На Миколаївщині було внесено зміни в процедуру створення ОСН. Чекаємо подібних змін й на Херсонщині

Михайло Золотухін, керівник Фонду Розвитку міста Миколаєва
На 28 сесії Миколаївської міської ради 6 скликання для органів самоорганізації населення м. Миколаєва було прийнято відразу два рішення, що стосуються діяльності ОСН: Порядок надання дозволу на створення ОСН в м. Миколаєві та Порядок створення та легалізації ОСН в м. Миколаєві.
Необхідність коригування цих 2 рішень назріла досить давно. Каменем спотикання була вимога управління громадських зв'язків Миколаївської міської ради надавати паспортні та інші персональні дані жителів території ОСН разом з протоколами зборів ОСН, пов'язаних з поточною діяльністю. Далеко не кожен житель згодний надавати по першій вимозі (обґрунтованій або ні) свої дані паспорта та ін, знаючи з преси про шахрайства з банківськими кредитами, купівлею - продажем нерухомості, тощо. І як наслідок протоколи зборів (конференцій) не визнавалися вищевказаним управлінням, що гальмувало поточну діяльність ОСН. Закон України «Про органи самоорганізації населення» зазначених вимог не висуває. Більше того, на захист громадян став Закон України «Про захист персональних даних», який набув чинності 1 січня 2011 року.

Питання про приведення місцевої нормативної бази у відповідність із законодавством України піднімалися на нарадах різного рівня, але конкретних кроків не робилося.

Відправною точкою став круглий стіл на тему «Покращення (удосконалення) діяльності органів самоорганізації населення (ОСН) у м. Миколаєві», який пройшов 26 лютого 2013. Учасниками круглого столу (а серед них були депутати Миколаївської міськради; представники Департаменту ЖКГ Миколаївської міськради; представники ОСН та ОСББ м. Миколаєва) за підсумками даного обговорення були вироблені рекомендації на предмет підвищення ефективності взаємодії ОСН з органами місцевої влади.

Також 18 березня відбулася робоча зустріч керівників структурних підрозділів виконавчих органів Миколаївської міської ради, присвячена обговоренню шляхів підвищення ефективності взаємодії органів самоорганізації населення з Миколаївською міською радою та її виконавчими органами. За підсумками обговорення, в.о. Миколаївського міського голови секретар міськради Володимир Коренюгін доручив чиновникам спільно з експертами ресурсного центру розробити і винести на розгляд сесії миколаївської міськради відповідні проекти рішень.

Підсумок очевидний: проект «Покращення діяльності органів самоорганізації населення (ОСН) у селах та містах Миколаївщини», який реалізує Фонд розвитку міста Миколаєва в партнерстві з Всеукраїнською громадською організацією «Асоціація сприяння самоорганізації населення» та за підтримки МФ «Відродження» у м. Миколаєві набирає обертів.
Нагадаємо, аналогічний Центр розвитку самоорганізації населення створено й на Херсонщині. Вже відомо, що експерти цього Центру взялися за програму розвитку самоорганізації, тому чекаємо прогресивні зміни й в нашій області.