Незабаром в Херсоні пройде перший в Україні семінар з етнічної журналітики


В жовтні 2016 року херсонські та уманські громадські активісти з Херсонського відділення Соціологічної асоціації України та БФ “Воля” (м.Умань) ініціювали міжрегіональний проект «Мова єдності та взаємоповаги», присвяченого розвитку української етнічної журналістики. Мета проекту – поглиблення національної єдності та поваги до громадян різного соціального або етнічного походження, що мають різні культурні та релігійні погляди в Херсонській та Черкаській областях, а також в Україні взагалі.


В умовах політичної кризи поглиблення національноії єдності та поваги до громадян різного етнічного походження, що мають різні культурні та релігійні погляди стало надзвичайно важливим питанням. Одну з ключових ролей в цьому питанні відіграє журналістика. Це вимагає від працівників ЗМІ та незалежних блогерів відповідної кваліфікації, бо навіть одне необрежне слово може викликати негативні наслідки. Особливо це відчувається у регіонах зі строкатим етнічним складом, в тому числі на Херсонщині та Уманщині. Як показують дослідження знання однієї етнічної групи відносно іншої у значному ступені стереотипізовані, в тому числі у негативному сенсі. Це відбувається з одного боку через брак інформації, з іншої - журналістські матеріали часто замість того, щоб формувати позитивне ставлення до різних етноконфесійних груп роздмухують міжетнічну ворожнечу. До проекту планується залучити щонайменше 20 журналістів – по 10 з кожного регіону, провести тренінг з етнічної журналістики та, використовуючи отримані знання, провести піврічник етнічної журналістики в Херсонській та Черкаській областях. Матеріали для роботи будуть збиратися під час польових досліджень, журналістських пленерів. Під час пленерів планується відвідати місця проживання різних етнічних груп, організувати зустрічі з представниками національно-культурних товариств, взяти активну участь у культурних заходах. Перша сесія семніру відбудетья у Херсоні 18-10 листопада. Детальніше про набір для участі в семінарі етнічної журналістики можна довідадися на сайті ХОВ САУ www.soc.ks.ua

Проект «Мова єдності та взаємоповаги» реалізується за підтримки Посольства США в Україні в рамках програми "Гранти для учасників програм обмінів" (керівники проекту Микола Гоманюк та Анна Слуцька брали участь у Проекті міжнародної технічної допомоги «Навчальні програми професійного зростання» по темі «Толерантність до різноманітності: забезпечення рівності у суспільстві та у розробці політичних стратегій» (2014 р.)