У Херсоні рухівці відкрили пам’ятну дошку на честь утворення крайового осередку Народного Руху України

Меморіальна дошка на честь Херсонського Руху

  
Херсоні побільшало пам’ятних місць. На Вербну неділю громадськість врочисто відкрила пам’ятну  дошку на честь утворення у 1989 році крайового осередку Народного Руху України. Заспівали славень, вшанували хвилиною мовчання тих побратимів, які вже у вічності, поговорили про наболіле.
 
Хронологію подій, становище в країні, що виривалася з тюремних лабет СРСР, стисло описав активіст Руху, його добровільний архіваріус Олександр Жупина. Координатор Центру допомоги учасникам АТО Галина Уманець та рухівець 90-х Сергій Басюк більш говорили про злободенне, про погіршення соціально-економічного становища громадян. Коли люди зневірюються, то шукають підтримки в політичних солодкоголосих шахраїв-одноденок, щедрих на будь-які обіцянки.
«Коли ми з Дмитром Павличком у літаку, на рейсі до Литви, обговорювали Програму Руху. То в уяві малювалася щаслива й заможна Україна. Незалежність ми здобули, але, виявилося, що не тільки сусіди проти, а й дехто з формальних співвітчизників шкодить становленню держави», -  поділився спогадом поет, лауреат Шевченківської премії, почесний громадянин Херсона Анатолій Кичинський.
Вів зібрання голова крайової організації Народного Руху Херсонщини, заступник директора Департаменту з питань внутрішньої та інформаційної політики - начальник управління внутрішньополітичної діяльності облдержадміністрації Павло Гавриш. Разом з ветераном-рухівцем, колись репресованим правозахисником, поетом Миколою Василенком вони спільно із Сергієм Басюком й відкрили полотнище, під яким присутні побачили саму дошку, виконану скульптором Віктором Тишкевичем в стилі українського барокко. Як і попередні промовці, вони підкреслили: «Хоча цей пам’ятний знак і про нас, але він вже не для нас, а для молоді та прийдешніх поколінь».
 
Міський голова Херсона Володимир Миколаєнко привітав присутніх зі знаменною подією, вдячно відгукнувся про їхню потужну роботу на користь громади. Він по-дружньому закликав до подальшої співпраці для утвердження демократії та справедливості. Бо чвертьстолітній досвід самостійності держави містить уроки як для держави, так і для рідного міста.
Після почутого й побаченого залишилося стійке переконання, що крайовий осередок Народного Руху не застарів, не вичерпався, а готовий знову піднести гасла, проголошені ще В’ячеславом Чорноволом. Адже чимало горе-політиків перехопили, наприклад, заклик - «Бандитам-тюрми!» - однак, посівши владні крісла, зробили все, щоб винуватці уникли покарань. З ідеями Руху наш народ здобув державі Незалежність. Та мрії про заможних країну та громадянина залишаються не реалізованими. Тому меморіальний знак ще й нагадування про те, що мусить здійснитися у майбутньому.