмістя – ліками, продуктами, одягом, прихистком.

"Я коли почула, що наша Шушляннікова, золота людина, яка з першого дня допомагає людям. Вона допомагала моїй родині, потім я забрала їх у листопаді. І я, коли почула, я не могла сюди не приїхати. Тут дуже багато херсонців, це земляцтво якесь", — каже піаністка Інна Кисельнікова.

У щоденнику війни Наталії Шушляннікової – вірші, оповідання, світлини, зроблені в Херсоні. Є тут і пісні, написані на її вірші виконавцем Олексієм Пономарьовим та композитором Олександром Гоноболіним.

"Ми так замислились, що хочеться представити Херсон не тільки як оплот і фортецю наснаги і протистояння, а ще й як оплот мистецтва. Тому що в цей час в Херсоні мистецтво вирувало", – говорить Наталія Шушляннікова.

На багодійний вечір прийшли херсонці, які змушені були покинути свої домівки та переїхати до Києва. Ці люди знають один одного багато років: їх об’єднувала робота, творчі проєкти, спілкування. Зараз до цього додались ще спільні спогади про життя в окупованому місті. Заслужений працівник культури України Валентин Васяк залишався в окупації з родиною, мешкав у квартирі в центрі Херсона, поряд завжди стояли російські БТРи, які цілились у вікна мирних жителів.

"Вважаємо, що все таки добре, що така є нагода зібратись нам херсонцям. І те, що ми тут бачимо -  ці наші обличчя херсонські і думаємо, що скоро ми будемо в Херсоні", – каже Валентин Васяк.

Благодійні акції одночасно відбуваються в інших містах України, каже Наталя Шушляннікова. Їх проводять ініціатори – херсонська поетеса Альона Мовчан та її чоловік музикант Олександр Ревенко, який працює рятувальником.

На благодійному вечорі у Києві зібрали 6 тисяч гривень для херсонських героїв без зброї. Творчі вечори для збору коштів на тепловізори Наталя Шушляннікова проведе також у Херсоні, Миколаєві та Одесі.

Матеріал взято з сайту Сууспільне.Медіа

Наталя Шушляннікова: 

Туманний ранок землю обійняв,
І поцілунками роси її голубить!
А перший ряст, шарфом зелених трав 
Її лоскоче, бавиться і любить!
Навколо – тиша, вітер, наче спить,
Він притомився за минулі буревії,
І тільки гілочка на дереві тремтить
Передчуттями сили і надії!
Весна торкається нечутно і живе
В клітинці кожній, в посмішках і діях,
Здається, що все зайве – пропаде:
Ненависть, втрати і сльоза на віях...
Агов, весна, скоріше поспішай,
Неси до нас передчуття епохи… -
Нас, нинішніх, непереможних пам’ятай
І впевненості подаруй, ще трохи... !

30.03.22