Пам’ятка для виборця на день голосування. Як правильно проголосувати?

25 травня відбудуться вибори Президента України, а у Херсоні – ще й вибори міського голови. Херсонська обласна організація Комітету виборців України підготувала пам’ятку для виборців, що допоможе зорієнтуватися на дільниці під час голосування та реалізувати своє конституційне право обирати владу.

На виборчу дільницю треба з’явитися з 08.00 до 20.00 години 25 травня 2014 року та мати при собі паспорт громадянина України чи тимчасове посвідчення громадянина України. 
Після отримання виборчого бюлетеня від членів ДВК виборець має пройти до кабінки та реалізувати своє право, при цьому Виборець може перебувати у приміщенні для голосування стільки часу, скільки йому необхідно для голосування. 
 Виборцю також слід пам’ятати, що відповідно до ч.4 ст. 76 Закону України «Про вибори Президента України», виборчі бюлетені заповнюються виборцем особисто в кабіні для таємного голосування, а під час заповнення виборчих бюлетенів забороняється присутність інших осіб, здійснення фото- та відео фіксації у будь-який спосіб. 
Тому ви не маєте права цього робити. У виборчому бюлетені для голосування ви робите позначку "плюс" ("+") або іншу, що засвідчує ваше волевиявлення у квадраті напроти прізвища кандидата на пост Президента України чи кандидата на посаду міського голови, за якого голосуєте. 
Ви може голосувати лише за одного кандидата. 
У випадку голосування більш, ніж за одного кандидата, ваш голос не буде враховано при підрахунку голосів. 
Якщо ви внаслідок фізичних вад не можете самостійно заповнити виборчий бюлетень, ви маєте право з відома голови або іншого члена дільничної виборчої комісії скористатися допомогою іншого виборця, крім членів виборчої комісії, кандидатів на пост Президента України, їх довірених осіб, офіційних спостерігачів. 
У разі, якщо ви, заповнюючи бюлетень, допустили помилку, ви маєте право невідкладно звернутися з письмовою заявою до члена виборчої комісії, який видав вам бюлетень, з проханням видати інший бюлетень. Але зробити Ви можете так лише 1 раз. 
Ви не має права передавати свій виборчий бюлетень іншим особам, а також, демонструвати результати свого волевиявлення та показувати заповнений бюлетень іншим особам, тому після заповнення бюлетеня опускаєте його у скриньку, забезпечуючи при цьому таємницю голосування. Тобто опускання здійснюється таким способом, щоб інші особи не змогли побачити відмітку на бюлетені. 

Підготував юрист ХОО КВУ Олександр Токаленко