На Херсонщині буде проведено моніторинг результатів реформи законодавства про місцеві вибори

Громадські експерти дослідять роботу депутатів місцевих рад та на основі отриманих результатів підготують свої рекомендації та пропозиції до національного законодавства.
У Волинській, Донецькій, Закарпатській, Херсонській та Чернігівській областях розпочинається реалізація проекту «Рік після виборів: моніторинг результатів реформи законодавства України про місцеві вибори». В кожному регіоні моніторинг буде охоплювати три місцеві ради (обласну раду, міську раду обласного центру, міську раду райцентру) зі складу яких, на основі випадкової вибірки, буде визначено депутатів – об’єктів дослідження.


Період, що минув від місцевих виборів, дає можливість провести оцінку результатів місцевої виборчої реформи. Це особливо актуально в переддень застосування змішаної системи виборів й на національному рівні.

Ключові питання, заради яких наче б то відбулося реформування законодавства про місцеві вибори — це необхідність забезпечити представництво громадян України у органах місцевого самоврядування, поєднати персональну відповідальність депутатів та потужний потенціал політичних партій, таким чином, щоб місцеві ради були спроможні вирішувати актуальні, поточні проблеми, які виникають на місцевому рівні, в інтересах територіальних громад, а також посилити зв’язок депутатів з виборцями.

За результатами проекту буде оцінено відповідність результатів реформи законодавства про місцеві вибори 2010 року заявленим попередньо очікуванням. Також в рамках проекту планується дослідити наскільки зміни виборчої системи на місцевих виборах вплинули на рівень виконання депутатами закону «Про статус депутатів місцевих рад».

Довідково:

Проект реалізовується Луцькою міською громадською організацією «Центр Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу» спільно з Лабораторією законодавчих ініціатив в партнерстві з організаціями-учасницями Мережі підтримки реформ за фінансової підтримки Міжнародного Фонду «Відродження».

Участь в реалізації проекту беруть:
- Донецька обласна організація ВГО «Комітет виборців України»;
- Карпатське Агентство Прав Людини «ВЕСТЕД» (Ужгород);
- Херсонська обласна організація ВГО «Комітет виборців України»;
- Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень (Чернігів).

Детальнішу інформацію про проект можна отримати в національного координатора проекту Андрія Когута, 063 617 97 05, andriy@kohut.in.ua,