Розповідь про переправу Берислав - Каховка у 1941 році


За ініціативою Військово-патріотичного клубу "Каховка" та при підтримці відділу у справах молоді та спорту 22 квітня в приміщені Каховського міськвиконкому відбулось засідання "круглого столу", присвяченого подіям Другої Світової війни під Каховкою в 1941 році, який пройшов в рамках міських заходів, присвячених 72-й річниці перемоги над нацистськими та фашистськими загарбниками в Другій Світовій війні та Дню пам’яті і примирення. 

В його роботі взяли участь козачата з клубу "Сокіл", курінів Каховської паланки УДЮТ "Січ" ("Джура" (ЗОШ № 4) та "Козацька люлька" (ЗОШ № 5), педагоги, представники громадських організацій патріотичного спрямування, небайдужі громадяни міст Каховки та Нової Каховки, представники ЗМІ, працівники міськвиконкому. 

Перед початком засідання присутні могли переглянути експонати часів війни від Херсонського відокремленого підрозділу гуманітарної місії "Чорний тюльпан". 
Почесний президент клубу "Каховка" Анатолій Обелець зробив вступне привітальне слово, а потім запросив до виступу свого сина, члена правління клубу "Каховка" Олексія Обельця, який надав присутнім зібрану інформацію (виписки з архівних документів вермахту, щоденників та спогадів німецьких офіцерів), картографічний матеріал та багатий фотоматеріал з армійських альбомів окупантів про будівництво та історію німецької переправи Берислав - Каховка в 1941 році, яка на думку німецьких (в тому числі і сучасних) військових спеціалістів була одна із самих найдовших понтонних переправ Другої Світової війни. 

В сучасній військовій академії Німеччини і зараз викладають історію будівництва переправи. 
Пізніше окупанти (німецькі та румунські сапери) збудували поряд ще і міст. 
Цікаві були фото і тим, що відображали стан міста Берислав на початку війни (на жаль фото цього періоду з видами Каховки фактично відсутні). 
В роботі "круглого столу" взяла участь завідуюча Каховським історичним музеєм Сидьолкіна Світлана, яка і дала високу оцінку зібраним членами військово-патріотичного клубу "Каховка" матеріалам.

По завершенню заступник міського голови Володимир Федченко проінформував присутніх з проектом міських заходів, присвячених 72-й річниці перемоги над нацистськими та фашистськими загарбниками в Другій Світовій війні та Дню пам’яті і примирення, а начальник відділу у справах молоді та спорту Віктор Зубков проінформував про обласний План заходів з підготовки та проведення в області заходів із 80-ми роковинами Великого терору - масових політичних репресій 1937-1938 років.
Джерело