Партнерство влади і громади заради відновлення "Діємо разом!" (Бериславський район)

Новий проект розпочинається  в двох громадах Бериславського району Херсонської області, під назвою «Партнерство влади і громади заради відновлення «Діємо разом!». Громади отримають облаштовані громадські хаби, сформовані діалогові групи для співпраці влади та громади, пропозиції до плану відновлення.
Бериславська міська та Високопільська селищна громади  будуть працювати разом з експертами  Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень (ПЦПСД) над процесами раннього відновлення на звільнених територіях України  при потужному посиленні громадської участі – без цього аж ніяк не отримати  грантову допомогу від Фонду «Партнерство за сильну Україну».  Фонд надає підтримку з посилення стійкості громадянському суспільству та всім гілкам влади в  України, його діяльність націлена на відродження країни, стійку соціальну згуртованість і громадянський оптимізм. Ефективна участь громади та волонтерів  при цьому у всіх заходах з відновлення  є необхідною умовою  отримання допомоги від Фонду. 

Наразі в нашому проекту  активно задіяно  компонент  «Раннє відновлення» у діяльності Фонду: це підтримка звільнених територій, які знаходилися під російською окупацією протягом певного періоду часу з початку повномасштабного вторгнення 24.02.22 р. та реагування на першочергові потреби населення деокупованих територій для забезпечення громадського порядку, безпеки та надання ключових послуг населенню.
Активне сприяння в реалізації проекту надають Бериславська та Високопільська військові адміністрації, незабаром з ними будуть підписані Меморандуми про співпрацю,  де влада візьме зобов’язання щодо надання приміщень для Громадських хабів та їх цільового призначення після закінчення проекту. Також військові адміністрації гарантують сприяння в проведенні всіх заходів проекту та врахування отриманих під час обговорень пропозицій громадськості.

Дві  обрані громади в результаті плідної співпраці з громадськими експертами ПЦПСД  в рамках проекту  отримають майданчики для налагодження діалогу та співпраці громадян, органів місцевого самоврядування та бізнесу задля посилення громадської участі у процесах відновлення. Це будуть громадські хаби в окремих приміщеннях, виділені владою та облаштовані меблями та  необхідною комп’ютерною технікою за  підтримці  Фонду. 

Що необхідно  буде відновлювати? Роботу місцевого самоврядування  як  пріоритет громад, ефективну участь громади та  підсилення громадських організацій,  визначення форм діяльності  на зміцнення  соціальної  згуртованості  між громадянами та місцевою та районною владою. 

Метою спільної діяльності громад та експертів ПЦПСД   буде залучення жителів обраних громад до процесів відновлення шляхом створення постійно діючих діалогових груп як платформ співпраці влади та громадськості,  а також підняття їхнього фахового рівня.

Протягом п’яти місяців роботи по проекту  буде зроблено та досягнуте  наступне: 
1) Підписано  Меморандум про сприяння діяльності діалогових груп і громадських хабів, який закріпить на  рівні  рішення місцевої влади постійні комунікації  та громадські обговорення; 
2) Буде проведено діагностику стану громадянського суспільства для усвідомлення проблем та перспектив розвитку  місцевої демократії; 
3) Сформовані постійно діючі діалогові групи, відкриті до поповнення новими активістами; 
4) Облаштовані громадські хаби як бази для діяльності громадських організацій  всіх напрямків, зокрема і для діяльності діалогових груп; 
5) Навчання для активістів громад та представників влади з процедур демократії участі; будуть підготовлені громадські експерти з відновлення  серед мешканців самих громад; 
6) Розроблена дорожня карта  щодо з вирішення  актуальних місцевих проблем раннього відновлення публічних послуг; 
7) Проведена потужна та яскрава інформаційно-просвітницька компанія. 

Мешканці  обох обраних громад  (і влада, і жителі)  разом будуть вирішувати нагальні проблеми.    Берислав та Високопілля, як і всі громади звільненої Правобережної Херсонщини,  суттєво постраждали від окупації та жорстоких обстрілів. Багато об’єктів критичної інфраструктури, соціальної сфери, житлових будинків зруйновані, тому громади  потребують відновлення заради збереження життя в них. Цьому заважає низький рівень залучення громадян до обговорення питань відновлення, створені військові адміністрації  поки ще не мають досвіду комунікації з громадськістю. Зникли важливі ланки, які поєднували владу і громадськість: депутатський корпус та дорадчо-консультативні органи, виїхало  за межі громад багато активістів, суттєво погіршилась прозорість та відкритість в діяльності влади. 

Причорноморський центр (ПЦПСД)  має успішний досвід співпраці з громадами Херсонської області: це і експертна допомога в розвитку громад (розробка стратегічних документів, програм розвитку та відновлення),  і залучення громадян до прийняття рішень задля побудови діалогу між владою та громадськістю,  і розв’язання конфліктів. 

Робота розпочалася, люди в громадах відгукнулися на спільну ініціативу дуже дружньо, проводиться закупівля обладнання для хабів, готується Меморандум зобов’язань  влади  завжди долучати громаду до прийняття рішень. Далі – буде, і ми  вас про це  повідомимо. 

Проєкт «Партнерство влади і громади заради відновлення «Діємо разом!» впроваджується в межах грантового конкурсу «Посилення громадської участі в процесах раннього відновлення на звільнених територіях», який адмініструється ІСАР Єднання за підтримки Фонду «Партнерство за сильну Україну», що фінансується країнами партнерами

Галина Бахматова