Платіжні картки: інструкція користування для херсонських журналістів

20 грудня ХОО НСЖУ та ХПК разом з Банком Південний провели соціальний семінар для журналістів Херсона. Експерти банку розповіли журналістам про види платіжних карт та правила користування у роботі з ними.

Олександр Чечуй , керуючий філією Банку ПІВДЕННИЙ в Херсоні - розповів, що попит на платіжні картки зростає з року в рік, що свідчить про зростання фінансової культури суспільства. Так , за січень- вересень 2013 обсяг операцій з використанням платіжних карт, здійснених в безготівковій формі, у порівнянні з аналогічним періодом 2012 року збільшилася на 75,3 % і склав більше 108 млрд гривень.
Але навіть сьогодні , коли фінансова культура суспільства досить висока, все ще близько 30 % власників платіжних карт без всяких обґрунтованих причин воліють користуватися готівкою. Доходить до того, що люди цілеспрямовано шукають банкомат, знімають гроші з картки і йдуть з ними в супермаркет здійснювати покупку замість того, щоб просто розрахуватися карткою.

Платіжні картки - це інструмент сучасного банкінгу, який постійно розвивається. Павло Попов, начальник відділу розвитку філії Банку ПІВДЕННИЙ в Херсоні, розповів про появу в Україні технології безконтактних платежів. На жаль, інфраструктура їх використання поки що лише розвивається, але саме Банк ПІВДЕННИЙ став першою фінансовою організацією, яка почала встановлювати термінали для обслуговування безконтактних платежів відразу двох платіжних систем - Visa і MasterCard.

Окрема тема бесіди стосувалася безпеки використання банківських карт. Одним із серйозних стримуючих факторів у розвитку платіжних карт стали численні повідомлення ЗМІ про злом і крадіжку коштів з рахунків клієнтів. Безсумнівно, така загроза є, але стосується вона, як правило, карток із магнітною смугою , які сьогодні йдуть в минуле. В даний час більшість банків України пропонують своїм клієнтам платіжні картки з чіпом, зламати який практично неможливо.

У 2013 році в Україні з'явилася нова технологія, яка дозволяє надійно захистити платіжні картки від шахрайства та несанкціонованого доступу до грошей - 3D Secure. Основним призначенням нової технології є забезпечення безпеки при платежах без присутності картки. Відразу слід уточнити: «3D» у назві протоколу позначають не тривимірне графіком за аналогією з 3D- фільмами і телевізорами, що набрали популярність останнім часом, а технологію авторизації, засновану на трьох доменах.
У чому ж відмінність роботи цього протоколу від класичної схеми оплати онлайн-покупки?  Крім звичного заповнення полів з номером картки, датою закінчення її терміну дії і перевірочного коду CVV2, додається ще один крок - отримання одноразового пароля на мобільний телефон клієнта, який треба ввести на сторінці, куди автоматично переходить користувач перед завершенням покупки.
Метою проекту «Фінансовий клуб» є підвищення економічної грамотності населення і зростання фінансової культури суспільства.