Навчання та розвиток учасників Коаліції 1325 Херсонщина: вистоїмо лише разом

Анжела Литвиненко, голова ХОЦ «Успішна жінка», почала цей рік з надзвичайно проникливого допису на сторінці у Фейсбук: «Наш найцінніший скарб - Люди, віддані країні, і яких часто втрачаємо. Але, якщо можна врятувати, то рятуємо.  Сьогодні до мене підійшов хлопець, якого я не дуже добре пам’ятаю. Він запитав: Успішна жінка? Я кажу, що так. А він у відповідь: «Давно хотів сказати дякую! Ви допомагали грошовими переказами вижити в окупації. А потім, після деокупаціі і полону, теж дуже допомогли». Стало якось тепло і водночас щемляче сумно до сліз. Бо, майже ще дитина, ясні очі, гарна посмішка, військова форма. Дякую, що борониш нас! Працюватимемо ще більше і ми».

І саме для цього ми всі повинні навчатися, переймати успішний досвід інших областей України та інших країн, спілкуватися на зустрічах. Високої кваліфікації вимагає також постійний моніторинг та здійснення контролю за виконанням Національного плану дій з виконання резолюції Ради безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на обласному рівні. 

Український Жіночий Фонд  пропонує нам незліченні можливості для вдосконалення власної кваліфікації заради  ефективного втілення в життя резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на регіональному рівні. 

Нещодавно члени Коаліції   прослухали вебінар на тему "Сексуальне насильство в умовах конфлікту / СНПК: досвід Колумбії". Зовсім екзотична для нас країна і незнаний досі її  18-річний досвід виконанням Резолюції 1325, зокрема, у сфері сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом. Дізналися про  судову процедуру та питання репарацій, про документування справ з акцентом на правосудді за показаннями для відшкодування та гідної участі в зусиллях у сфері правосуддя перехідного періоду. 
Вебінар «Оборонний план дій 1325 - Інтеграція ґендеру в збройні сили Нідерландів» спільно з експертками Нідерландської гендерної платформи WO=MEN та Старшими гендерними радницями Збройних Сил Нідерландів теж був для нас несподіваним та дуже пізнавальним. 

Освітньо-треннговий центр "СВОЄ" в Херсоні запрошує колег по Коаліції 1325 Херсонщина на  неформальні зустрічі для обмін досвідом та можливість потенційного партнерства, для  створення вмотивованого середовища, що разом має набагато більше можливостей допомагати мешканцям нашого міста. Організовує для членів Коаліції інтерактивні консультації “Організаційний розвиток в діяльності ОГС”. 
В лютому 2024 р.  члени Коаліції 1325  отримали цілу серію вебінарів, щоб отримати  прості, але дієві безпекові рекомендації, інструкції та інструменти задля посилення фізичної, цифрової та психологічної безпеки ОГС, мереж та спільнот. Теми стосувались  психологічної, цифрової та фізичної  безпеки.  Навчання проводилось межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України». Таким чином, підвищуються  безпекові спроможності Коаліцій 1325 та спільнот в умовах війни. Нам розкажуть про стратегії планування безпеки для мереж, коаліцій та спільнот згідно з контекстами сьогодення; про дієві інструменти захисту; про безпекові ролі та обов’язки в командах; про важливість ефективних та впроваджених безпекових політик та процедур; про пошук фінансування на безпеку ОГС.

В березні 2024 р. ми всі навчатимемось на  тренінгу  в Одесі  на семінарі по зовнішній комунікації для Коаліцій 1325 за технічної підтримки Українського Жіночого Фонду. 

Методичні рекомендації щодо поводження із постраждалими від СНПК  були передані  фахівцям  Коаліцій 1325 під час навчальних зустрічей в лютому з  ГО «Асоціація жінок-юристок України “ЮрФем”». 
Якщо вища освіта завершується з отримання диплому, то ВИСОКА ОСВІТА не завершується ніколи. Так само, як і у активних членів Коаліції 1325 Херсонщина.  

Галина Бахматова