Проблеми дотримання прав кримчан обговорили у Херсоні

20 лютого у Кризовому медіа-центрі. Херсон відбувся показ та обговорення документального фільму  «Процес: російська держава проти Олега Сенцова» про суд над кримськими активістами на чолі з Олегом Сенцовим.
Захід присвячено четвертій річниці окупації Криму за участі ВПО, журналістів, громадських активістів та був проведений за ініціативи Сектору у Херсонській області Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України.

Четвертий рік триває окупація Автономної республіки Крим. За даними ООН, у Криму зафіксовані тяжкі порушення прав людини, як-то свавільні арешти й затримання, насильницькі зникнення, жорстоке поводження, катування і щонайменше одна позасудова страта. Жертвами сваволі російського державного апарату ставали кримчани різного етнічного походження, проте особливих утисків зазнали кримські татари, вказано в документі. Експерти також констатують, що на півострові також значно звузилися можливості публічного прояву української культури та ідентичності.
Фільм  «Процес: російська держава проти Олега Сенцова» розповідає, як російський режим розправився із українським кінорежисером Олегом Сенцовим, незаконно засудивши його за обвинуваченнями в організації терактів в окупованому Криму. Це шокуюча історія про страх і свободу. Про те, що в житті кожної людини може настати момент, коли доведеться зробити непростий вибір
Під час протестів в Києві зимою 2014 року, український кінорежисер Олег Сенцов став активістом Автомайдану. А після початку анексії Криму повернувся до Сімферополя і активно виступав за єдину Україну. 10 травня 2014 Сенцов був заарештований співробітниками російських спецслужб за звинуваченням у тероризмі та підготовці підриву пам'ятника Леніну та меморіалу Вічного вогню в Сімферополі.
Крім Олега в цій справі були заарештовані Олександр Кольченко, а також Геннадій Афанасьєв та Олексій Чирній. У серпні 2015 року в Ростові-на-Дону відбувся суд над Сенцовим і Кольченко. Незважаючи на відсутність переконливих доказів, відмову одного з ключових свідків звинувачення у справі Сенцова-Кольченка Геннадія Афанасьєва давати свідчення і заяв, що попередні свідчення були дані під тиском, суд виніс вирок -  20 років позбавлення волі для Сенцова. Міжнародними організаціями з прав людини Сенцов визнаний політв'язнем. Міжнародна кінематографічна спільнота веде активну боротьбу за звільнення Олега Сенцова.
Зйомки фільму розпочались в липні 2014 року одночасно в Москві та в Києві.  Режисер фільму Аскольд Куров розповів  історію Олега через інтерв'ю з близькими йому людьми, через події, які відбувались за цей рік, через історії героїв, які включились у цю справу та змінили своє життя.
Фільм вразив всіх присутніх. Постать Олега Сенцова дійсно є героїчною.
Денис Чістіков, начальник сектору у Херсонській області Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України: «Такі фільми треба показувати, бо українці повинні шанувати своїх героїв та пам’ятати, що Крим – це Україна. Крим безпосередньо межує з Херсонською областю й російська влада продовжує свою гібрідну війну. Й як це відбувається, ми повинні знати. Тому, цей фільм треба дивитися»
Галина Бахматова, кандидат філологічних наук, учасниця Майдану «Ми живемо у вільній країні, нехай ми не ідеально вільні. Але ми вільні настільки, що позбавлені такого кошмара, який показаний у фільмі. Й ми цю свободу завоювали на Майдані й завдячуючи у тому числі Олегу Сенцову».

Проведення подібних заходів є важливим елементом в інформаційній роз’яснювальній роботі про те, що поруч з нами знаходиться страшний ворог, який тримає українських громадян у заручниках, чинить несправедливість та потурає права громадян.
Як зазначив керівник сектору у Херсонській області Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Денис Чістіков, подібні заходи будуть проводитися й надалі.