Ініціативна група представила своє бачення нових гербів області та обласного центру

Олексій Паталах та Олександр Карпенко презентують новий герб

Сьогодні ініціативна група істориків та краєзнавців представила своє бачення нових гербів та прапорів Херсонської області та Херсону. Нові геральдичні символи на думку ентузіастів, повинні замінити старі герби та прапори, які викликають у фахівців постійні насмішки.
Члени Українського геральдичного товариства Олексій Паталах та Олександр Карпенко в Кризовому медіа-центрі. Херсон під час громадського обговорення на круглому столі "Відродження геральдичної спадщини Херсонського краю"презентували свої напрацювання.
Зазначимо, що  запропонувала обговорити громадську ініціативу істориків обласна виконавча влада. 


По-перше, чому виникла ця ініціатива? Тому, що багато років краєзнавці та фахівці-геральдисти критикують створені у дев'яності та нульові недоладність геральдичних символів нашої області та обласного центру. Але поки що ніхто не запропонував власної альтернативи, яка б спиралася на історичні геральдичні традиції нашого краю. Це було зроблено саме зараз зусиллями істориків та геральдистів Олекси Паталаха та  Олександра Карпенка. 

По-друге, хлопці використали у своїх роботах стародавні традиційні елементи херсонських гербів, які спираються на геральдичні символи як часів запорізького козацтва так й Української народної республіки. 

При цьому зберігаючи нерушимий духовний зв'язок нашого Херсону та Херсонщини з стародавнім грецьким Херсоном, в честь якого й було названо наше місто. 
Проект герба Херсонської області. Автор Олексій Паталах


 Ось опис пропонованого варіанту герба: "у півкруглому щиті, що має синє поле, срібний двораменний християнський хрест у золотому сяйві, супроводжуваний з боків та унизу трьома золотими тризубцевими коронами. Щит вписаний до стилізованого картуша.
Клейнод: срібна іонійська капітель, над якою золоті бунчук та дві булави. Прикраси навколо щита: перехрещені якорі натуральної барви, перевиті синьо-жовтою стрічкою. Підніжжя: гроно винограду із золотими колосками". 

 Як бачимо, він зберігає головні елементи гербу Херсонського краю часів УНР та використовує засадничі духовні символи Херсону від його початку. В гербі також зберігаються згадуються символи кочових народів, які жили в нашому краю тисячоліттями (символ бунчука), давньогрецьких поселень (іонійська капітель), а також й сучасного. 

Під час обговорення центральної частини герба - християнського хреста з трьома коронами виникла ідея переосмислення та наповнення сучасними сенсами цих стародавніх традиційних елементів херсонських гербів. Це може бути поєднанням та співдружності трьох світових релігій, які завжди мирно співіснували на християнській Херсонщини - християнства, іудаїзму та ісламу. Хтось згадав історичні аналогії, що Херсонщина є на перехресті головних цивілізацій світу.   

Проект прапору Херсонської області. Автор Олексій Паталах

Прапор області, який пропонується має такий опис: "Синє полотнище із жовтою лиштвою, в центрі якого білий двораменний православний хрест з жовтими променями, супроводжуваний з боків та унизу трьома жовтими тризубцевими коронами".

Також були презентовані герб та прапор Херсону. Традиція цих геральдичних символів бере початок від  Херсонського пікінерного полку та його герба - де у щиті на червоному полі на зеленій землі вісьмокінечний християнський хрест.
Гер Херсонського пікінерного полку. 1776 рік

Згадаємо, що Херсонський пікінерний полк був створений у 1776 року із запорожців. Він був військово поселенським, тобто мав поселення, де жили пікінери. Тому, можна вважати цей герб першим гербом Херсону.


Герб Херсону. Проект. Автор Олексій Паталах.
Пропонований герб Херсона має такий опис: "У щиті, що має червоне поле на зеленому підніжжі золотий трираменний православний хрест. Щит вписаний до золотого стилізованого картуша та увінчаний золотою баштовою короною. Клейнод: срібна Очаківська брама. Прикраси навколо щита: два перехрещені якорі натуральної барви, перевиті синьою стрічкою з датою заснування міста «1778»"



Опис прапору: "Квадратне полотнище, розділене горизонтально на два поля: червоне та зелене у пропорції 3:1 з синьо-жовтою лиштвою, у центрі якого жовтий трираменний християнський хрест"
 

Учасники обговорення схвально зустріли запропоновані варіанти оновлення гербів та прапорів області та обласного центру. Вони підтримали ідею звернутися до керівництва області та центру із пропозицією внести на розгляд ці варіанти.
В ході обговорення також прозвучали доповнення та пропозиції щодо уточнень трактування та символів, що зображені на гербах. Наприклад, говорилося про необхідність не акцентувати на православ'ї, бо коли Володимир хрестився у стародавньому Херсоні, то не було ні православної, ні католицької церкви.
Також висловлювалися за те, щоб в елементах навколо герба були й ті, що показують належність Херсонщини не лише до сільськогосподарського краю. Говорили про важливість вказати на багатонаціональність нашого краю, на участь у ньому кримськотатарського народу. На бажаність отримання й кваліфікованих рецензій з боку широкого загалу Українського геральдичного товариства.
В будь-якому разі, дякуємо хлопцям за бажання відродити забуту геральдичну спадщину нашого краю.


Онлайн-трансляція обговорення за посиланням