Меморандум про співпрацю громадської організації та трьох громад Херсонської області

 

В жовтні 2024 року три громади Херсонської області (Тягинська, Калинівська та Бериславська) прийняли запропонований експертами ГО Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень  (ПЦПСД) МЕМОРАНДУМ ПРО ВЗАЄМОПОРОЗУМІННЯ ТА СПІВПРАЦЮ, метою якого є визначення співпраці між громадською організацією та Громадою у здійсненні програмних заходів згідно програм допомоги Україні.  Від  імені ПЦПСД Меморандуми підписує Голова Правління  Олег Дядюн, від імені громад - голови  військових адміністрацій.  
Визначені наступні принципи співпраці:   уточнення відповідних ролей та обов'язків сторін для досягнення спільних цілей, принцип неупередженості, гнучкості у стратегіях співпраці, широкого інформування громади    за підтримки  цільових коштів  міжнародних донорів. 
Визначені форми підтримки громаді з боку ПЦПСД:   сприяння та розвиток всіх форм демократії участі, залучення громадян до процесів управління і планування;   підвищення інституційної спроможності ОГС в місцевих громадах; покращення планування відновлення, стану довкілля, бюджетної прозорості і доброчесності, економічних можливостей, відкритої взаємодії з владою;  проведення навчання;   створення та розвиток інвестиційних можливостей місцевих територій, тощо. 

Ця робота проводиться в рамках проекту «Допомога громадам Херсонської області у впровадженні механізмів громадської участі заради відновлення», який спряє процесам відновлення Бериславській та Тягинській  громадам, а Калинівську громаду вперше залучає до  демократії участі в плануванні відновлення. Проект реалізує громадська організація «Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень» у партнерстві з владою та активістами обраних громад. 

Наразі проводиться дослідження щодо рівня громадської участі в житті громад,   створюються Діалогові групи впровадження механізмів безпосередньої демократії. Для представників влади та громади буде проведено навчання з різних тем громадянського суспільства та місцевої демократії. В кожній з обраних громад  скоро почне роботу Громадська приймальня. 

В наступному році експерти ПЦПСД розроблять методику розширеної оцінки стану громадянського суспільства, яка буде поширена для застосування у всіх громадах України.  Діючий на базі громадської організації ПЦПСД  з 2016 року Ресурсний сприяння місцевій демократії продовжить роботу  в режимі консультацій з діалоговими групами . 

Причорноморський центр (ПЦПСД)  має успішний досвід співпраці з громадами Херсонської області: це і експертна допомога в розвитку громад (розробка стратегічних документів, програм розвитку та відновлення),  і залучення громадян до прийняття рішень задля побудови діалогу між владою та громадськістю,  і розв’язання конфліктів. За постійними оновленнями роботи  ГО ПЦПСД можна слідкувати за посиланням: на веб-платформі  та в соціальній мережі www.facebook.com/pcpsd.org.ua  , www.pcpsd.org.ua 
Статтю підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» в рамках  проєкту ХОО Причорноморський центр політичних і соціальних досліджень «Допомога громадам Херсонської області у впровадженні механізмів громадської участі заради відновлення». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження».

Галина Бахматова