Terra Futura запрошує на башту Вітовта!


Фестиваль культури і мистецтва «Terra Futura» проводиться в Херсоні і області з 2002 року. Традиційно фестиваль кілька днів присвячує найцікавішим об'єктам Херсонської області. Цього року фестиваль вже відвідав Джарилгачський маяк, будинок Поліни Райко, а 15 жовтня відвідає Дозорну башту (башту Вітовта, село Веселе, Бериславський район).

Збудована наприкінці XIV століття, ця башта є єдиною оборонною спорудою часів Великого князя Литовського Вітовта, яка зберіглася до наших днів. Тоді кордон проходив по правому берегу Дніпра,  відповідно, існували митниці, одна з них перебувала в районі між Бериславом та Каховкою на острові Тавань, нині затопленому Каховським водосховищем, а поруч, на правому березі, знаходилась дозорна вежа, яка контролювала південну частину острова. В подальшому ці території перейшли у володіння Кримського ханства, при цьому e 15 столітті були побудовані три фортеці: Кази-Кермен, на місці сучасного Берислава; Іслам-Кермен (Шагін-Гірей), на місці сучасної Каховки; і Хан - Бурун на острові Тавань. По легенді, між фортецями були натягнуті ланцюги через Дніпро, які перешкоджали сплаву козаків на човнах. У 1695 році фортеці були зруйновані козаками Мазепи. Дозорна вежа, перебуваючи в стороні, пережила всі ці події. У 80-ті роки XIX ст. добудовано четвертий ярус зі стрільчастими вікнами в псевдоготичному стилі. Тоді ж вежа була переобладнана князем Петром Трубецьким у водонапірну вежу для потреб широкомасштабного виробництва якісного вина, відомого нам як «Оксамит України» і «Перлина степу». Швидше за все вежа використовувалася як водонапірна до 1950-х років, до того як була побудована Каховська ГЕС, після чого з неї був демонтований бак для води, і вежа була покинута.

Сьогодні старовинна вежа у величезній небезпеці. Згідно з проектом, вона буде перебувати на території нової черги електростанції. Навіть якщо башта не постраждає під час будівельних робіт, до неї не буде доступу туристів і буде ускладнений доступ науковців, оскільки електростанція — охоронюваний об'єкт. Також башта буде стояти у кромки води, що прискорить її руйнування.

Отже, 15 жовтня творчі активісти – учасники фестивалю «Terra Futura» - відвідають башту і доведуть, що ця територія – ідеальна для проведення культурних заходів. Історична реконструкція, ленд-арт, виставки, перфоманси – потенціал цього місця величезний! Його неможна втратити, особливо якщо ми говоримо про туризм як стратегічну для Херсонщини галузь.

«В очікуванні легенди» - так звучить тема фестивалю на башті, адже навколо неї відбувалося багато бурхливих подій. Автори шукатимуть історії і образи, за допомогою яких це місце стане по-справжньому унікальним. 

До участі запрошуються представники ЗМІ, архітектори, фахівці з охорони пам’яток, громадські активісти.

Виїзд з Херсону 15 жовтня о 12.30 з площі Свободи (від магазину «Оптика») – буде надано автобус.
Після огляду фестивального майданчика Виноробне Господарство Князя П.М. Трубецького запрошує на екскурсію та дегустацію.
Повернення в Херсон о 17.00

Реєстрація обов’язкова
Контактна особа: Олена Афанасьєва, тел. 066 7006004, e-mail: culture@i.ua

Захід підтримують: 
Почесний консул Литовської республіки Попова В.Г.
Виноробне Господарство Князя П.М. Трубецького 
Європейський Союз в рамках проекту “CHOICE: культурна спадщина і сучасність”