У 2013 році зафіксовано 101 випадок фізичного насилля щодо журналістів — ІМІ


Інститут масової інформації підбив перші підсумки року по свободі слова. За даними Барометру свободи слова ІМІ, у 2013 стався 101 випадок фізичного насилля щодо журналістів, з них 48 — у грудні (для порівняння, за весь 2012 ІМІ зафіксував 65 випадків).

Кожен десятий журналіст, постраждалий від нападів, — жінка.
Цього року 64 журналіста постраждало від рук працівників міліції (для порівняння, у 2012 було всього 8 таких випадків). На другому місці серед нападників – приватні охоронці, власники бізнесу (13 випадків). На третьому місці тітушки — 9 випадків.
70 журналістів було побито під час масових заходів (акції протесту, зйомки на незаконних забудовах, мітинги і т.п.).
Найгіршими місяцями року стали липень (10 нападів), листопад (11) і грудень (48).
Найгірший регіон — Київ — 72 напади, та АР Крим — 5 нападів.
Всі цифри будуть уточнюватись за остаточними підсумками року.
Для довідки:
Барометр свободи слова — щомісячний моніторинг, який проводить Інститут масової інформації з 2001 року, у якому фіксують та перевіряють випадки порушень свободи слова в Україні.
Інститут масової інформації (ІМІ) засновано 10 жовтня 1995 року. Основні цілі та завдання ІМІ — формування вільного та розвиненого інформаційного простору в країні, забезпечення права українського суспільства на отримання якісної інформації, та захист свободи слова. ІМІ проводить моніторинг дотримання журналістських стандартів, порушень прав журналістів, розробляє зміни в законодавство, реалізує адвокасі-кампанії, створює та приймає участь в громадських коаліціях задля формування в країні громадянського суспільства та розвитку демократії, а також надає правову допомогу та консультації журналістам та ЗМІ.