Суспільний договір підписано у Новій Каховці

У Новій Каховці новостворена Коаліція громадських організацій підписала Суспільний договір із керівниками міської влади. У Суспільному договорі були зафіксовані вимоги громадськості до влади та плани співпраці по розбудові громадянського суспільства в Новій Каховці. Але все по-порядку.

 

26 лютого керівники п’яти громадських організацій підписали договір про створена Коаліції громадських організацій міста. Під текстом Договору поставили свої підписи представники міських громадських організацій:
1. НКММО НСТ "РУНО" - керівник Степан Дячук;
2. НКММО "Перспектива" - керівник Оксана Бойчук;
3.НКММО  " Чоловіки проти насильства" - керівник Костянтин Бойчук;
4.НКМГО   "ОБЕРІГ" - керівник Олег Єрмолаєв.

27 лютого принципову згоду на участь в Коаліції дав керівник НКМГО "Радіоклуб "Таврія" Михайло Тодоріко.

Мета створення Коаліції - розбудова і зміцнення громадського суспільства шляхом об’єднання зусиль громадських організацій і рухів для забезпечення оперативного та ефективного реагування на соціальні  та економічні проблеми.

Одна із головних завдань Коаліції - координування діяльності громадських організацій для більш ефективного використання їх ресурсів та виконання їх статутних завдань.

Перше спільне засідання Коаліції, яке відбулося 29 лютого в конференц-залі Новокаховського електромеханічного технікуму, відвідали представник Міністерства закордоних справ Великобританії Кристін Форестер, яка кординує проект "Демократизація України", що уже майже пять років успішно реалізується в Україні під патронатом королеви Великобританії, а також виконавчий директор Херсонської обласної організації КВУ Галина Бахматова, начальник відділу в справах сімї та молоді Нової Каховки В.В.Красовський,  активісти громадського руху Каховки Микола Огданець та Владислава Базилевич, а також представник підприємців Нової Каховки Денис Лебедєв.

Того ж дня був підписаний Суспільний договір між Коаліцією громадських організацій та владою Нової Каховки.

Підписання Суспільного договору є надзвичайно важливим кроком на шляху до розвитку демократії, який засвічує:

а) волю влади до дотримання принципів відкритості та прозорості, визнання необхідності участі громадськості в процесі прийняття рішень;

б) зрілість громадського  сектору, його готовність до діалогу з владою.

Підписання Суспільного договору, на думку лідера громадської організації "Руно" Степана Дячука, дозволить активізувати мешканців Нової Каховки до покращення життя у своїй громаді та залучити додаткові місцеві ресурси для розв'язання нагальних проблем.

"Завдяки Суспільному договору, отримають розповсюдження нові підходи та форми партнерської взаємодії між громадським і владним секторами на рівні міс­цевих громад, заохочуючи до встановлення в громаді партнер­ських підходів, до розвитку партнерських  стосунків, заради надання громадам нових можливо­стей для широкого обговорення своїх найгостріших проблем та пошуку шляхів їх розв'язання" - зазначив нашому виданню ініціатор підписання Суспільного договору Степан Дячук.

На даному етапі Коаліція ставить перед собою такі завдання:


1. Продовжити громадську акцію "Компас владі" - мета якої визначити головні проблеми громади шляхом проведення широкого опитування городян. Результати  будуть оприлюднені і винесені для обговорення під час формування бюджету міста на наступний рік.

2. Працювати над створенням "Фонду розвитку громади"

3. Створити програму "Муніципальний грант"

Галина Бахматова