Права жінок як права людини потребують відстоювання




Чого прагнуть феміністки Херсону? На це запитання відповідали організатори тижня фем-активізму в Херсоні (4-10 березня 2020 р.) на брифінгу в Кризовому медіа-центрі. Херсон. 6 березня вони пояснили, навіщо треба виходити на феміністичний марш 8 березня, чому Україна досі не підписала Стамбульську конвенцію, для чого задзвонить дзвін гендерної рівності, і на який опір може відповісти солідарність.
Спікерками виступили Марина Усманова, активістка Феміністичної, ЛГБТ-інклюзивної організації «Інша», . Аня Кисла, мисткиня та кураторка та  Оксана Глєбушкіна, виконавча директорка ГО "Громадський центр "Нова генерація". Вони презентували головні тези Маніфесту Феміністичного маршу у Херсоні: жінки вимагають справжньої рівності, а не декларативної. У Верховній раді відсоток жінок найвищій за часів існування країни, але це всього лише 20%!
Україна прийняла Конвенцію про рівну оплату праці майже 70 років тому. Але заробітна плата в українських жінок досі нижче, ніж в українських чоловіків, більше, ніж на чверть. Скорочення бюджетної сфери в першу чергу торкається жінок. Де мають опинитись працівниці херсонських бібліотек, які вирішили закрити херсонські депутати?
9 років потому Україна підписала Стамбульську конвенцію із запобігання насильству щодо жінок та домашньому насильству. Але тільки в минулому році, й головним чином завдяки зусиллям активісток, у Херсоні з’явився Кризовий центр для постраждалих від домашнього насильства,  розрахований всього на 15 жінок. Стамбульська конвенція досі не ратифікована, зокрема тому, що ратифікації опирається Всеукраїнська Рада Церков – організація, яка складається виключно з чоловіків. Конвенція не підписана і  стараннями антигендерних рухів, які намагаються назавжди прибрати слово «гендер» з українського законодавства. Ймовірно для того, щоб цей термін не заважав їм більше пояснювати пригноблене положення жінок, жіночу бідність, заборонені професії, сексизм та стереотипи щодо жінок, «скляну стелю» та змушення до репродуктивної праці «природою», «призначенням» та «статевими ознаками».
«Ми знаходимось не просто в ситуації нерівності та нерівноправ’я. Ми у ситуації, коли певні рухи нас намагаються відсунути назад на роки, а то й на десятиріччя. Але ми не збираємось віддавати права, відвойовані поколіннями жінок до нас, та погоджуватись на меншовартісність » - підкреслила  Марина Усманова. 
Феміністичний марш – це і протест проти домашнього насильства, за яке  в законодавстві немає достатнього покарання.
Наталія Бімбирайте, керівниця  Мережі правового розвитку, розказала про велику кількість звернень за правовою допомогою жінок,  які знаходяться в важному стані  через домашнє насильство. І головними жертвами цього стають діти.
Дементій Бєлий, голова ХОО КВУ, повідомив, що моніторинг роботи міської ради виявив найбільшу активність роботи жінок-депутатів, яких всього 12 проти 42  чоловіків-депутатів, але їхня робота з виборцями на округах набагато активніша. Більше половини всіх депутатських запитів підготовили жінки-депутати.
Галина Бахматова підвела підсумки обговорення в таких тезах:
1)                 Фемінізм – це боротьба  жінок за власні права, яка триває багато століть, і саме завдяки покладеним в цій боротьбі життям сотень найсміливіших жінок людства з різних країн ми маємо наші сучасні права, які вже зараз здаються одвічними, невід’ємними і звичайними. Але  ми не мали би цих  прав без фемінізму.  
2)                 Багато мужчин  заявляють про себе: «Я – фемінст», тому що вони підтримують рівність прав жінок і чоловіків як загально-людських прав. І вони також виходять на феміністичні марші заради жінок.
3)                 Успішні і щасливі в усіх сенсах жінки теж часто виходять на такі марші заради солідарності та синергії, щоб підтримати тих жінок, кому не так повезло. 
В рамках тижня фем-активізму  7 березня відкривається виставка сучасного мистецтва «Ціна кохання» (пров. Успенський, 19).
8 березня Феміністичний марш запрошує всіх, хто виступає за рівні права жінок та чоловіків о 12.00 на Площу Свободу.  О 13.00 буде показ  документального фільму «Жіноча солідарність» про участь жінок в польській солідарності (ресторан «Моцарт»). В художньому музеї о 16.00 відбудеться відкриття виставки «Жінки-художниці 19 – 20 століть» та лекція «Культура згоди»  в офісі БО «Інша» (пров. Успенський, 19).  9 березня в Ботанічному саді буде цілий день еко-фемінізму, а 10 березня – акція «Задзвони в дзвін» гендерної рівності.
Довідка:  Фемінізм — це низка політичних, суспільних рухів, ідеологій та теоретичних парадигм, які поділяють спільну мету: визначити, встановити і досягти політичної, економічної, культурної, особистої та соціальної рівності жінок та чоловіків. Це включає боротьбу з насильством проти жінок, гендерними стереотипами, встановлення можливостей для жінок у сфері освіти та праці, рівні з можливостями чоловіків. Кінцевою метою фемінізму є усунення сексизму та  подолання гендерної нерівності. Феміністкою є людина, яка обстоює або підтримує рівні з чоловічими права людини для жінок.