Нові об'єднані громади Херсонщини роблять перші кроки!


Децентралізація — одна із найуспішніших реформ, яку Уряд України визначив, як пріоритетну у 2020 році. Новостворені об'єднані територіальні громади Херсонщини розпочали отримувати консультації, які направлені для надання юридичної підтримки, а також поширення успішних практик.

Напередодні Нового року 22 грудня на Херсонщині було утворено дві нові об'єднані територіальні громади — Вербівська ОТГ Нижньосірогозького району та Костогризівська ОТГ Каховського району. Як показує практика попередніх років, після проведення виборів громади потребують консультацій експертів з фінансових та юридичних питань. Адже після об'єднання сільські ради, які увійшли в склад нової тергромади, мають пройти через складні процедури, які передбачають перерозподіл і передачу повноважень, становлення єдиного бюджету для всіх, перерозподіл коштів та пільг, оптимізацію ресурсів, створення інституту старости та багато інших викликів.
20 січня команда Херсонського регіонального офісу Програми "U-LEAD з Європою" розпочала виїзні консультації для громад, які нещодавно об'єднались. Пілотною громадою стала Костогризівська ОТГ, до складу якої увійшли Костогризівська та Семенівська сільські ради. Поспілкуватися з експертами зібралися сільський голова, секретар сільради та активні депутати.

«На початку зустрічі було усвідомлення, що на даному етапі питань більше, ніж відповідей, адже ми тільки почали роботу в незвичному для нас форматі. На щастя, сьогодні ми отримали багато відповідей та порад, як організувати роботу пов'язану з перерозподілом і передачею повноважень, ведення фінансів, кадрових питань, соціальної політики та багато іншого», - зазначив сільський голова Сергій Баранчук.

Нині новостворена громада вже має за плечима дві проведені сесії, під час яких депутати встигли прийняти регламент, зайнялись створенням депутатських комісій, утворили виконавчий комітет, розпочали процес реорганізації Семенівської сільради, призначили в.о. старости та вирішили ряд інших питань. Виконавчий комітет провів перше засідання виконкому, під час якого створив дві комісії. Учасники зустрічі порушували питання пов'язані з роботою казначейства, кадрами, оформлення довідок і заяв, щодо процедур інвентаризації, передачі трансфертів, а також з приводу фінансування пільгових категорій населення, харчування дітей в школах та дитсадках.

На цьому робота з громадою не закінчується, радниці офісу з місцевих фінансів та управління Вікторія Корецька і з питань децентралізації та місцевого самоврядування Вікторія Копчак розпочали роботу над деякими юридичними питаннями, які потребують ретельного вивчення для продовження консультацій.

 Підготувала Анастасія Супрун,
експертка з комунікації та висвітлення
Херсонського регіонального офісу
Програми "U-LEAD з Європою"