Три сільські хаби розпочали роботу на Херсонщині: вони стають центрами стійкості та підтримки для місцевих

Три сільських хаби для допомоги родинам з дітьми почали працювати у Херсонській області взимку 2024 року. Тут сімʼї можуть отримати інтегровану психосоціальну підтримку, яка базується на співпраці психологів, логопедів та соціальних працівників. Від хабів у громадах також працюють мобільні бригади. Хаби діють в межах проєкту ГО “Успішна жінка” та ЮНІСЕФ у співпраці з місцевою владою. 

Сільські хаби для допомоги родинам з дітьми відіграють важливу роль для Херсонської області, адже перебувати на ігрових майданчиках дітям наразі небезпечно, позашкільні заклади закриті, будинки культури та дозвілля або зруйновані, або не можуть працювати через відсутність укриття – в селах бракує місць для живого спілкування дітей та батьків, тож три хаби розпочали роботу в селах Надеждівка, Лиманець та Чорнобаївка. Через інтенсивні обстріли ремонт в деяких з них досі продовжується.

«Відвідувачі хабу зігріли наше серце», – каже адміністратор хабу  
Хаб в селі Надеждівка активно працює з початку січня і за цей час тут провели майже 30 заходів для дорослих та дітей: заняття з мінної безпеки, творчі майстер-класи, лекції з позитивного батьківства та багато іншого. Відділ освіти  Білозерської сільської ради надав комфортне та безпечне приміщення з укриттям, а за допомогою Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) локацію обладнали меблями, навчальними матеріалами та девайсами.
На відкриття Надеждівського хабу завітали понад 60 містян, вони кажуть, що громаді не вистачало такого місця. «Вдячність людей зігріла наші серця. Відкритість та готовність до нових форм роботи гуманітарних центрів надає нам наснаги, реакція була дуже теплою та надихаючою», – каже адміністратор Марина. 
На великому ватмані всі бажаючі залишили свої відгуки та побажання на наліпках у формі сердечок, а діти отримали рюкзаки з корисними речами від ЮНІСЕФ – із розмальовками, предметами гігієни та павер-банками.
На базі хабу працюють соціальний працівник, психолог та логопед. Вони проводять заняття з арттерапії, дитячу медитацію, активні ігри, а також надають психосоціальну підтримку.
Мобільна бригада з усіма фахівцями хабу відвідувала і інші села громади, аби провести консультації для місцевих мешканців – зокрема у Миролюбівці, Знам'янці, Зорівці та Черешенці. З віддалених населених пунктів бригада також може підвезти дітей на заходи у хабі.
Унікальною особливістю Надеждівського хабу є те, що місцеві майстрині зголосились бути волонтерами – у хабах вони проводять художні майстер-класи та творчі заняття для дітей.  
Протидія булінгу та підвищення самооцінки: робота з підлітками
Хаб в селі Чорнобаївка працює вже місяць і плідно співпрацює з відділом соціального захисту сільської ради – завдяки цьому на заняття змогли запросити всіх, хто потребує допомоги. 
Усього провели 8 заходів з психосоціальної підтримки – на заняттях з психологом приділялась увага профілактиці булінгу серед підлітків та підтримці ментального здоров‘я; логопед працювала з порушеннями мовлення у дітей, а соціальний працівник на своїх зустрічах намагалася показати дітям їхню власну індивідуальність, неповторність їхньої особистості, намагаючись підвищити самооцінку підлітків. 
Плідна співпраця хабу та шкіл громади 
Третій хаб знаходиться у селі Лиманець, за місяць роботи тут провели понад 10 заходів з психосоціальної підтримки – як безпосередньо в хабі, так і на виїзних зустрічах в  різних селах  Дар’ївської громади. 
Школи допомагають інформувати родини про можливості та послуги в хабах. 
Сергій, адміністратор хабу в с. Лиманці, розповідає: “Робота почалась з прийому дітей початкових класів. Малеча приходить після майже чотирирічного спілкування онлайн, на початку вони дуже сковані, але після занять потихенько розкриваються. Поки діти на занятті, з батьками спілкуються наші психологи, майже щоденно проходять неформальні батьківські збори. Батьки задоволені, бо давно не бачили таких щасливих дітей». 
Перед початком занять фахівці хабу проводять індивідуальні зустрічі на виявлення проблем у дітей, збирають інформацію від батьків про психічний стан дітей та їхнє мовлення, проводять тестування для розробки подальшого плану роботи. 

Ми дякуємо за співпрацю Дитячому фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні,  який  працює над розширенням програм із порятунку життів дітей і їхніх родин в Україні та Міністерству закордонних справ і міжнародної торгівлі Канади. З 24 лютого 2022 року ЮНІСЕФ в Україні посилено працює над залученням партнерів, щоб надавати гуманітарну допомогу та різноманітні сервіси дітям, які були змушені покинути свої домівки та/або потерпають від несприятливих умов для життя, щоби діти та молодь якомога менше відчували на собі згубний вплив війни.

Галина Бахматова