Новостворені громади Херсонщини продовжують отримувати комплексні консультації


Децентралізація — одна із найуспішніших реформ, яку Уряд України визначив, як пріоритетну у 2020 році. Новостворені об'єднані територіальні громади Херсонщини розпочали отримувати консультації, які направлені для надання юридичної підтримки, а також поширення успішних практик.

Напередодні Нового року 22 грудня на Херсонщині було утворено дві нові об'єднані територіальні громади — Вербівська ОТГ Нижньосірогозького району та Костогризівська ОТГ Каховського району. Як показує практика попередніх років, після проведення виборів громади потребують консультацій експертів з фінансових та юридичних питань. Адже після об'єднання сільські ради, які увійшли в склад нової тергромади, мають пройти через складні процедури, які передбачають перерозподіл і передачу повноважень, становлення єдиного бюджету для всіх, перерозподіл коштів та пільг, оптимізацію ресурсів, створення інституту старости та багато інших викликів.

23 січня керівник та радники Херсонського регіонального офісу програми "U-LEAD з Європою" відвідали одну з найвіддаленіших об’єднаних громад області, вибори в якій відбулися в грудні минулого року. 

Попри відстань і заметіль вдалося зустрітися та ефективно попрацювати з ключовими посадовими особами Вербівської сільської ради. 

Напередодні Нового року в новоствореній громаді відбулася перша сесія місцевої ради, вступили у свої повноваження обрані жителями голова та депутати. Поряд з цим, за словами Тетяни Миколаївни Ганелі, сільського голови, депутати прийняли рішення і стосовно інших, не менш значущих питань: почали процедуру реорганізації Дем’янівської сільської ради, що увійшла до складу ОТГ, поклали виконання обов’язків старости, визначились із постійними комісіями ради, затвердили її Регламент, утворили виконавчий комітет та затвердили регламент його роботи. Все це свідчить про досвід та значну підготовчу роботу, проведену і сільським головою, і депутатським активом ради з метою забезпечення безперешкодного початку роботи ради та й об’єднаної громади в цілому.

Вікторія Корецька, радниця регіонального офісу з місцевих фінансів та муніципального управління, та Вікторія Копчак, радниця з питань децентралізації та місцевого самоврядування, відповіли на питання учасників зустрічі щодо подальшої роботи, обговорили, як саме в умовах окремого виконання бюджетів можна оплачувати роботу виконуючому обов’язки старости, фінансувати інші видатки, наголосили на необхідності проведення роботи з формування структури виконавчих органів ради об’єднаної громади, визначення їх штатного розпису.

Оксана Сілюкова, керівниця регіонального офісу, розповіла про основні заходи та можливості для новостворених громад, які надаються регіональним офісом і Програмою "U-LEAD з Європою" в цілому, заохотила присутніх брати участь в навчальних заходах, конкурсах проєктів. 

Радники Херсонського регіонального офісу залишаються на зв’язку з громадою для надання подальших консультацій з поточних питань.


Підготувала Анастасія Супрун,
експертка з комунікації та висвітлення
Херсонського регіонального офісу
 Програми "U-LEAD з Європою"